KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2012. november 23.

Átadták a Szent Erzsébet Rózsája-díjakat a felvidéki Nagyszombatban

Díjban részesült a  Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Mária Légió, Kósa Julianna, Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete (Máncse) Pered, Markovicz László és a Házas Hétvége keresztény lelkiségi mozgalom, valamint Kulcsár Tibor templomatya.

Nagyszombatban november 17-én Mons. Orosch János apostoli kormányzó és Erdő Péter bíboros-érsek átadták az idei Szent Erzsébet Rózsája-díjat az arra érdemesült személyeknek, szervezeteknek. A díj célja biztosítani a híveket arról, hogy az Egyház értékeli a rászorulóknak nyújtott karitatív munkát, mert ez nagyon szép keresztény cselekedet. 

Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete 1998-ban alakult. Ma 60 tagcsaládja van. A szülőföld szeretetének és a család összetartásának az eszméjét hivatott megtartani és terjeszteni. Ezt fontosnak tartja, mert olyan világban élünk, ahol olyan értékrendet, mint a hűség, a szeretet a bizalom és az önzetlenség megmosolyognak. Ugyanakkor ebben a világban csendesen mégis jelen van a szeretet és az összes érték, amire szükségünk van, csak nem kap reklámot.
A Mátyusföldet, mint népi tudatban megmaradt emléket, már a 14. században említik a krónikák. Nevét Csák Máté birtokos nevéről, Mátéról kapta, amely birtok magába foglalta Trencséntől Komáromig a Vágmelléket. Mátyusföld magyarsága a honfoglaláskor telepedett itt meg. Itt találták meg az első írásos nyelvemlékünket, a Halotti beszédet, a Szent István király által alapított Deákin.
A Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete tehát ilyen gazdag kultúrtörténeti helyen működik. Bejegyzett székhelye Pered.
Jelenleg 60 tagcsalád alkotja a tagságát. Ezen belül van egy csoportja Komáromban. A többi település 1-1 családdal képviseli szülőhelyét. Hitüket, hagyományainkat, a legdrágább kincsünket az anyanyelvünket féltve őrzik. Küzdelmük közös a Kárpát-medencében az összes családszervezettel, küzdőterük viszont különböző.
Az Egyesület célja, hogy e kis országban felnőttnek és gyermeknek egyaránt az élethez szükséges értékek első közvetítője és egyben legbiztosabb védőburka a család legyen.
Európában a családoknak közel a negyede nagycsalád, de ha a nagycsaládban élők számát vesszük, akkor ez már majdnem hatvan százalékát teszi ki a lakosságnak. A nagycsaládban érték az idős szülő is, aki megérdemli a szeretetet és a törődést.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete