KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Ifjúsági tábor a Kátai tanyán 2012

2012. szeptember 2.

Családi életre nevelni

A vajdasági nagycsaládosok egyesületeinek ötödik ifjúsági tábora a Kátai-tanyán
Ötödik alkalommal szervezi meg a Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületeinek Szövetsége (VANCSESZ) a „Családban és közösségben élni” elnevezésű nemzetközi ifjúsági táborát, amelynek középpontjában ezúttal is a családi életre való nevelés kérdései állnak.

- Ezúttal kettő híján ötvenen vagyunk, negyvenkét fiatal és hat nevelő. Külföldi vendégeink is vannak, vártuk, hogy Horvátországból is jönnek majd, a slatinai egyesülettel tartjuk a kapcsolatot (a nyáron három gyerek nyaralt szervezésükben Čiovo szigetén) és meghívtuk őket, de nem tudtak eljönni, hiszen a tengerparton is tart még az idény. Viszont többen jöttek a magyarországi rokonszervezetekből, Debrecenből például, akik Bálega János vezetésével a foglalkozások kialakításában is segítettek, Szegedről a Fatima-ház Alapítvány aktivistái, velük is régi a kapcsolat, eddig három EU-s pályázatot is közösen bonyolítottunk le és a negyedikre őszre készülünk. Ebben a középiskolát befejező, de tanulmányaikat nem folytató fiataloknak próbálunk segíteni önéletrajz-írásban, önmenedzselésben, programok készítésében. Zuglóból az Otthon Segítünk Alapítvány aktivistái jöttek, ők a gyerekek vigyázását végzik , ami egy nagyvárosban nagyon fontos tevékenység. Eljöttek az orosházi nagycsaládos egyesület képviselői is, továbbá a csongrádi Bölcső Nagycsaládos Egyesület képviselői, akikkel a legrégebben tartjuk a kapcsolatot. És természetesen sokan vannak vajdasági egyesületeinkből Adáról, Csantavérről, Bácskossuthfalváról, Kelebiáról, Zentáról, Péterrévéről, Moholról és természetesen Kishegyesről is – mondta Krizsán Vilmos táborvezető, a VANCSESZ elnöke.

A feldolgozott és feldolgozásra váró témák a családi élettel, de ugyanúgy a kamaszok legfontosabb gondjaival is foglalkoznak.

- Mivel fiatalokról, tizenévesekről van szó foglalkozunk a párválasztással, a korai szexualitás kérdésével és az oly időszerű függőségi betegségekkel. Ezzel kapcsolatban ellátogatunk majd a szabadkai Expecto Mentálhigiénés Alapítványba, visszafelé jövet pedig megállunk a topolyai tónál, fürdünk és ott is vacsorázunk. Egyébként tegnap is fürödtünk a Kátai-vendégház tavában, és kürtös kalácsot is sütöttünk – közli a táborvezető hangsúlyozva, hogy a tábort a Bethlen Gábor Alapítvány tette lehetővé, de segítségükre volt a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége is.

Krizsán Vilmos megemlítette azt is, hogy őszre, egészen pontosan szeptember 28-án és 29-én emlékeznek meg a VANCSESZ fennállásának tízéves évfordulójáról, s ennek keretében tanácskozásokat szerveznek a családpolitikáról a kormányok részvételével és foglalkoznak a gyermeknevelés kérdéseivel. Az ünnepi közgyűlésen több mint hetven személyt fognak kitüntetni eddigi munkásságáért.

http://www.magyarszo.com/fex.page:2012-08-10_Csaladi_eletre_nevelni.xhtml

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete