KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. május 7.

Születés Hete Kolozsváron: szentmise és fotókiállítás

Hagyományos módon idén is egyházi szertartással kezdődött a Születés Hete programsorozata Kolozsváron: ezúttal a Szent Mihály-templom Anyák napi szentmiséje szolgáltatta a megnyitó keretét május 5-én, vasárnap. Így a szervező Életfa Családsegítő Egyesület munkatársai, valamint az összes jelen lévő édesanya Isten bőséges áldásában részesülhetett, hiszen nem csak a gyermekek köszöntötték őket megható versekkel, de a szentmisét bemutató Kiss Endre lelkész is több ízben hangsúlyozta a család szentségét. 

Kovács Sándor főesperes-plébános üzenetében elhangzott: Erdélyben a családok nagy része még úgy él, hogy az anyát önmagában értéknek tartja, tudván, hogy az ember akkor valósíthatja meg legteljesebben önmagát, ha ajándékoz: életet ad. A megnyitó rendezvények sora délután fotókiállítás-megnyitóval folytatódott. (Képünket – amely a kiállításon is megtekinthető – a tulajdonos hozzájárulásával közöljük).

A Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácstermében – ahol egyébként a hét folyamán esedékes előadások nagyobb részét tartják majd – nem mindennapi fotóanyagot csodálhatnak meg az érdeklődők: a Szülésfotó-kiállítás azért nevezhető egyedi (és bátor) vállalkozásnak, mert olyan pillanatokat örökítenek meg a felvételek, amelyek egy család legbensőségesebb mozzanatai közé tartoznak. Szabó Kinga, az Életfa Családsegítő Egyesület alelnöke, aki házigazdaként köszöntötte a szép számban összegyűlt érdeklődőket, felhívta a figyelmet arra, hogy a kinagyított és bekeretezett fotók magántulajdont képeznek, és bár a Születés Hete teljes időtartama alatt megtekinthetők, azokat fotózni és bármely célra felhasználni szigorúan tilos.

A megkapó képanyagot a Születés Hete szervezésében is részt vállaló Patrubány Csilla ezúttal elsősorban a fotós szemszögéből tekintve méltatta. Mint elmondta: a fénykép talán a leginkább technikán alapuló művészet, azt mutatja meg, ami látható, bizonyosságot tesz valamiről és dokumentál. – A szülésfotók azonban ennél jóval többet mutatnak: olyan őserőt és nyugalmat árasztanak, amit nem is lehet másként kifejezni. Megörökítik azokat a meghitt és szentséggel teli pillanatokat, amikor az anyák gyakorlatilag nincsenek is jelen abban a térben és időben, amelyben a felvételek készültek: ők akkor épp a túlsó parton vannak – mondta a méltató, a barokk kor művészetéhez hasonlítva a képekből áradó extázis, az isteni csodában való létezés erejét. A fotós szavaihoz muzsikában csatlakozott Deák Zsófia, aki hegedűjével fokozta a barokk varázst, Telemann 10. szóló fantáziájának értő és érzékeny tolmácsolásával.

A Születés Hete egész héten minden délután neves szakemberek előadásaival várja a szülőket és leendő szülőket, valamint minden érdeklődőt, szombaton pedig Életfa-bazárral és Totyogó-táncházzal zárul a rendezvénysorozat. Hétfőn dr. Bálint Sándor szülész-nőgyó­gyász főorvos az Apáczai-líceum dísztermében az alternatív szülésről, otthonszülésről, császármetszésről beszélgetett az egybegyűltekkel, az orvossal készített interjúnkat hamarosan olvashatják lapunkban.

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/89606;jsessionid=9DFC8D5C4DEE5E90A1DB4A57D4E99FB9



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár