KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. január 20.

Nagycsaládosok napja, Beregszász

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) még nagyon fiatal szervezet: a múlt év szeptemberében alakult. Célja a megye magyar nagycsaládosainak képviselete és támogatása, az életforma népszerűsítése, értékként való felmutatása, minél több helyi nagycsaládos csoport létrehozása, működésük segítése, érdekvédelem. Az I. Kárpátaljai Nagycsaládos Napra a műlt hét végén került sor Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületében.

A több száz résztvevőt elsőként a történelmi egyházak képviselői köszöntötték. Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke  véleménye szerint kezdeményezés nagyon jó, az alkalmon megismerkedhetnek egymással a családok felnőtt és gyermektagjai.  A püspök imádsággal kérte Isten áldását a napra, a családok életére.

– Egy vagy több gyermek felnevelése hatalmas felelősséggel jár, hiszen az ember nem felelőtlenül alapít családot, nem felelőtlenül vállal gyermekeket. A gyermekekben, akik ezekben a családokban felnőnek, tudatosul, hogy emberré kell válniuk. E gondolatok fényében adott áldást a családokra Marosi István görög katolikus parochus. Hasonlóképpen kérte az Úr áldását Michels Antal római katolikus plébános is.

Tóth István, a beregszászi külképviselet főkonzulja szintén köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta, a magyar kormány nemzetpolitikájának szerves része a nagycsaládosok támogatása.      

– Támogatóinknak köszönhetően ez az első nagyobb rendezvényünk. –  mondta Török Dénes, az egyesület elnöke, majd hozzátette: –  A mai nagy programot számos kisebb rendezvény előzte meg. Ungváron, Munkácson, Nagyszőlősön és Beregszászban például már eddig is több helyi nagycsaládos találkozóra került sor. Azt szeretnénk, ha egyre többen tartanák fontosnak a nagycsaládosok támogatását, ezért elmondanám, hogy egyesületünkhöz politikai és felekezeti hovatartozástól függetlenül csatlakozhat mindenki, aki a gyermekvállalást, a házasság tiszteletét, a magzat, az anya, a család és a gyermekek védelmét szívügyének tekinti – fejtette ki Török Dénes.    

A munkácsi római katolikus  püspökség jóvoltából a szervezők a gyerekeket az eseménydús nap végén édességekkel lepték meg. A vidám, szép nap a Kolompos zenekar koncertjével, illetve táncházzal ért véget.  (Hegedűs Csilla)

http://kiszo.hhrf.org/?module=news&target=get&id=11834
 

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete