KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családi nap Szabadkán 2013

2013. november 25.

Családi nap a szabadkai Népkörbe (a weblapon video összefoglaló)

Több mint 20 család mintegy száz gyerekkel vett részt a Családbarát közgondolkodás – konferencia és családi nap elnevezésű rendezvényen Szabadkán a Népkörben. A családi napra, mely most szombaton (23-án) volt. Vajdaság minden részéről és külföldről is érkeztek szervezetek és családok, akik többféle előadást hallgattak meg a nap folyamán és különböző családi programokon is részt vehettek.

A gyerekek el sem tudják képzelni az életüket testvér nélkül. Barátok és testvérek is egyszerre. A rendezvényen résztvevő szülők nagyon élvezik azt, hogy sok gyerekük van. A konferenciát László András, a magyar családügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke nyitotta meg, aki elmondta az egész világon keresik a magyar szervezeteket. „Nagyon fontos törekvés volt továbbá, hogy ne csak a Kárpát-medencében találjuk meg a magyar szervezeteket, és ne csak a család szervezeteket találjuk meg, hanem minden olyan szervezetet, civil szervezetet megtaláljunk, amelyek támogatják a magyar közösségeknek az építkezését, a magyar embereknek és a magyar családoknak a segítését.”

A rendezvény szervezői a család fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Benák Búcsú Emese, a szabadkai Smile Nagycsaládos Egyesület alelnöke elmondta: „Úgy gondoljuk, hogy a család a társadalom alapegysége, és az utóbbi időben nagyon kevés szó esik róla, ettől sokkal többet kell róla beszélni, és a családjainkat erősíteni kell.”

A konferencián több hasznos előadás hangzott el. Szó volt a magzatvédelemről, az MNT népesedési akciótervéről, az Exspecto Mentálhigiéne Alapítvány családbarát programjairól, Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács Közoktatási Bizottságának elnöke pedig a vajdasági magyar óvodások és iskolások helyzetét ismertette előadásában. Kiemelte, hogy a magyar nyelvű oktatás továbbra is sokkal minőségesebb a szerb nyelvűnél. „Nagyon sok család, vegyes család mindenféle mutatók mentén zömében a többségi nyelvi oktatást választják, miközben azt gondolom, hogy számos olyan lehetőségtől és minőségtől esnek el, ami biztosíthatna egy jobb karrier lehetőséget vagy egy jobb életpálya-modell lehetőséget a gyereküknek.”

A szervezők különféle programokkal várták a résztvevőket. Az előadások mellett a gyerekek balettel, versekkel és énekkel kedveskedtek a nézőknek, utána pedig együtt játszhattak. A családi napot a szabadkai Smile Nagycsaládos Egyesület szervezte.

http://pannonrtv.com/web/?p=93920« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár