KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

KMNE megalakulása 2012

2012. szeptember 24.

Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Találkozója

Az elmúlt hétvégén festői környezetben, Erdőpatakon (Liszarnya) három napon át tartott a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok találkozója, melynek keretében megalakult a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE). Ennek köszönhetően immár a kárpátaljai magyar nagycsaládosok is bekapcsolódnak az ez év májusában megalakult Családlánc munkájába. A rendezvényen résztvevők megválasztották a kilenctagú elnökséget. A KMNE elnöke Török Dénes lett

Hogy milyen szerepük van a nagycsaládoknak, a családlánc tagszervezeteinek a társadalomban? A magyar nemzeti identitás megőrzését, a családi értékek fenntartását és terjesztését, az anyanyelv ápolását, a magyar hagyományok megőrzését és továbbadását, a múlt emlékeinek ápolását és hosszabb távon a tehetséggondozás elősegítését kell szolgálniuk. És szolgálják – fogalmazta meg kérdésünkre a választ Csuzdi József, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) koordinátora. A nagycsalád jövőt jelent, hangsúlyozta előadásában Bauer Béla szociológus, a KSH Népességkutató Intézet munkatársa, aki nehezményezte, hogy a társadalom nem becsüli meg igazán a családokat, a nagycsaládokat. Pedig évente nagyobb városnyi lakossággal kevesebben vagyunk, magas a magukra hagyott idősebb szülők, a gyermeküket egyedül nevelők, a szingli életmódot választók aránya stb. Bauer Béla kutatási eredményekkel alátámasztott előadásában kiemelte: a nagycsaládban szocializálódottak számára sem az idősekről, sem a kicsikről való gondoskodás nem jelent terhet.

A családok, a nagycsaládok példamutatását, az összefogást, a családláncok egymást segítő és erősítő szerepét emelte ki köszöntőjében Kormosné-Debreceni Zsuzsanna, az Emberi Erőforrá­sok Minisztériuma Szociális, Családi és Ifjúságért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője, aki azt is hangsúlyozta, hogy támogatni kell a családi erőforrásokat. A kormány nemzetpolitikájában kiemelt helyet foglal el a szórványprogram, hisz egyre inkább szórványosodunk, mondta Tóth István, Magyarország Beregszászi Magyar Konzulátusának főkonzulja, aki egyben abbéli örömének is hangot adott, hogy erősödhetünk ilyen rendezvények és egyesületek által. A nagycsaládok reményt adnak arra, hogy soraink gyarapodni fognak, mondta.

Hogy miért fontos a magyar nagycsaládosok között felépített családlánc? Mert a magyar nemzet egységes, azt nem lehet mesterségesen meghúzott határokkal szétszabdalni, válaszol Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszövetség alelnöke, a Családlánc ügyvivője. A családlánccal az együvé tartozásunkat is demonstráljuk, ami egyben a magyar nyelv, a magyar kultúra, a hit továbbélését, a megmaradásunkat is biztosítja. Mert, ahogy a projektünk mottója is hangsúlyozza: „A nyelvi identitás a családokban dől el” .

Az Erdőpatakon megtartott rendezvény szervezésében aktív szerepet vállalt a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (Popovics Pál elnök), a Sámuel Alapítvány (Sipos Géza), a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány (Török Dénes), a Kezünkben a Jövő Alapítvány (Kurmay Sándor). A háromnapos programot úgy állították össze, hogy ott – az érdemi munka mellett – felnőttek, gyerekek egyaránt jól érezzék magukat. Így aztán sor került különböző játékos ismerkedésre, sportrendezvényekre. A salánki hagyományőrzők vezetésével (Kész Barna, Kész Margit és Kalanics Éva irányításával) a gyerekek kipróbálhatták ügyességüket, miközben a szülők az előadásokat hallgatták, az alapszabályt vitatták meg. Este meg mindenki nagy örömére a péterfalvi Kokas banda adott koncertet, akik a táncházban is húzták a talpalávalót.

Ezen a rendezvényen a nagycsaládosok azt is bizonyították, hogy gyerekek nem jelentenek terhet, nem lehet azzal takarózni, hogy a gyerekek miatt nem megyünk el valahová, mert, lám, velük együtt is lehet tartalmas időtöltést szervezni.

Marton Erzsébet

http://karpatinfo.net/hetilap/ukrajna/karpataljai-magyar-nagycsaladosok-talalkozoja« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete