KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. május 12.

Születés Hete Kolozsváron: Csodálatos katalizátor a baba - Várdai Gabriella kineziológus

Hogyan lehet a borzalmas szülésélményt varázslatossá tenni, milyen kineziológiai módszerekkel lehet megkönnyíteni a baba világra jöttét, mennyire fontos a születésnél keletkezett traumák feloldása, milyen negatív lelki hatásai lehetnek a császármetszéses szüléseknek – többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ mindazok, akik kedd délután részt vettek a nagyváradi Várdai Gabriella kineziológusnak a kolozsvári Életfa Családsegítő Egyesület a Születés Hete keretében tartott előadásán. A szakember szerint a kineziológia megoldást jelenthet a születésnél adódó érzelmi blokkok feloldására is, hiszen alapjában egy kifinomult stresszoldó módszer alkalmazásáról van szó.

– A szüléskor megélt stressz, a sok rossz emlék a mamában és babában tárolódik. A legmélyebben a szaglás tárolja a negatív élményeket, így előfordul, hogy egy szag kiválhatja egy sor kellemetlen emlék felidéződését – beszélt az élményalapú, tudat alatt elraktározott információk feltörésének veszélyéről a kineziológus. Megjegyezte: lassan elfelejtjük, hogyan kell természetes módon szülni. – Kineziológiai szempontból fontos, hogy egy nő jól érezze magát szülés közben, függetlenül attól, hogy milyen módját választja annak. Ha egy anyuka tudatosan dönt a császármetszésről, nincs ehhez kapcsolódó negatív élménye, de a babának ilyenkor is lehet – magyarázta. Hozzátette: sokszor tapasztalja, hogy a döntésképtelen, problémás gyermekek császármetszéssel születtek.

Nem a szüléssel kapcsolatos döntésekkel van a gond, hanem a hozzá kapcsolt félelmekkel, amelyeket fontos feloldani. A kineziológia a pszichológiától eltérően nem csak kérdezget, hanem aktívan „dolgozik” a kezelés során és után is. Az izomtesztelés segítségével felderíthetők azok a traumatikus élmények, amelyek feldolgozatlanul maradtak, elfojtódtak, így negatív hatást gyakorolnak jelenbeli életünkre. Csecsemők esetében valamelyik szülőt – leggyakrabban az anyát – teszteli a kineziológus, hogy fény derüljön a feloldásra váró traumára, de feltétlenül szükséges kikérni a gyermek beleegyezését a stresszoldáshoz.

– A baba, ha nem tudja feldolgozni a stresszt, szülői közelségre vágyik, ezért a simogatásnak, érintésnek hangsúlyos biológiai szerepe van a stressz oldásában – mondta a kineziológus, aki szerint az anyai simogatások a legalapvetőbb oldási módszerek, és csak abban az esetben javasolja a szaktanácsadást, ha az ölelések, simogatások nem jelentenek megoldást. A kineziológus javasolja: az anyáknak szülés után is érdemes szakemberhez fordulni, hogy elkerüljék a gyermekágyi depressziót vagy a különböző félelmek elraktározódását.

– A gyerek 7 éves koráig energetikailag egységet képez az anyával. Nem fizikai egységről beszélünk ilyenkor, hanem arról, hogy az anya érzi, mi van a gyerekével. A gyerek pedig 7 éves koráig szó szerint látja is az anyját körülvevő energiaburkot, ezért különösen fontos, hogy ne vezessük félre gyerekünket. A szülők 90 százaléka elköveti azt a hibát, hogy az őt körülvevő energiaburok színével ellentmondó kijelentéseket tesz, így a gyereknek megrendül a bizalma benne – beszélt az anya és gyerek közötti szoros kapocsról a kineziológus, leszögezve, hogy a kineziológia lényege az akárhányévesen elraktározott viselkedési normák megváltoztatása.

Míg 7 éves korig a gyerek állapota az anyukáét tükrözi, 7 éves kor után ez az energetikai szimbiózis meglazul, a gyermek kezd öntudatára ébredni. Ez az állapot egészen 21 éves koráig tart, amikor energetikailag is felnőtté válik – derült ki az előadásból.

A szakember szerint a szülésből negatív élményként visszamaradhat a klausztrofóbia is olyankor, ha a gyerek beragad a szülőcsatornába. Ilyenkor javasolt megnyugtatni az anya hasából kibújni készülő babát, beszélni hozzá, simogatni. – Ha ilyenkor kimondjuk érzéseinket, tiszta és valós alapokat fektetünk le gyermekünkkel való kapcsolatunkban – mondta a szakember. – Ha félelmeinket elengedjük, akkor a baba is jól lesz, és ez érvényes a természetes és császármetszéses szülések esetén is – mondta. Hozzátette: a baba egy csodálatos katalizátor, de a mélyebb stresszt már nem tudja egyedül feloldani, ilyenkor szükség lehet szaksegítségre. 

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/categ_id/22« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete