KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. január 20.

„A család tart meg bennünket…” Kárpátaljai Nagycsaládosok Napja.

A sokgyermekes nagycsaládok számára szervezett tartalmas, programokban gazdag napot január 12-én Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE). A Magyarország Beregszászi Főkonzulátusának fővédnökségével lezajlott esemény színhelye a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) volt.

Az ünnepélyes megnyitóra a főiskola Esztergom termében került sor, ahol Török Dénes, a KMNE elnöke együttesen közel háromszáz gyermeket és szülőt üdvözölhetett. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Tóth István, Magyarország Beregszászi Főkonzulátusának főkonzulja, Farkasné Bőcs Judit beregszászi és dr. Horváth Judit Barbara ungvári konzul, valamint a történelmi egyházak képviseletében Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) püspöke, Marosi István görög katolikus esperes, valamint Michels Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye esperese és családreferense.

Az egyházak képviselői többek között szót ejtettek a gyermekvállalás áldásáról és a családok számára ezzel járó felelősségről, a szülő-gyermek kapcsolatban a nevelés és a szeretet fontosságáról.

„A jelenlegi magyar kormány nemzetpolitikájának szerves részét képezi a nagycsaládosok támogatása, mely az anyaországon kívül élő magyar nemzettesteket is érinti – emelte ki beszédében Tóth István főkonzul. – A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete fontos feladatokat felvállaló civil szervezet, mely többek között azért jött létre, hogy egyesítse és támogassa Kárpátalja magyar nagycsaládjait, népszerűsítse a nagycsaládos életformát, s a nagycsaládot mint értéket mutassa fel. Mindenképpen pozitívum az alig néhány hónapja alakult szervezet aktivitása, amit ez a közösségi alkalom is prezentál.”

A tavaly szeptemberben megalakult szervezet eddig kifejtett tevékenységét Török Dénes, a KMNE elnöke vázolta a jelenlévőknek. Kárpátalján ez az első olyan civil szervezet, amely kifejezetten a megyében élő magyar nagycsaládosok érdekeit képviseli és védi. Az egyesületet egy kilencfős elnökség vezeti. Török Dénes elmondta még, hogy a jobb koordináció érdekében a KMNE-n belül Beregszász, Munkács, Ungvár és Nagyszőlős központtal négy regionális csoportosulást szerveztek. A KMNE székhelye a beregszászi járási Jánosiban van. Török Dénes azt is jelezte, hogy az egyesületet megalakító nagycsaládok száma az elmúlt hónapokban jelentősen bővült. Ugyanakkor szomorúan állapította meg, hogy a Felső-Tisza-vidéken, Huszt városától keletebbre eddig még nem sikerült regionális csoportot alakítani, de ezt is tervezik. Jelenleg a régióban csupán Gyertyánligeten él egy, az egyesületbe tartozó nyolcgyermekes magyar nagycsalád.

Az említett négy régiós csoportosulás képviseletében Margitics Ildikó nagyszőlősi, Tarpai József beregszászi, Popovics Pál munkácsi és Kampó Andrea ungvári régióelnökök mutatták be a körzetükben élő nagycsaládokat, az eddig lebonyolított közös rendezvényekről és jövőbeli terveikről is szólva.

Az eseményen meghívott vendégként jelen volt Keresztes Ilona, a Magyar Rádió Vendég a háznál c. műsorának szerkesztője, a Családbarát Médiáért díj közönségdíjasa, valamint férje, Mohay Tamás néprajzkutató, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökségi tagja. Mohay Tamás bemutatta az 1987-ben alakult NOE-t, melynek céljai közé tartozik az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációért érzett felelősség erősítése, a nagycsaládok sajátos érdekeinek képviselete és szolgálata, a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése. A NOE tagjai azok lehetnek, akik háztartásukban legalább három gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, az egyesület céljaival és feladataival egyetértenek, és lehetőségeik szerint részt vesznek azok megvalósításában.

A továbbiakban Mohay Tamás feleségével előadást tartott A házasság és annak megőrzése címmel. A házaspár is nagycsaládokból származik: Keresztes Ilonának négy lánytestvére, míg férjének három fiútestvére van. Családjuk is „nagycsalád”: négy fiúgyermekük van. Néhány fontos gondolat az előadásból: „Egy házasság nem a papír, a ház vagy a gyerekek felnevelése miatt igazán értékes, hanem azért, mert ezáltal teljesedik ki az életünk. Egyedül, a párunk nélkül ugyanis torzók, csonkák lennénk – mondta Mohay Tamás. – (…) Igenis létezik sírig tartó szerelem. A szerelem akkor tud igazán beteljesedni, ha házasságban valósul meg.” Mohay Tamás hangsúlyozta: a szülők életén keresztül a gyerek(ek) „mintát” lát(nak), előnyös tehát példás házasságot élni.

Keresztes Ilona rámutatott arra, hogy a szülők közötti megértés és szeretet már pusztán a gyerekek miatt is fontos. Ha ugyanis a szülőket összekötő fonál elpattan, súlyosan sérülhet a gyermek lelkivilága. „Az emberi konfliktusokra tehát nem az a megoldás, hogy elkerüljük egymást, hanem hogy megtanuljuk egymással megoldani azokat – mondta Ilona, aki saját bevallása szerint boldog házasságban él. „A család tart meg bennünket. Ott kezdődött, hogy Tamással megtaláltuk egymást, és az esküvőn életre szóló házasságot kötöttünk. Ez a legfőbb megtartó erő az életünkben.”

A nap folyamán a gyermekek számára különböző kézműves-foglalkozásokat (csuhévirág-készítés, arcfestés, gyöngyfűzés, rajzolás stb.) szerveztek, illetve játékával szórakoztatta őket a főiskola hallgatóiból álló Bagolyvár bábszínház is.

Végezetül a Magyarországról érkezett Kolompos együttes koncertjére és táncházra került sor.

A Kárpátaljai Nagycsaládos Napot többek között a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, valamint Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága is támogatta. (Fischer Zsolt)

http://www.karpataljalap.net/2013/01/18/csalad-tart-meg-bennunket
 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár