KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. május 12.

Hasznos, vidám hetet zárt a CsAkEgy Csíkszeredában.

„A termékeny életet élitek, annak a kimerültségével, de örömével is. Isten leginkább hozzátok hasonlít a teremtésével, a termékenységével és azzal, hogy ő közösségben él” – Sárközi Sándor piarista atya, magyar szakos tanár lelki útravalójával zárult szombat délután a Csíki Anyák Egyesülete (CsAkEgy) által szervezett Édesanyák hete előadás-sorozata.

A második alkalommal megszervezett esemény programjai sok érdeklődőt vonzottak. „Hasznos előadások voltak, melyek sokat segítettek az anyukáknak, lehetett ismerkedni, tapasztalatot cserélni más édesanyákkal” – összegezte az egyik résztvevő. A hét folyamán gyerekzsivajtól volt hangos a megyeháza márványterme, mivel az előadások ideje alatt játszósarkat is működtettek a kicsiknek. Meghívott szakemberek tartottak előadást a csecsemőgondozásról, szoptatásról, babahordozásról, volt beszélgetés a veszítésekről, a gyermekek másságának elfogadásáról, az elengedésről, a játék és a mese fontosságáról, szülésről stb. Kézműves foglalkozások, bábjáték, szülészetlátogatás is szerepelt a programban. „A múlt évhez képest sokkal többen eljöttek. Átlagban naponta nyolcvan-száz kismama, édesanya volt jelen. Számos nagymamát is láttam az előadásokon. Az egyik újdonságunk, amit a jövőben is szeretnénk folytatni, az idősebb generációkkal való beszélgetés, tapasztalatcsere volt” – mondta el Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének elnöke.

Pénteken egy, a jövőre nézve fontos eseményre is sor került, a rendezvény egyik meghívottja, a magyarországi Bálint Balázs szülészorvos a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzserével, Demeter Ferenccel és nőgyógyászokkal találkozott. „Bálint Balázst az Anya-baba barát Szülészeti Ellátásért Szervezet egyik rendezvényén ismertem meg Budapesten, és arra gondoltam, hogy ha már Hargita Megye Tanácsa is gondolkodik ezen az anya-baba barát fogalmon, akkor hívjuk meg őt mint szakembert, aki ebben Magyarországon is úttörő volt, és legyen egy találkozás a kórház vezetőségével. A megyei tanács is pozitívan reagált, a beszélgetésen ott volt Demeter Ferenc igazgató, aki meghívta a csíkszeredai nőgyógyászokat, jelen volt még Kiss Gyöngyi főnővér és néhány szülésznő is. Ennek a szakmai beszélgetésnek, mely konkrét gyakorlati témákat is érintett, folytatása is lesz, próbálják megoldani, hogy a Szent Imre-kórházból jöjjenek át orvosok és bábák egy hétre ide tapasztalatcserére” – újságolta az egyesület elnöke.

Az Édesanyák hetének kiemelt támogatója volt Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, valamint Csíkszereda önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa.

CsAkEgy-hírek

A CsAkEgy máris a következő eseményére készül, május 14-én, kedden 18 órától a Szülők iskolája előadássorozat keretében Hadas Miklós szociológus, a budapesti Corvinus Egyetem professzora tart előadást Mindennapi férfiuralom – a mosogatástól a szülészetig címmel. A Hargita Megyei Kulturális Központ alagsori termében sorra kerülő előadásra a belépés díjtalan. Az egyesület által elindított Böngésző játék utolsó fordulójára május 25-ig lehet beküldeni a megfejtéseket, a játék kiértékelése június elsején, gyereknapkor lesz. Ugyanakkor a pünkösdi búcsú ideje alatt idén is lesz CsAkEgy-sátor a templomkertben, ahová betérhetnek a családok, megpihenhetnek, elláthatják a gyerekeket.

http://www.szekelyhon.ro/magazin/hasznos-vidam-hetet-zart-a-csakegy 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár