KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2012. november 23.

Átadták a Szent Erzsébet Rózsája-díjakat a felvidéki Nagyszombatban

Díjban részesült a  Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Mária Légió, Kósa Julianna, Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete (Máncse) Pered, Markovicz László és a Házas Hétvége keresztény lelkiségi mozgalom, valamint Kulcsár Tibor templomatya.

Nagyszombatban november 17-én Mons. Orosch János apostoli kormányzó és Erdő Péter bíboros-érsek átadták az idei Szent Erzsébet Rózsája-díjat az arra érdemesült személyeknek, szervezeteknek. A díj célja biztosítani a híveket arról, hogy az Egyház értékeli a rászorulóknak nyújtott karitatív munkát, mert ez nagyon szép keresztény cselekedet. 

Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete 1998-ban alakult. Ma 60 tagcsaládja van. A szülőföld szeretetének és a család összetartásának az eszméjét hivatott megtartani és terjeszteni. Ezt fontosnak tartja, mert olyan világban élünk, ahol olyan értékrendet, mint a hűség, a szeretet a bizalom és az önzetlenség megmosolyognak. Ugyanakkor ebben a világban csendesen mégis jelen van a szeretet és az összes érték, amire szükségünk van, csak nem kap reklámot.
A Mátyusföldet, mint népi tudatban megmaradt emléket, már a 14. században említik a krónikák. Nevét Csák Máté birtokos nevéről, Mátéról kapta, amely birtok magába foglalta Trencséntől Komáromig a Vágmelléket. Mátyusföld magyarsága a honfoglaláskor telepedett itt meg. Itt találták meg az első írásos nyelvemlékünket, a Halotti beszédet, a Szent István király által alapított Deákin.
A Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete tehát ilyen gazdag kultúrtörténeti helyen működik. Bejegyzett székhelye Pered.
Jelenleg 60 tagcsalád alkotja a tagságát. Ezen belül van egy csoportja Komáromban. A többi település 1-1 családdal képviseli szülőhelyét. Hitüket, hagyományainkat, a legdrágább kincsünket az anyanyelvünket féltve őrzik. Küzdelmük közös a Kárpát-medencében az összes családszervezettel, küzdőterük viszont különböző.
Az Egyesület célja, hogy e kis országban felnőttnek és gyermeknek egyaránt az élethez szükséges értékek első közvetítője és egyben legbiztosabb védőburka a család legyen.
Európában a családoknak közel a negyede nagycsalád, de ha a nagycsaládban élők számát vesszük, akkor ez már majdnem hatvan százalékát teszi ki a lakosságnak. A nagycsaládban érték az idős szülő is, aki megérdemli a szeretetet és a törődést.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár