- Fejléc - Számlaszám

számlaszám: OTP 11705008 - 20478915 - 00000000      adószám: 18469491-1-41

 
töltödés
Eseménynaptár
  H K Sz Cs P Sz V
18 1 2 3 4 5 6 7
19 8 9 10 11 12 13 14
20 15 16 17 18 19 20 21
21 22 23 24 25 26 27 28
22 29 30 31
Kérem várjon ...
Tagszervezeteink
töltödés
 

főoldal

Hírek

A családok szerepéről tartottak konferenciát Brüsszelben

A családok jövőjéről tartottak konferenciát szerdán az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében Fidesz-KDNP-s EP-képviselők, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) szervezésében. A rendezvényen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is részt vett, aki kijelentette: Magyarország családbarát ország, a családközpontú megközelítésre pedig mind Magyarországon, mind szerte Európában szükség van. Az államtitkár ismertette, hogy a fiatalok számára a család szolgál elsődleges információforrásként, s Magyarországon vannak olyan erős civilszervezetek, amelyek a családokat helyezik a középpontba, és a kormány is ezeket az értékeket igyekszik érvényesíteni.
MTI

Menetelés az életért – Pozsony 2015

A Családlánc felvidéki szervezetei is támogatják a szeptember 20-án Pozsonyba szervezett „Menetelés az életért – Pozsony 2015” eseményt, amelynek keretében reggel 9 órakor magyar nyelvű püspöki szentmise lesz az óvárosi ferences templomban.
   Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora e szavakkal hív minden érdeklődőt: „Szeptember 20-án Pozsonyban kifejezhetjük meggyőződésünket az élet védelme mellett a megfoganástól a természetes halálig, valamint, hogy fontosnak tartjuk minden ember személyi méltóságának tiszteletben tartását.
   A Szlovákiában második alkalommal megrendezésre kerülő menetelés – az első Kassán volt 2013-ban – idén Pozsony utcáin kerül megrendezésre szeptember harmadik vasárnapján, délután fél három órai kezdettel, a Szlovák Nemzeti Felkelés térről (Námestie SNP) indulva. A kezdeményezés szlovák nyelvű honlapja, awww.pochodzazivot.sk részletes tájékoztatást nyújt a békés megmozdulás céljairól, valamint a kísérő programokról. A program keretén belül délelőtt 9 órakor Haľko József püspök atya magyar nyelvű szentmisét mutat be az óvárosi ferences templomban (cím: Františkánske námestie 2, Bratislava – Staré mesto

GPS: 48.144770° É, 17.108094° K). Szeretettel hívnak és várnak minden jószándékú embert, akik fontosnak tartják az Istentől ajándékba kapott élet védelmét és tiszteletben tartását!

"Mosolyvirág" Nagycsaládosok debreceni egyesülete új megmérettetési lehetőségekkel kívánja bővíteni az immáron hét éve sikeresen zajló „Életmese pályázat”  kezdeményezést, ezért hagyományteremtő céllal meghirdeti az I. Életmese Felolvasási- és illusztrációs Versenyt 
Időpontja: 2015. október 3. (szombat) 11.00 óra
Helyszíne: Debrecen, Simonffy utca 21.
További tudnivalók a Pályázatoknál, illetve a www.mosolyvirag.hu honlapon. 

Az Anyatejes Táplálás Világnapja Csíkszeredán

A Csíki Anyák Egyesülete augusztus 22-én ünnepli meg Csíkszeredában az Anyatejes Táplálás Világnapját. A programsorozat iránti érdeklődők 9.50-kor találkoznak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház belső udvarán, majd közösen ellátogatnak a szülészetre, megismerkednek a szülőszobával, valamint a műtővel, és szoptatást népszerűsítő anyagokat helyeznek ki a váróban és a kórtermekben. A Kórház központi parkjában 11 órától olyan szoptatós fotókból nyílik majd kiállítás, amelyeket a Csiki Anyák Egyesületének felhívására, családok készítettek és küldtek el a civilszervezetnek. A kiállításra szánt, minél nagyobb felbontású képeket augusztus 21-én délig várják a szervezők az info@csikianyak.ma e-mail címre. A rendezvény zárásaként a résztvevők egy szoptatássegítő szakember és egy gyakorló édesanya bevonásával beszélgetnek majd az anyatejes táplálás lelki és gyakorlati, például munkahelyi nehézségeiről.

Mozgássérültek és egészségesek Lókodon

A Hargita megyei Mozgássérültek Egyesülete a KCSSZ-el közösen idén már 3. alkalommal rendezi meg "Együtt egymásért" Integrációs és Közösségépítő táborát augusztus 17-20 között a Székelyudvarhely melletti Lókodon. A tábor célja a mozgássérült és egészséges emberek közötti tolerancia és elfogadás erősítése. A táborba Erdélyből és Magyarországról várnak vendégeket.

Szent István napi ünnepség Erzsébetlakon


A Császártó Magyar Művelődési Egyesület a KCSSZ-el közösen rendezi meg Szt. István napi ünnepségét. Az ünnepségre főleg a vajdasági szórványban élő magyarokat várják, de érkeznek vendégek Szabadkáról és Magyarországról is. A program 2015. augusztus 16-án (vasárnap), 10:30  perckor kezdődik az erzsébetlaki Művelődési Otthon udvarában. 

Kárpát-medencei Családtalálkozó Vajdaságban

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége együttműködve a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével 2015. aug. 15-én és 16-án rendezi Adán és Topolyán két napos Kárpát-medencei családtalálkozóját.

Családi ünnep Mátyusföldön

A Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete 2015.08.14-15-én rendezi meg családi ünnepét, melnek keretében egy közös zarándoklat is lesz, mikor is felkeresik Máritalt ahol háladó szentmisével zárul a program.

Nemzetközi nyelvművelő tábor Lókodon
 

Vegyes házasságban született és szórványban élő gyermekek számára szervezett nyelvművelő tábort a kolozsvári Életfa Családsegítő Egyesület és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. Partner az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület. Az augusztus 10-én kezdődő, hatnapos Hargita megyei, lókodi nyaraláson 30 gyermek vesz részt. A táborlakók többsége Kolozsvárról, Szászrégenből, Segesvárról és Gyulafehérvárról érkezik majd, de bejelentkeztek fiatalok a Felvidékről, Kárpátaljáról, sőt  a diaszpórából is. Mivel a csoport Kolozsváron találkozik, és onnan megy busszal Lókodra, a gyerekek sok szép székelyföldi települést megismerhetnek az utazás során. A tábori programok a nyelvtudás elmélyítése mellett a magyar harcászati, kézműves, illetve népi hagyományok megismerésében is segítséget nyújtanak a fiataloknak, de lesz a közösségnek internetes blogja, sőt saját rádióadása is.

Dunaszigeti nagy kaland

Háromnapos közös táborozást szervez a dunaszigeti  Ökoparkban a mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete, a felvidéki Fecske Nagycsaládosok Társulása, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. A szombaton kezdődő közös nyaraláson felvidéki és mosonmagyaróvári családok vesznek részt.  A helyszín kedvez a sportprogramoknak: a Duna mellett kötelezőnek számító kenuzás és úszás mellett azonban közös főzésre, egy kis aranymosásra, továbbá csillagászkodásra is sor kerül majd, de megismerkedhetnek a táborlakók a Szigetköz élővilágával is.

Hétvégén falunapot tartanak Alistálon
 
Pénteken este ünnepi önkormányzati üléssel, Kárpát-medencei testvértelepülések találkozójával, kulturális műsorokkal és „Elveszett dalok” felidézésével kezdődik a XXIII. Alistáli Falunapok rendezvénysorozata.  A csallóközi településen, szombaton is folytatódik a vigadalom, egész nap sportos és zenés programok várják az érdeklődőket. 

Családi nap a vajdasági Padén

A padéi Innovációs Központ idén is megrendezi családi napját a Tisza parton július 25-én. A programban régi mesterségek bemutatója mellett kézművesfoglalkozások, gyermekprogramok is lesznek. A programra Vajdaság moinden részéről várnak résztvevőket, Szabadkától Muzslyáig. A családi nap célja, a szórványban élő magyarság összetartozásának erősítése és kapcsolatok építése civil szervezetek között.

Makk Marci-találkozó a csongrádi Tisza-parton

A „Bölcső” Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége július 25-én, a tiszai strandon immár harmadik alkalommal rendezi meg a Makk Marci Nemzetközi Egészség- és Sportnapot. Programok összeállítása során a szervezők mindenkire gondoltak: az is jól fogja magát érezni, aki csinálni, és az is, aki csak nézni szereti a sportot. A színpadon erőember, testépítő, karatésok, bokszolók, versenytáncosok, vízimentők és nem utolsó sorban egy bohóc fog gondoskodni a jó hangulatról, de lesz még modellautó-bemutató, közös torna és homokvárépítés is. A programok 9 órakor kezdődnek. A szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak.

A Csíki Anyák Egyesülete ötödször is kitesz magáért és értünk Tusványoson.

A Csíki Anyák Egyesülete ötödik alkalommal vesz részt színes programjaival a tusványosi találkozón. Ebben az évben is érdekes előadásokkal, beszélgetésekkel, rendezvényekkel találkozhatnak majd a látogatók az egyesület rendezvénysátrában.
   Szerdán az érdeklődők a gyulafehérvári Caritas munkatársainak segítségével megismerkedhetnek a fogyatékossággal élő személyek mindennapi életével, a nonverbális kommunikáció jelentőségével, és azt is megtudhatják, milyen szépségeket rejt az önkéntes munka.
    Csütörtökön a szülők tájékozódhatnak azokról a szempontokról, amelyek alapján kiválaszthatják a legmegfelelőbb sportágat a gyermekeik számára, de a programok között szerepel még zumba-fitness és terápiás lovaglás is.
    Pénteken Kakassy Blanka és dr. Kádár Anna pszichológusok a családi változások és a kényes nevelési helyzetek kezelésében nyújtanak segítséget, Dánél Sándorral agyagvarázslatokat lehet végezni, koraeste pedig Dr. Balázs Lajos néprajzkutató a paraszti nemi kultúráról tart majd egy érdekesnek ígérkező előadást.
   A programsorozat szombaton, egy kerekasztal-beszélgetéssel zárul, amelyen az erdélyi tagszervezetek és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének vezetői vesznek részt.

A Felvidéken is beindul a táborozási szezon

Július 20-án nyitja meg kapuit a Felvidék déli régiójában, Ekecs mellett található nagyszegpusztai családi tábor. Az idei nyaraláson 60 csallóközi gyermek és felnőtt vesz részt. A családokat színes programok várják: lesz cserkésznap, múzeumlátogatás, kézműves foglalkozások, strandolás, sőt még meseírás is. Az egyhetes táborozást a Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulat és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége szervezte.

Határon túli gyermekek kezdték meg nyaralásukat a Balatonnál

Idén több mint kétszáz, határon túl élő magyar gyermek nyaral az Erzsébet-program támogatásával Fonyódligeten. Ebben az évben tíz, a bánáti szórványvidékről érkezett fiatal is részt vehet az egyhetes táborozásban. Ők életükben először jutottak el a magyar tengerhez. A kárpátaljai, vajdasági, erdélyi és felvidéki gyerekek üdültetéséről két éve született megállapodás az Erzsébet-program és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége között.

Megnyílt a kishegyesi gyermekparadicsom

Hétfőn 58 vajdasági és csongrádi gyermek kezdte meg hétnapos táborozását a vajdasági Kishegyesen. A Kátai-tanyán berendezett táborban a résztvevők a sportos, játékos programok mellett olyan ismeretterjesztő beszélgetéseken, foglalkozásokon vesznek részt, ahol fejleszthetik a magyar, valamint az angol nyelvtudásukat, bővíthetik történelmi ismereteiket, továbbá pályaválasztási és életvezetési segítséget is kaphatnak. A rendezvény megszervezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kárpát-medencei Családszervezetek  Szövetségének Család Mozgalma segítette.

Befejeződött a táborozás Réven

Idén 48 gyermek nyaralt június 29-e és július 3-a között a Nagyváradtól 50 km-re található révi ifjúsági szórványtáborban. A többségükben szórványtelepülésekről érkezett, 10-18 éves fiatalok előadásokon, kirándulásokon és ügyességi programok segítségével ismerkedhettek a magyar történelemmel és hagyományokkal. A tábor szervezésében a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége,  a Pro Rév Egyesület, valamint a  Révi Református Egyházközség vett részt. A szervezők bíznak benne, hogy a most táborozó fiatalok lehetnek majd a kezdeményezői a Családlánc-mozgalom ifjúsági tagozata létrehozásának. 

A családok nagy napja lesz a szombat Orosházán

Fergeteges családi napot tart Orosháza főterén július 4-én, szombaton a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének helyi szervezete. Lesz térzene, mazsorett-táncosok felvonulása, bábelőadás, néptánc, kézműves foglalkozások és közös meseírás. A rendezvényen fellép Bán Bendegúz mesemondó, Molnár Krisztina Rita meseíró, költő, Mikka Makka bábszínháza, a Harangos Néptáncegyüttes, az Orosházi Madrigál Kórus, a Mozgásművészeti Műhely tánckara, valamint Fehér Béla és zenekara. Kiderül az is, ki készíti a térség legfinomabb süteményét. A sportos kikapcsolódásra a légváron, a rodeóbikán, az óriás trambulinon és a jengán lesz lehetőségük az arra vágyóknak. Az esemény fél 10-kor kezdődik és várhatóan délután 4 órakor zárul. 

Civileket a közéletbe!

Intenzív tapasztalatcsere és együttműködés kezdődött gyulai és vajdasági civil szervezetek között. Az európai uniós kezdeményezés célja a civil szervezetek közéleti részvételének erősítése. A projekt helyi megvalósítására Gyula Város Önkormányzata készített és adott be sikeres pályázatot. A vajdasági Palics projektpartnerként segíti a munkát.  A civil szervezetek első, bemutatkozó találkozójára a Palicsi Állatkert konferenciatermében került sor. A megbeszélésen részt vett a vajdasági Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete is. Gajda Nóra, a Kolibri Egyesület vezetője a tárgyalások eredményéről elmondta, a gyulai társszervezettel már körvonalazódik a sikeres együttműködés lehetősége.

Az apákat ünneplik szombaton Csongrádon

A „Bölcső” Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete az Apák nemzetközi világnapja alkalmából vidám, egész napos, ingyenes rendezvényt tart gyermekeknek és felnőtteknek. Ügyességi versenyek traktoron és kamionon, lovas programok, a Vöröskereszt baleset-megelőzési bemutatója és sok izgalmas játék várja az érdeklődőket.
Időpont:  2015. június 27-e, 9 és 18 óra között
Helyszín:  Csongrád, a Bercsényi utcai Közösségi Ház melletti szabad terület

Sétálva ismerkedhetünk a szülés, illetve születés élményének jelentőségével

Idén a Vajdaság néhány településén is átvezet annak a sétának az útvonala, amelyet az ELTE PPK perinatális szaktanácsadói szerveznek annak érdekében, hogy felhívják a közvélemény figyelmét, milyen messzire nyúló jelentősége van a szülés, illetve születés élményének az édesanya, a baba és a család számára.
Az első vajdasági állomás Hajdújárás lesz, ahova július 1-jén érkezik a Séta, és ahol a Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete köszönti a résztvevőket. A Kolibri Baba Mama Klubban Andrek Andrea és Dr. Varga Kata pszichológusok tartanak előadást a szülés és születés minőségének fontosságáról, majd az érdeklődők megtekinthetik a topolyai Nagycsaládosok Egyesülete „Testvér születik” című képzőművészeti pályázatára beérkezett rajzokat.
Az előadást követően a helybeli anyukák és kismamák társaságában folytatódik a Séta a hajdújárási helyi közösség udvaráig, ahol  a Születés Fáján a 2014-ben és 2015-ben született babák szülei elhelyezhetik a gyermekük nevét hordozó szalagot. A kisfiúk neve kék, a kislányoké rózsaszín, a vágyott babáké piros,  az elvesztett babáké fehér szalagon kerül a fára. A séta másnap Szabadkán és Topolyán folytatódik.

A vajdasági útvonal programterve itt: http://szulesszuletes.blogspot.hu/…/a-vajdasagi-utvonal-pro…

Szombaton kezdődik a vajdasági Muzslyán az idei Oratórium

A muzslyai Mária Szent Neve Római Katolikus Plébánián június 20-án, Erzsébetlakon pedig július 1-én kezdődik a hagyományos Nyári Oratórium. A szünidő egyik legszínesebb közösségi eseményére idén közel 300 gyermeket várnak a szervezők. A korcsoportokba osztott fiatalok tevékenységeit 48 animátor irányítja majd. A játékok, táncok, kézműves és egyéb programok kidolgozását az animátorok már ősszel megkezdték. A vidám és hasznos rendezvény Muzslyán június 28-án, Erzsébetlakon július 5-én zárul.

Környezetvédelmi biciklizés Ásotthalomra

A Környezetvédelmi Világnap alkalmából immár ötödik alkalommal szervezett kerékpártúrát a hajdújárási Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete. Az idei úti cél a magyarországi Ásotthalom volt. A megérkezést követően a túra részvevői szakértői segítséggel bővíthették környezetvédelmi ismereteiket. Megtudták, hány PET-palack kell egy pulóver elkészítéséhez, mennyi konzervdoboz szükséges egy személyautó alvázának legyártásához, hány fát menthetünk meg 1 tonna papír újrahasznosításával, sőt azt is, mennyi üdítőt kell meginni ahhoz, hogy a csomagolásukból, ügyes emberek összerakjanak egy kerékpárt. Az érdeklődők a helyes válaszokat a vajdasági Kolibri Nagycsaládosok Egyesületétől tudják beszerezni.   

 

Minden jog fenntartva! 2014 KCSSZ.HU

Készítette: megaweb