KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Egy éves a KMNE

2013. október 13.

A nagycsalád érték – Egyéves a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete

2013.10.10

Hogy a nagycsalád érték, a nagycsalád jövőt jelent – ezt előszeretettel hangsúlyozzák igen sokan. Mégis kevesen vannak, akik vállalják is a nagycsaládot, sokan kényelemből vagy kényszerből lemondanak a bőséges gyermekáldásról, legfeljebb egyet-kettőt terveznek. Merthogy a sok gyerek sok gonddal jár, mondják, de ne feledjük, a nagycsaládban az öröm, a boldogság is hatványozódik.

Örömmel tapasztalom, hogy környezetemben egyre több fiatal pár gondolkodik nagycsaládban. Többségük hívő keresztény, és egyre több közöttük az értelmiségi. Ez azért is örvendetes, mert követendő példaként állhatnak mások előtt is. Látva őket, meggyőződhetünk, hogy a nagycsalád nem feltétlenül jár együtt a szegénységgel, a nélkülözéssel, inkább jelenti a boldogság forrását, s a nagycsaládban szocializálódottak számára sem az idősek, sem a kicsik nem jelentenek terhet.

Egy évvel ezelőtt a kárpátaljai nagycsaládo­sok egyesületet alapítottak. Az elmúlt hétvégén Beregszentmiklóson festői környezetben töltöttek együtt két napot. Ez a találkozó lehetőséget biztosított szülőknek, gyerekeknek az egymás jobb megismerésére, a barátkozásra, a nagy beszélgetésekre, a számvetésre és a tervezgetésre is. A résztvevőket Bárdos István beregszászi cserkészparancsnok köszöntötte, majd Taracközi Ferenc beregszászi lelkész (mindketten négygyermekes családapák) imádkozott az együttlét áldásaiért, a gyermekekért és a szülőkért. Mint hangsúlyozták, a nemzetnek akkor van jövője, ha sok népes családja van. Nem csupán a nemzet, de az emberiség jövője is a családban van, hangsúlyozta köszöntőjében Bozsik Béla beregszászi magyar konzul, aki arról is bizonyságot tett, hogy bár határok választanak el, de mi mégis összetartozunk. Ezt hirdeti a magyar kormány nemzetpolitikája, ezt példázza az egyszerűsített honosítási eljárás is.

Török Dénes, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládo­sok Egyesületének (KMNE) elnöke az elmúlt időszak eseményeiről tartott beszámolóját hallgatva arról győződtünk meg, hogy ez az egyesület nem tétlenkedett, e rövid idő alatt is több értékes és érdekes rendezvényt szervezett. Csak néhányat hadd említsünk ezek közül: nagy sikerrel tartották meg a nagycsaládosok napját a Rákóczi Főiskolán, a nagycsaládosok gyermeknapját Tiszapéterfalván, a Dédai-tó partján egy szektor bérlésével lehetőséget biztosítottak a családoknak a nyaralásra, budapesti operalátogatásra utazhattak, megszervezték az első bababörzét, amit most hétvégén (október 12-én) újra megtartanak a Beregszászi Kossuth Lajos Középiskola tornatermében, irodát nyitottak Beregszászban, ahol heti két alkalommal jogsegélyszolgálat működik, képzési és érdekvédelmi tevékenységet folytattak, részt vettek a cipősdobozakcióban, kampányoltak a magyar iskolák mellett stb. Mindamellett az elnök nagyobb aktivitásra buzdította a tagokat, a körzetekben folyó munka megerősítését, élénkítését szorgalmazta, illetve a példamutatás pozitív hatását emelte ki. Meg kell mutatni a környezetünknek, hogy érdemes több gyermeket nevelni, hogy a gyermekek boldogságot jelentenek.

Tarpai József elnökségi tag kiemelten szólt a történelmi egyházak szerepéről, támogatásukról. A tervekről szólva elmondta, hogy mivel Kárpátalján sok nagycsalád él nehéz körülmények között, ezért a nagycsaládban élő gyermekek számára ingyenes szemészeti és fogászati vizsgálatokat kezdeményeznek. Az elmúlt évben nagy sikerrel megrendezett találkozókat a jövőben is szeretnék megtartani, s lehetőséghez mérten bővíteni azok körét. Tarpai József a jövőről való közös gondolkodásra hívta fel a résztvevőket.

A találkozón a Baraté gyerekek csodálatos énekekkel, a Szilágyi család pedig az aradi vértanúkra emlékező összeállítással lepték meg a résztvevőket. A két nap folyamán sok-sok közös játékra, kirándulásra is lehetőség nyílott.  Marton Erzsébet

 

Forrás: http://www.karpatinfo.net/hetilap/ukrajna/nagycsalad-ertek

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár