KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Nagycsaládosok találkozója Nagytárkányban

2014. február 25.

Nagycsaládosok találkozója a felvidéki Nagytárkányban

Nagytárkányban az egykori katolikus iskola épületétben működik a Nagycsaládosok Egyesülete, amely most családtalálkozónak adott otthont, Buzogány Katalin szervezésében. Aki meg akar győződni arról, hogyan épül és erősödik Bodrogközben ez a közösség, annak el kell oda látogatnia. Buzogány Katalin szervezőkészségéről, kitartásáról sokat hallani, de megtapasztalni a szeretetteljes összefogást csak személyes jelenléttel lehet.

Február 22-én, szombaton a szürke égbolt és eső ellenére a nagycsaládosok közösségi házában közel száz érdeklődő hangulatos, értékes napot töltött el, bekapcsolódva a Családláncról szóló beszélgetésbe.
A falu polgármestere, Kopasz József és a helyi plébános, Vranai Alfréd atya várta a vendégeket, elsősorban a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkárát, Fülöp Attilát és feleségét, valamint dr. Szabó Endrét, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnökét, feleségét és munkatársaikat.
"Adjanak meg a családoknak minden segítséget ahhoz, hogy minden gyermek szeretve, védve és tisztelve legyen! Hisz csak ez fogja biztosítani a következő évezred óhajtott boldogságát.” Ez a Regine Peroudtől származó idézet volt a rendezvény mottója, ez a gondoldat adja az erőt Buzogány Katalinnak is a közösségszervező munkájához. 
Az egyesület alapítására 2001-ben szánták el magukat, mára több mint 90 bodrogközi családot fognak össze. Az épületet, amelyben tevékenykednek, a katolikus egyház bocsátotta rendelkezésükre. A szépen rendben tartott ház mellett a tágas telken felújításra vár egy másik kihasználatlan egyházi ingatlan is, Buzogány Katalin elmondta, azt is meg szeretnék tölteni „tartalommal”, hiszen a nagycsaládos összejövetelek alkalmából az egykori iskola épülete gyakran kicsinek bizonyul, jó lenne helyben elszállásolni a vendégeket. 
Kopasz József polgármester bemutatta Nagytárkányt, és a szintén jelenlévő zemplénagárdi polgármester asszonnyal, Szajkó Annával közösen örömüket fejezték ki, hogy elkészült a két települést összekötő 4 kilométernyi út, ami nagyban megkönnyíti a kapcsolattartást. 
A régió több településéről érkeztek a találkozóra érdeklődők, többek közt Bolyból Illés László polgármester és a helyi plébános, Királyhelmecről a református esperes felesége, Molnár Valéria is megtisztelte jelenlétével a konferenciát. 
Kopasz József a nagycsaládos egyesület számtalan kezdeményezése közül kiemelte, hogy például a Kárpát-medencében – Pártiumban, Magyarországon és a Bodrogköz szlovákiai felében -  található, hat Tárkány elnevezésű település közti kapcsolatfelvételt is a Nagycsaládos Egyesület szorgalmazta. A falvak küldöttségei évente találkoznak, és jövőre június 4-e, a trianoni békediktátum 95. évfordulója alkalmából újra a bodrogközi Nagytárkány lesz a soros vendéglátó, ide várják a többi testvértelepülés delegációját - tudtuk meg a polgármestertől.
Kiemelt cél a családbarát közgondolkodás erősítése. A térség és Nagytárkány magyarságának helyzetét bemutató Kopasz József polgármester arra hívta fel a figyelmet, milyen fontos szerepet kap a család a nyelv és a kultúra továbbadásában. Az árpádkori településen és a térségben is nagy gondot jelent a születésszám csökkenése és az elvándorlás. 
Kopasz József kiemelte, hogy azok a gyerek indulnak jó eséllyel az életben, akik anyanyelvükön tanulnak az iskolában, mert csak ebben az esetben tud segíteni a család és nem kerülnek hátrányba a szlovák nyelvet eleve jobban beszélő kisdiákokkal szemben. Középtávon csak az autonómia jelenthet megoldást a magyarság számára, mondta a polgármester, mely, ha jelenleg még távoli, szinte elérhetetlen célnak tűnik is, beszélni kell róla és nem szabad lemondani a megteremtéséről.
Az előadók közt először Fülöp Attila, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára szólt a közönséghez, emlékeztetve hallgatóságát arra, hogy 2010-től a családpolitika kormányzati szinten hangsúlyosan jelenik meg. A magyar kormány a családokat közjogi és anyagi értelemben is támogatja, és sok intézkedés szolgálja a társadalomban a szemléletformálást. 
A közjogi lépések közt legjelentősebb az új alaptörvény elfogadása, a családnak, mint a társadalom alapjának megerősítése. Kétharmados törvény szól a családok védelméről, az egyetlen jogszabály, amelyben – érdekességként kiemelte – szerepel a szeretet. Az anyagi támogatások közül a családi adókedvezmény a leginkább kézzelfogható. De nagyon fontos a nők foglalkoztatása, a dolgozó nők gyermekeinek elhelyezéséről való gondoskodás, a családbarát munkahelyek. 
A magyar kormány több civil- és egyházi kezdeményezést támogat, többek közt a Nagycsaládosok Országos Egyesületét (NOE), illetve a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét (KCSSZ), a Családláncot.
Dr. Szabó Endre, a KCSSZ elnöke, korábban éveken át a NOE vezetője tárogató muzsikaszóval is megörvendeztette a hallgatóságot, ezután elmondta, hogy a Családlánc azokat a magyar családszervezeteket fogja össze, amelyek tevékenyen részt kívánnak venni a magyar családok érdekeinek képviseletében, a magyar identitás megőrzésében.
Örömmel mutatta be a nagytárkányi összejövetelre ellátogató szervezetek képviselőit: A Kárpátaljai Nagycsaládosok Egyesületének elnökét, Török Dénest és a Tiszavasvári Nagycsaládosok Egyesületének elnök asszonyát, Tóthné Nácsa Irént
Török Dénes a kárpátaljai magyarokat is aggasztó ukrajnai helyzetről is szólt. A legnagyobb békétlenséget Ungvártól 800 kilométerre élik meg az ország lakosai, de mindenki aggódik a jövő miatt, kérdéses, hogy sikerül-e az országot kihúzni a kátyúból további véroltás nélkül.
Tóthné Nácsa Irén többedmagával érdekezett Tiszavasváriból, ahol 1993 óta működik a Nagycsaládosok Egyesülete, évente számtalan pályázat és program fémjelzi a mintegy 150 családot számon tartó szervezetet.
Orlovský Erzsébet tanárnő a nézők soriban helyet foglaló kistárkányi Bodnár Éva verseiből mondott el egy csokorra valót, majd bemutatta az Aranyhajnal Alapítványt, amely a kárpátaljai, ráti gyermekotthon lakóinak megsegítését tűzte ki célul.
Az előadók sorát Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója zárta, aki a Családlánc felvidéki szervezeti életét mutatta be, kiemelve, hogy a Családláncot alapító három felvidéki nagycsaládos szervezet mellett most már közel húsz szervezet és intézmény csatlakozott a lánchoz. Felvetetette, hogy a Családlánc és a szlovákiai Szövetség Családokért mozgalom hangolja össze a tevékenységét, hiszen egy célt követnek, a család intézményének megerősítését társadalmunkban. Dr. Szabó Endre örömmel fogadta a felvetést.
Kötetlen hangulatú beszélgetéssel folytatódott a program, végül Fülöp Attila helyettes államtitkár elismerését fejezte ki a Nagytárkányi Nagycsaládosok Egyesületének sikeres munkájukért, és köszönetet mondott a rendezvény szervezéséért, a találkozási lehetőségért.
A közösségi ház udvarán 2011 szeptemberétől egy kopjafa áll, amelyet a falu testvértelepüléséről, Kőröstárkányból Diósi Ferenc fafaragó ajándékozott a nagytárkányiaknak, ennek az emlékoszlopnak a megkoszorúzásával ért véget a családos találkozó.

pog, Felvidék.ma« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete