KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2015. június 22.

Gyermeknap Tiszapéterfalván - Betölteni küldetésünket - 

Vidám gyermekzsivajtól volt hangos az elmúlt szombaton a tiszapéterfalvai vidámpark területe, ahol a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) idén is megszervezte közös gyermeknapját. És érkeztek is arra a megye minden szögletéből szülők kisebb-nagyobb gyerekekkel, autókkal és buszokkal, hogy egy felhőtlen, élményekben gazdag napot töltsenek el együtt.

A nap az ökumené jegyében római és görögkatolikus, illetve református áhítattal vette kezdetét. Weinrauch Márió ferences atya egy tanmesével köszöntötte a megjelenteket. Akkor lesz a kárpátaljai magyaroknak jövője, ha betöltjük küldetésünket ott, ahová Isten állított bennünket, ha vállaljuk a gyermekáldást, fogalmazott Seres János református lelkész.

Marosi István görögkatolikus parochus a gyermekekben kapott áldásról, a szeretet fontosságáról beszélt, majd mindhárman Isten áldását kérték a kárpátaljai magyar nagycsaládok, a szülők, a gyermekek életére.

Hogy itt vagyunk, hogy ennyien eljöttünk, hogy ilyen sokan vállalják a nagycsaládosok örömét, hogy három és több gyermek születését is egyre többen fogadják örömmel, azt jelzi, hogy van jövőnk itt, Kárpátalján, emelte ki köszöntőjében Margitics Ildikó, a KMNE elnökségi tagja, a nap háziasszonya. S hogy legyen is jövője a kárpátaljai magyarságnak, ahhoz a magyar kormány illetve a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége minden tőle telhetőt megtesz továbbra is, hangsúlyozta Pataki János, a Családszervezetek Szövetségének újonnan megválasztott elnöke, aki nagy szeretettel köszöntötte a megjelenteket.

Bárdos István elnökségi tag vezetésével közös játékos énektanulásra került sor, majd a gyerekek birtokukba vették az egész vidámpark területét. Fáradhatatlanul ostromolták a trambulint, a körhintákat, a hullámvasutat, szülői felügyelettel még az óriáskerékre is felmerészkedtek. A vidámpark attrakcióin kívül egész nap mindenkit vártak a népi mesterségek állomásai, ahol kipróbálhatták többek között a szövést, varrást, hímzést, bőrdíszművességet, fafaragást, horgolást, készíthettek ékszereket gyöngyből, képeslapot quilling technikával stb. De volt itt íjászkodás és biciklisuli is, és arcfestés, hajfonatkészítés, illetve egy-egy fotó erejéig ki-ki beöltözhetett kedvenc mesehősének. Nagy sikere volt az ügyességi vetélkedőknek, no meg a tombolának, amelyen – fődíjként – egy gyermekkerékpár is gazdára talált. A Ki mit tud?-on néhányan bemutathatták tehetségüket, késő délután pedig a Kokas Banda hívogatott táncházba minden résztvevőt. A szervezők a testi táplálékról sem feledkeztek meg: hatalmas bográcsokban, fazekakban érkezett a finom töltött káposzta. S aki elfáradt a vidám forgatagban, az árnyas fák alatt megpihenhetett.

A szervezők egyébként komolyabb programokról is gondoskodtak. A szülők beszélgetésen vehettek részt a KMNE terveiről, lehetőségeiről, megbeszélhették gondjaikat, problémáikat, megoszthatták egymással örömeiket. A kisebb gyerekeket az Örömhír Gyermekvár fogadta, a kamaszoknak pedig Gogola István iskolapszichológus tartott előadást.

Olyan jó volt itt együtt látni ennyi boldog családot (egyébként több mint hétszáz résztvevője volt az eseménynek), vidám, felszabadult gyermeket! Valamennyien hálásak a KMNE vezetőségének, hogy megszervezték a gyermeknapot, köszönetet mondanak a támogatóknak – a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének, a Bethlen Gábor Alapnak, illetve Illyés Istvánnak, a vidámpark tulajdonosának –, akiknek köszönhetően ezen a napon ingyen vehették igénybe a vidámpark, a kézművessátrak, no meg a konyha szolgáltatásait. Mert bizony anyagilag kevesen engedhetik meg maguknak, hogy 4-5, esetleg tíz gyerekkel eljöjjenek egy napra.

A KMNE egyébként abban is segít, hogy a tagcsaládok nyaralhassanak. A dédai tónál kibéreltek egy szektort, ahol június 6-tól szeptember 1-ig – előzetes egyeztetés után – egy napot fürdőzhetnek a gyerekekkel, de akár egy hétvégén vagy egy egész héten át sátorozhatnak. Emellett a Kovászó közelében tavaly felavatott üdülőközpont is várja a pihenni vágyó nagycsaládosokat.

A közeljövőben – mint arról Bárdos István tájékoztatott – további tartalmas és színes programok készülnek. Így többek között  június 20-án 9-től 13 óráig a római katolikus templom udvarában bababörze várja az érdeklődőket, ahol családbarát áron juthatnak hozzá különböző gyerekholmihoz és sok egyéb hasznos dologhoz.  Ciklus Show és Titkos küldetés címmel (július 20-án Fornoson,  július 21-én Beregszászon, 22én pedig Nagydobronyban 10-14 éves lányok és fiúk számára, külön csoportban, egynapos tréninget szerveznek nőiségről, férfivá válásról, nemiségről, lelki fejlődésről. A játékos, szemléletes bemutatás keresztény, életpárti megközelítésben történik, szakemberek segítségével. Szeretnék, ha a fiatalok nem az internetről és kortárscsoportoktól szereznék be kétes információ-ikat, hanem felnőtt, érett édesanyáktól. Ezeken a napokon a szülők számára is szerveznek csoportot, ahol segítséget kaphatnak a gyerekekkel való beszélgetéshez. Július 25-én a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete szervezésében az Egri
Agria Színház közreműködésével a Beregszászi Amfiteátrumban bemutatásra kerül a Fejedelem c. rockopera (19.45 órai kezdéssel).

Nos, gazdag és színes programokkal készült a nyárra is a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete. Bővebb információt a KMNE honlapján (http://www.kmne.org.ua) kaphatnak az érdeklődők.

Kovács Erzsébet Kárpátinfo hetilap« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete