KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Soltész Miklós Udvarhelyen

2014. február 2.

Támogatnák a székelyudvarhelyi nagycsaládosokat
2014. január 31.

A nemrég megalakult székelyudvarhelyi Nagycsaládosok Szent József Egyesületének tagjaival találkozott péntek délután Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális és családügyért felelős államtitkára. A Kis Szent Teréz Római Katolikus Plébánián lezajlott tapasztalatcserén közel húsz nagycsaládos szülő vett részt.

A délután három órakor kezdődött találkozó elsősorban a nemrég megalakult helyi nagycsaládosok egyesületének céljairól, a székelyudvarhelyi népes családok szociális helyzetének bemutatásáról, valamint a tervekről és megvalósíthatóságukról szólt. Soltész részletesen kikérdezte az egyesület alapítóját, Juon Károly nyolcgyermekes családapát. Mint kiderült, az egyesület tagjai a történelmi egyházak hívei közül kerültek ki, a Kis Szent Teréz Plébánia közössége pedig kiemelten támogatja őket – ezt a jelenlévő Csíki Sándor, az Erdélyi Családszervezetek Szövetségének elnöke hatalmas előnyként értékelte. Ugyanakkor üdvözölte a székelyudvarhelyi egyesület megalakulását, és támogatásáról biztosította a tagokat.

Az egyesület tagjai elmondták, tömörülésük révén pályázatokat adnának be, azzal a céllal, hogy közösségüket szabadidős programok által megerősítsék, továbbá lehetőség szerint földterületet vennének, ahol a nagycsaládok számára megtermelnék a mindennapi betevő egy részét. Fontosnak tartanák a fiatalok művelését, oktatását is. Soltész kiemelte, fontosnak tartja a fiataloknak a programok megszervezésébe való bevonását is, több szempontból is követendő példaként hozva fel a kárpátaljai nagycsaládosok tömörülését – egyik javaslata az volt, hogy ne csak a magyar ajkú családokat vonják be programjaikba, hanem nyissanak a többségi nemzet felé is.

Az országos helyzetet szemlélve kiderült, Magyarországon sokkal inkább támogatják a nagycsaládosokat, mint nálunk. Ám Juon beszámolt arról, néhány napja Bunta Levente biztosította őket támogatásáról, így bizakodók az egyesület jövőjét illetően. A szintén meghívott Fülpesi Gyula, a székelyudvarhelyi önkormányzat szociális osztályának vezetője a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a Városháza honlapján meghirdetett, szociális tevékenységek támogatására irányuló pályázatot, Soltész pedig bejelentette: az EMMI is a nagycsaládos szervezetek mellé áll, mintegy tízmillió forintot ajánlva fel a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége számára, amely szétosztja majd a támogatást a régiók családszervezetei között. Bálint Kinga Katalin

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/tamogatnak-a-szekelyudvarhelyi-nagycsaladosokat#comment« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete