KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Nagycsaládosok találkozója Nagytárkányban

2014. február 25.

Nagycsaládosok találkozója a felvidéki Nagytárkányban

Nagytárkányban az egykori katolikus iskola épületétben működik a Nagycsaládosok Egyesülete, amely most családtalálkozónak adott otthont, Buzogány Katalin szervezésében. Aki meg akar győződni arról, hogyan épül és erősödik Bodrogközben ez a közösség, annak el kell oda látogatnia. Buzogány Katalin szervezőkészségéről, kitartásáról sokat hallani, de megtapasztalni a szeretetteljes összefogást csak személyes jelenléttel lehet.

Február 22-én, szombaton a szürke égbolt és eső ellenére a nagycsaládosok közösségi házában közel száz érdeklődő hangulatos, értékes napot töltött el, bekapcsolódva a Családláncról szóló beszélgetésbe.
A falu polgármestere, Kopasz József és a helyi plébános, Vranai Alfréd atya várta a vendégeket, elsősorban a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkárát, Fülöp Attilát és feleségét, valamint dr. Szabó Endrét, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnökét, feleségét és munkatársaikat.
"Adjanak meg a családoknak minden segítséget ahhoz, hogy minden gyermek szeretve, védve és tisztelve legyen! Hisz csak ez fogja biztosítani a következő évezred óhajtott boldogságát.” Ez a Regine Peroudtől származó idézet volt a rendezvény mottója, ez a gondoldat adja az erőt Buzogány Katalinnak is a közösségszervező munkájához. 
Az egyesület alapítására 2001-ben szánták el magukat, mára több mint 90 bodrogközi családot fognak össze. Az épületet, amelyben tevékenykednek, a katolikus egyház bocsátotta rendelkezésükre. A szépen rendben tartott ház mellett a tágas telken felújításra vár egy másik kihasználatlan egyházi ingatlan is, Buzogány Katalin elmondta, azt is meg szeretnék tölteni „tartalommal”, hiszen a nagycsaládos összejövetelek alkalmából az egykori iskola épülete gyakran kicsinek bizonyul, jó lenne helyben elszállásolni a vendégeket. 
Kopasz József polgármester bemutatta Nagytárkányt, és a szintén jelenlévő zemplénagárdi polgármester asszonnyal, Szajkó Annával közösen örömüket fejezték ki, hogy elkészült a két települést összekötő 4 kilométernyi út, ami nagyban megkönnyíti a kapcsolattartást. 
A régió több településéről érkeztek a találkozóra érdeklődők, többek közt Bolyból Illés László polgármester és a helyi plébános, Királyhelmecről a református esperes felesége, Molnár Valéria is megtisztelte jelenlétével a konferenciát. 
Kopasz József a nagycsaládos egyesület számtalan kezdeményezése közül kiemelte, hogy például a Kárpát-medencében – Pártiumban, Magyarországon és a Bodrogköz szlovákiai felében -  található, hat Tárkány elnevezésű település közti kapcsolatfelvételt is a Nagycsaládos Egyesület szorgalmazta. A falvak küldöttségei évente találkoznak, és jövőre június 4-e, a trianoni békediktátum 95. évfordulója alkalmából újra a bodrogközi Nagytárkány lesz a soros vendéglátó, ide várják a többi testvértelepülés delegációját - tudtuk meg a polgármestertől.
Kiemelt cél a családbarát közgondolkodás erősítése. A térség és Nagytárkány magyarságának helyzetét bemutató Kopasz József polgármester arra hívta fel a figyelmet, milyen fontos szerepet kap a család a nyelv és a kultúra továbbadásában. Az árpádkori településen és a térségben is nagy gondot jelent a születésszám csökkenése és az elvándorlás. 
Kopasz József kiemelte, hogy azok a gyerek indulnak jó eséllyel az életben, akik anyanyelvükön tanulnak az iskolában, mert csak ebben az esetben tud segíteni a család és nem kerülnek hátrányba a szlovák nyelvet eleve jobban beszélő kisdiákokkal szemben. Középtávon csak az autonómia jelenthet megoldást a magyarság számára, mondta a polgármester, mely, ha jelenleg még távoli, szinte elérhetetlen célnak tűnik is, beszélni kell róla és nem szabad lemondani a megteremtéséről.
Az előadók közt először Fülöp Attila, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára szólt a közönséghez, emlékeztetve hallgatóságát arra, hogy 2010-től a családpolitika kormányzati szinten hangsúlyosan jelenik meg. A magyar kormány a családokat közjogi és anyagi értelemben is támogatja, és sok intézkedés szolgálja a társadalomban a szemléletformálást. 
A közjogi lépések közt legjelentősebb az új alaptörvény elfogadása, a családnak, mint a társadalom alapjának megerősítése. Kétharmados törvény szól a családok védelméről, az egyetlen jogszabály, amelyben – érdekességként kiemelte – szerepel a szeretet. Az anyagi támogatások közül a családi adókedvezmény a leginkább kézzelfogható. De nagyon fontos a nők foglalkoztatása, a dolgozó nők gyermekeinek elhelyezéséről való gondoskodás, a családbarát munkahelyek. 
A magyar kormány több civil- és egyházi kezdeményezést támogat, többek közt a Nagycsaládosok Országos Egyesületét (NOE), illetve a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét (KCSSZ), a Családláncot.
Dr. Szabó Endre, a KCSSZ elnöke, korábban éveken át a NOE vezetője tárogató muzsikaszóval is megörvendeztette a hallgatóságot, ezután elmondta, hogy a Családlánc azokat a magyar családszervezeteket fogja össze, amelyek tevékenyen részt kívánnak venni a magyar családok érdekeinek képviseletében, a magyar identitás megőrzésében.
Örömmel mutatta be a nagytárkányi összejövetelre ellátogató szervezetek képviselőit: A Kárpátaljai Nagycsaládosok Egyesületének elnökét, Török Dénest és a Tiszavasvári Nagycsaládosok Egyesületének elnök asszonyát, Tóthné Nácsa Irént
Török Dénes a kárpátaljai magyarokat is aggasztó ukrajnai helyzetről is szólt. A legnagyobb békétlenséget Ungvártól 800 kilométerre élik meg az ország lakosai, de mindenki aggódik a jövő miatt, kérdéses, hogy sikerül-e az országot kihúzni a kátyúból további véroltás nélkül.
Tóthné Nácsa Irén többedmagával érdekezett Tiszavasváriból, ahol 1993 óta működik a Nagycsaládosok Egyesülete, évente számtalan pályázat és program fémjelzi a mintegy 150 családot számon tartó szervezetet.
Orlovský Erzsébet tanárnő a nézők soriban helyet foglaló kistárkányi Bodnár Éva verseiből mondott el egy csokorra valót, majd bemutatta az Aranyhajnal Alapítványt, amely a kárpátaljai, ráti gyermekotthon lakóinak megsegítését tűzte ki célul.
Az előadók sorát Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója zárta, aki a Családlánc felvidéki szervezeti életét mutatta be, kiemelve, hogy a Családláncot alapító három felvidéki nagycsaládos szervezet mellett most már közel húsz szervezet és intézmény csatlakozott a lánchoz. Felvetetette, hogy a Családlánc és a szlovákiai Szövetség Családokért mozgalom hangolja össze a tevékenységét, hiszen egy célt követnek, a család intézményének megerősítését társadalmunkban. Dr. Szabó Endre örömmel fogadta a felvetést.
Kötetlen hangulatú beszélgetéssel folytatódott a program, végül Fülöp Attila helyettes államtitkár elismerését fejezte ki a Nagytárkányi Nagycsaládosok Egyesületének sikeres munkájukért, és köszönetet mondott a rendezvény szervezéséért, a találkozási lehetőségért.
A közösségi ház udvarán 2011 szeptemberétől egy kopjafa áll, amelyet a falu testvértelepüléséről, Kőröstárkányból Diósi Ferenc fafaragó ajándékozott a nagytárkányiaknak, ennek az emlékoszlopnak a megkoszorúzásával ért véget a családos találkozó.

pog, Felvidék.ma« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

november 15.

-
január 27.

Nagymegyer, Felvidék

december 19.

10:00

Rév, Erdély

Magyar Szórvány Napja

Esemény
Pro Rév Egyesület