KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. május 28.

Nagycsaládok gyermeknapi találkozója Péterfalván

Négyszáz jelenlévő, több tucat játék és kézműves foglalkozás, 200 liter gulyás, több száz csöröge, 12 zsák burgonyából főzött paprikás krumpli, vidámság és felszabadult jókedv – így foglalhatnánk össze azt a gyermeknapi találkozót, melyet május utolsó vasárnapján tartott a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE). 

A tiszapéterfalvi vidámparkban rendezett eseményre – az eljutás megkönnyítése érdekében – többnyire szervezett buszokkal érkeztek a kis- és nagycsaládosok.
A rendezvény a regisztrációt követően kilenc órakor Török Dénes, a KMNE elnökének köszöntőjével kezdődött. Tóth István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja is megtisztelte jelenlétével a gyermeknapot.
Vasárnap lévén rövid ökumenikus szertartáson vehettek részt a családok, melyet Pősze Sándor görögkatolikus lelkész és Tomes Attila misszionárius, az Esélyt az Életnek alapítvány igazgatója végeztek.
A program folytatásaként a Bagolyvár bábcsoport előadása teremtett igazi gyermeknapi hangulatot, melyet a két részletben, délelőtt és délután lebonyolított Ki mit tud? követett. A gyerekek versekkel és énekekkel mutatták be tehetségüket. Az alaposan megéhezett gyerkőcöket és szüleiket a vidámpark étkezdéjében várta a megterített asztal, melyre húsleves, paprikás krumpli és csöröge került. Az ínyencek megkóstolhatták a 200 literes bográcsban főzött gulyást is.
A jóllakott társaságot a délután folyamán a programok kavalkádja fogadta.
Kiosztották a KMNE által meghirdetett rajzpályázat díjait (a gyerekek a családi nyaralásról és ünnepekről, valamint a jövőbeli terveikről készítettek alkotásokat).
Biciklisuli várta az érdeklődőket, akik egy kis ajándékért cserébe elméleti és gyakorlati tudásukról adhattak számot, majd a Beregi Sportművészeti Egyesület kerékpáros artistái bűvölték el a közönséget fantasztikus mutatványaikkal.
A vállalkozó szelleműek kipróbálhatták a bőrözés, hímzés, korongozás, kosárfonás, seprűkészítés, szövés, csuhéfonás, gyöngyözés népi mesterségeket. Az újrahasznosítással is megismerkedhettek azok, akik megtekintették Sütő Mária műanyag flakonokból készített alkotásait.
Számos játék várta a kicsiket és nagyokat, akik kipróbálhatták a vidámpark óriáskerekét, a hullámvasutat, a centrifugát és a körhintát. A gyerekek örök kedvence, a vattacukor és a trambulin sem hiányzott a találkozóról.
A régi dodzsempályán felállított színpadon a nap folyamán egymást követték a fellépők. A bábosok mellett a Kokas banda népzenei előadása, bohócok és a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művészei szórakoztatták az érdeklődőket.
Aki fényképpel is meg akarta örökíteni a vidám napot, akár jelmezben is megtehette ezt Kovács Lívia ruháinak köszönhetően.
Az elmúlt napok zord időjárása megkímélte a gyermeknap résztvevőit, csak a rendezvény utolsó perceiben indult el a zápor. Akkorra már alaposan elfáradt a családok apraja-nagyja, akik buszra szállva lassan hazaindultak.
A gyermeknap sikeressége az alapos előkészületnek, a szervezők és az önkéntesek odaadó munkájának, valamint a támogatók sokaságának köszönhető.
A családokat szállító járműveket a beregszászi és a huszti járási tanügyi osztály biztosította.
Sokat segített a rendezvény lebonyolításában Illés István, a péterfalvi vidámpark tulajdonosa és felsége, Babci néni, aki a szakácsokkal és a felszolgálókkal egész nap talpon volt, hogy mindenki jóllakjon, és megfelelő kiszolgálásban részesüljön. Az önkéntesek munkája is elismerést érdemel, akiket Seres János Máramaros-Ugocsa megyei református esperes szállásolt el, valamint gondoskodott az étkezésükről.

Szintén az ő érdeme, hogy elegendő mennyiségű asztal és szék állt a családok rendelkezésére az ebédnél és a foglalkozásoknál. Hunyadi Attila bökényi református lelkész ötven kenyeret hozott az ebédhez.
A találkozó anyagi hátterét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, valamint a Családlánc Mozgalom biztosította.
A KMNE 2012 novemberében alakult meg, azóta számos rendezvényt szervezett a nagycsaládosok részére.
Legközelebb június 15-én Beregszászban a KMNE által szervezett Baba-börzén találkozhatnak egymással a nagycsaládosok.

Marosi Anita / Kárpátalja.ma

http://www.karpatalja.ma/karpatalja/kozelet/19537-nagycsaladok-gyermeknapi-talalkozoja-peterfalvan?fb_action_ids=350762921712870&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22350762921712870%22%3A175436699288969%7D&action_type_map=%7B%22350762921712870%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

október 26.

14:00

Tiszakálmánfalva

XVIII. Sulisztár

Esemény
Petőfi Sándor Művelődési Egyesület