KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Konferencia Rozsnyón 2013

2013. november 10.

A család a nemzet alappillére – konferencia Rozsnyón

A Szövetség a Közös Célokért társulás és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége november 8-án családsegítő konferenciát szervezett a rozsnyói Történelmi Városháza Tükörtermében.

A találkozót Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért társulás igazgatója nyitotta meg. Elmondta, a tallósi Esterházy kastélyban 250 évvel ezelőtt indult az első magyar állami, királyi árvaház. Ezt az alkalmat megragadva több szlovákiai magyar szervezet együttműködésével emléknapot tartottak július 18-án Tallóson, hogy a figyelmet a felvidéki árvákra, gondozásra szoruló gyermekekre irányítsák. A tallósi konferencia sikerén felbuzdulva most egy szakmai napot szerveztek Rozsnyón, olyan térségben, ahol a rossz gazdasági és társadalmi körülmények miatt égető szükség van az összefogásra és segítségnyújtásra. Neves szakelőadókat hívtak, hogy az egyes témakörökre ráirányítsák a figyelmet. A konferencia hallgatóságának soraiban egyházi személyek, szociális-, ellátó intézmények, gyermekotthonok munkatársai foglaltak helyet, több mint hetvenen.
Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, szociális és családügyért felelős államtitkár a Család és életvédelem a Kárpát-medencében címmel tartotta meg előadását.
Bauer Edit Európai Parlament képviselő (MKP) nemzetközi példákon keresztül hasonlította össze a népességnövekedési prognózisokat. Felhívta a figyelmet, hogy 2014 a család és a munka összehangolásának európai éve lesz.
Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke a Nemzet és nemzetrész, a felvidéki magyar közösség állapotáról szólt.
Drenkó Zoltán, barkai református lelkipásztor, mentálhigiénés segítő szakember a 21. század családját vázolta és példát mondott a deformitásokra és szanációkra is.

A konferencia első részének zárásaként s egyben a könyvkiállítás nyitányaként Szomolai Tibor alsószeli-rimaszombati vállalkozó bemutatta a Felvidéki Saga című napokban megjelent családregényét. Mint mondta, jobb alkalmat nem is találhatott volna a könyv ősbemutatójára.
Összefogás a gondozásra szoruló felvidéki gyermekekért címmel jelent meg a tallósi konferenciáról készített kötet, melyet Pogány Erzsébet, a SZAKC igazgatója mutatott be.

Puss Sándor jezsuita szerzetes, a Jóindulat - Dobroprajnosť társulás könyvkiállítással, s szakmai irodalomjegyzékkel kedveskedett a résztvevőknek. Előadásában a családi napolók fontosságára világított rá.
Rácz Jolán marcelházi református lelkipásztor, a Diakóniai Központ megbízott igazgatója a családsegítés hitéleti megközelítését hozta közelebb a hallgatósághoz.
Beke Beáta, a Szövetség a Közös Célokért rozsnyói munkatársa a Válsághelyzetben a gyermek és az anya című előadásában a Kassa megyére és Rozsnyóra vonatkozó statisztikai adatokat ismertette.
Zupko Mária gyógypedagógus Fülekről a fogyatékkal élő gyermekek jogait és lehetőségeit vázolta.
Szabó Endre, a Családlánc - Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) elnöke a Családjaiban él a nemzet címmel bemutatta a szervezetüket.
A KCSSZ a budapesti Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együttműködve 2012 tavaszán alakította meg a Kárpát-medencei Családláncot, amelynek célja, hogy felkutassa és összefogja a határon túli magyarlakta területeken a családdal foglalkozó civil szervezeteket.

A konferencia egyik programpontja volt, hogy a KCSSZ által létrehozott Családlánchoz ünnepélyesen csatlakoztak új felvidéki szervezetek.
Both Hedvig, a KCSSZ felvidéki koordinátora felolvasta a nyilatkozatot, melyet Csuzdi József, a KCSSZ koordinátor segítségével 11 felvidéki szervezet képviselője írt alá. A FEMIT(Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás) elnöke Győri Margit; a Jóindulat-Dobroprajnosť társulás elnöke Puss Sándor jezsuita szerzetes; a Kuckó polgári társulás elnöke Csémi Ildikó; a Szövetség a Közös Célokért társulás igazgatója Pogány Erzsébet; a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnöke Csémi Szilárd megbízásából Kukoricás Róbert; a Diakóniai Központ megbízott igazgatója Rácz Jolán; a Carissimi polgári társulás elnöke Tóth Erika megbízásából Zupko Mária;a KIK- Keresztény Ifjúsági Közösségek nevében Puss Sándor jezsuita szerzetes; a Komáromi Protestáns Nőegylet elnöke Körtvélyesi Piroska megbízásából tagjuk. Továbbá jelezte csatlakozási szándékát a somorjai Vita Humana polgári társulás is. 
Feladatul tűzték ki a gyermekekkel való foglalkozást, a család intézményének erősítését, ezáltal a felvidéki magyar közösség építését.

Az előadásokat hamarosan a Publicisztika rovatunkban olvashatják.

http://felvidek.ma/felvidek/regio/42543-a-csalad-a-nemzet-alappillere-konferencia-rozsnyon « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

november 15.

-
január 27.

Nagymegyer, Felvidék

december 19.

10:00

Rév, Erdély

Magyar Szórvány Napja

Esemény
Pro Rév Egyesület