KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Nagycsaládos nap Kárpátalján

2014. január 22.

II. Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Nap

2014. január 21.

„Rájöttem, hogy a családunk egy festővászon, amelyre a legszebb reményeinket tökéletlenül és hanyagul festjük, hiszen mind amatőrök vagyunk az életben.
De ha nem összpontosítunk túlzottam a hibáinkra, csodálatos kép tárul a szemünk elé. És megtanuljuk, hogy nem a kép szépsége érdemli ki a hálánkat - hanem az, hogy egyáltalán festhetünk." Ez a Richard Paul Evans idézet jutott eszembe a Kárpátalja Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) január 18-i beregszászi találkozóján, amelyre Kárpátalja minden járásából érkeztek kis- és nagycsaládok. 

Öröm volt látni a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) folyosóit és termeit második alkalommal ellepő sokaságot: anyukákat kisbabájukkal az ölükben, nagyobb gyermekeket kézen fogva vezető apukákat, rohangáló óvodásokat és félszegen nézelődő kamaszokat. Együtt lenni, játszani, beszélgetni, elmélkedni gyűltek össze a családok.
Az egész napos rendezvény hivatalos megnyitóján a KMNE nevében Bárdos István köszöntötte a találkozó fővédnökét és egyik előadóját, Soltész Miklóst, Magyarország szociális és családügyért felelős államtitkárát és kíséretét, Orosz Ildikót, a II. RF KMF elnökét, az ungvári és beregszászi konzulátusok jelen lévő konzuljait, a történelmi egyházak képviselőit, dr. Szabó Endrét, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnökét, a magyarországi és felvidéki nagycsaládos szervezetek képviselőit, valamint a megjelent kárpátaljai családokat.

A Himnusz eléneklését és az egyházi méltóságok áldását követően Orosz Ildikó fejezte ki örömét, hogy gyermekekkel telt meg a főiskola épülete, s elismerését fejezte ki a szülőknek, akik vállalták a nagycsaládos életmódot.
Ezután Soltész Miklós államtitkár a család „nyomkövető" szerepét és felelősségét emelte ki tagjai iránt, majd gratulálva a KMNE eddig végzett tevékenységéhez, a magyar kormány segítségéről biztosította az egyesületet, melyet anyagi formában, tízmillió forint megítélésével is kifejez az anyaország a KMNE felé.
A köszöntők után a már toporgó és fészkelődő gyermekeket önkéntesek és kézművesek vették pártfogásukba, hogy a szülők családról és nevelésről szóló előadásokon és kiscsoportos beszélgetéseken vehessenek részt. A gyerekek szórakoztatásáról korosztályonként gondoskodtak a szervezők: a 13 év feletti lányok és fiúk a „Ciklus-show – Testem titkos jelzéseinek nyomában" nevű foglalkozáson vehettek részt, melynek központi gondolata szerint a serdülők önképét és életérzését nagymértékben meghatározza, milyennek tapasztalják meg és értékelik a testüket, milyen üzeneteket hallanak testükkel, s saját magukkal kapcsolatban. A foglalkozást a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület munkatársai tartották. A hat év feletti gyerekek kézműves tevékenységek széles tárházát próbálhatták ki, valamint fodrász, arcfestő állt a rendelkezésükre, míg az óvodásokkal önkéntesek játszottak. Emellett mindenki számára élvezetes előadást nyújtott a Bagolyvár Bábcsoport valamint a bohócók előadása.
A felnőttek a rövid kávészünetet követően Török Dénes, a KMNE elnöke éves beszámolóját hallgathatták meg az egyesület programjairól, tevékenységéről, illetve ízelítőt kaptak a következő év terveiről. Ezután dr. Szabó Endre mutatta be a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét és a Kárpát-medencei Családlánc-mozgalmat.
A két felszólalást Soltész Miklós Korszakváltás a családpolitikában és a gyermeknevelésben című előadása követte, melyben az államtitkár kiemelte, hogy a Kelet-Közép-Európa országaiban még van értéke a családnak, az életnek, nem úgy, mint Nyugat-Európában, ahol a csillogás, az anyagi jólét, a demokrácia felszíne alatt elveszítette az érdemét a társadalom eme alapsejtje. Örömmel konstatálta, hogy a magyarországi családpolitikának és az életvédelemért folytatott küzdelemnek van eredménye: egyre több nyugati családszervezet és életvédő csatlakozik a magyarországiak családügyi és szociális tevékenységéhez.
Az államtitkár szavait követően Taraczköziné Nemes Mónika református lelkész, lelkigondozó-grafológus, hétgyermekes édesanya A nevelés öröme címmel beszélt az örömteli nevelésről, mely azzal kezdődik, hogy a szülők belátják: Isten a gyermekük fogantatása pillanatától arra rendelte őket, hogy munkatársai legyenek egy csodának, segítség a gyermekeiket abban, hogy azok a Teremtőtől kapott képességeiket kibontakoztassák. Így válik a nevelés örömmé. Az előadás második felében a lelkésznő kitért a szülők és gyermekeik között adódó konfliktusokra és azok kezelési módjára.
Ezt követően kiscsoportos beszélgetések formájában vitatták meg és mélyítették el a hallottakat a szülők.
Közben ugyancsak elszaladt az idő, s a főiskola Győr-termében ebédhez terítettek a szervezők. Az ízletes falatok után a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon lakóinak koncertjével (vezetőjük Ivaskovics József volt) folytatódott a program, mely a Szilágyi házaspár, Laci és Gabó vezette táncházzal zárult.
A II. Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Napon – mely a Bethlen Gábor Alap, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége támogatásával, a II. RF KMF által biztosított épületben valósult meg – a régi és újonnan regisztrált nagycsaládosok, a kiscsaládok és a pártfogók szép számban (közel 500-an) vettek részt, túlszárnyalva ezzel szervezők legvérmesebb reményeit is, s bizonyítva, hogy szükség van efféle rendezvényekre.

Marosi Anita
Kárpátalja.ma« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

november 15.

-
január 27.

Nagymegyer, Felvidék

december 19.

10:00

Rév, Erdély

Magyar Szórvány Napja

Esemény
Pro Rév Egyesület