KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. július 21.

"Együtt – Egymásért" Integrációs és közösségépítő tábor Gyergyószentmiklóson

Az egymás megismerése és megértése volt a célja a Gyergyószentmiklóson megszervezett Együtt – Egymásért tábornak, amelyen egészséges és fogyatékos személyek, családok vettek részt az elmúlt hétvégén. A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete által először megszervezett táborban több mint negyvenen vettek részt, köztük fogyatékkal elő előadók, valamint egészséges párok is.

Integrációs és közösségépítő tábort szervezett a hétvégén Gyergyószentmiklóson a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete partnerségben a Csíki Anyák Egyesületével, amelyen fogyatékkal élők és mozgássérültek mellett családtagjaik is részt vettek. A háromnapos táborban alkalmuk volt a családoknak megismerni egymás problémáit, mindennapi küzdelmeit.
– Lehetőséget kell biztosítani az egészséges embereknek, hogy közelebbről megismerjék fogyatékkal élő társaikat, valamint a hátrányos helyzetűeknek is fontos, hogy lehetőségük legyen megnyílni előttük – hangsúlyozta Fikó Csaba. A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének elnöke kiemelte, hogy a táborban „túlnépesedés” van, a vártnál lényegesen több érdeklődő látogatott el, köztük olyan egészséges párok is, akik elvesztették vagy nem lehet gyerekük, és segítenének a fogyatékkal élőknek.
– Fontos, hogy a fogyatékkal élők is bizalommal forduljanak az egészséges társaikhoz, hiszen a tábor során tapasztalhattuk, hogy legtöbben elzárkóznak, nem beszélik meg családjukkal, környezetekkül sem a lelki gondjaikat. 

A csoportos beszélgetések akár terápiaként is szolgálhattak –mondta. Márton Tamás Erzsébet szervező kifejtette, a rendezvény céljai között van az is, hogy bemutassák, a mozgássérültek, fogyatékosok is hasznos részei lehetnek a társadalomnak.
– Nagyon sok család van, ahol fogyatékos gyerekek vannak, a szülők viszont túlságosan óvják őket, kevés feladatot bíznak rájuk, ezáltal a gyereknek sem tesznek jót, és a szülő is egyre nagyobb terhet vállal fel – fejtette ki. A tábor során a résztvevők előadásokat hallgathattak, de szabadtéri és kézműves-programokkal készültek a gyerekeknek, illetve a felnőtteknek. A tábort a Kárpát-medencei Családlánc Mozgalom támogatta.

Miklós Réka miklos.reka@hargitanepe.ro 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár