KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Soltész Miklós Udvarhelyen

2014. február 2.

Támogatnák a székelyudvarhelyi nagycsaládosokat
2014. január 31.

A nemrég megalakult székelyudvarhelyi Nagycsaládosok Szent József Egyesületének tagjaival találkozott péntek délután Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális és családügyért felelős államtitkára. A Kis Szent Teréz Római Katolikus Plébánián lezajlott tapasztalatcserén közel húsz nagycsaládos szülő vett részt.

A délután három órakor kezdődött találkozó elsősorban a nemrég megalakult helyi nagycsaládosok egyesületének céljairól, a székelyudvarhelyi népes családok szociális helyzetének bemutatásáról, valamint a tervekről és megvalósíthatóságukról szólt. Soltész részletesen kikérdezte az egyesület alapítóját, Juon Károly nyolcgyermekes családapát. Mint kiderült, az egyesület tagjai a történelmi egyházak hívei közül kerültek ki, a Kis Szent Teréz Plébánia közössége pedig kiemelten támogatja őket – ezt a jelenlévő Csíki Sándor, az Erdélyi Családszervezetek Szövetségének elnöke hatalmas előnyként értékelte. Ugyanakkor üdvözölte a székelyudvarhelyi egyesület megalakulását, és támogatásáról biztosította a tagokat.

Az egyesület tagjai elmondták, tömörülésük révén pályázatokat adnának be, azzal a céllal, hogy közösségüket szabadidős programok által megerősítsék, továbbá lehetőség szerint földterületet vennének, ahol a nagycsaládok számára megtermelnék a mindennapi betevő egy részét. Fontosnak tartanák a fiatalok művelését, oktatását is. Soltész kiemelte, fontosnak tartja a fiataloknak a programok megszervezésébe való bevonását is, több szempontból is követendő példaként hozva fel a kárpátaljai nagycsaládosok tömörülését – egyik javaslata az volt, hogy ne csak a magyar ajkú családokat vonják be programjaikba, hanem nyissanak a többségi nemzet felé is.

Az országos helyzetet szemlélve kiderült, Magyarországon sokkal inkább támogatják a nagycsaládosokat, mint nálunk. Ám Juon beszámolt arról, néhány napja Bunta Levente biztosította őket támogatásáról, így bizakodók az egyesület jövőjét illetően. A szintén meghívott Fülpesi Gyula, a székelyudvarhelyi önkormányzat szociális osztályának vezetője a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a Városháza honlapján meghirdetett, szociális tevékenységek támogatására irányuló pályázatot, Soltész pedig bejelentette: az EMMI is a nagycsaládos szervezetek mellé áll, mintegy tízmillió forintot ajánlva fel a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége számára, amely szétosztja majd a támogatást a régiók családszervezetei között. Bálint Kinga Katalin

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/tamogatnak-a-szekelyudvarhelyi-nagycsaladosokat#comment« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

november 15.

-
január 27.

Nagymegyer, Felvidék

december 19.

10:00

Rév, Erdély

Magyar Szórvány Napja

Esemény
Pro Rév Egyesület