KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családi nap Beregszászon

2014. március 8.

Magyarság és gyerekek

Gyerekzsivajtól volt hangos szombaton a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, hisz a Kárpátaljai Nagycsaládos Nap vendégeinek zöme 3–10 év közötti volt. A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) szervezésében immár másodjára megrendezett esemény célja a nagycsalád népszerűsítése, személyes kapcsolatok építése.

A rendezvény színes, érdekes és hasznos programokban bővelkedett. A jeles eseményt neves hazai és magyarországi vendégek tisztelték meg.

 

– A református egyház imádságával, gondoskodó szeretetszolgálatával, odafigyelésével igyekszik segíteni. Mi azért könyörgünk, hogy Isten megáldja, megtartsa a családokat, a nagycsaládokat, és olyan példát adjon az egész Kárpát-medencében a nagycsaládok életével, amelyre sokan vágyakozhatnak – emelte ki beszédében Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke.

 

– Lehet, hogy közhely, de mégis igaz, hogy a gyermek a jövő... Az Úristen is fontosnak tartja, hogy magyar közösségeinket megáldja, hogy minél több gyerek szülessen, és azt a tényt, hogy mi nem eltűnni, hanem megmaradni és gyarapodni akarunk – fejtette ki Demkó Ferenc görög katolikus esperes.   

 

– Amikor a hivatás gondolata felmerült bennem, egykori tanárom azt mondta, neked, fiam több gyereked lesz, mint bárki másnak, ami igaz is lett. A család nemcsak az államnak, de az egyháznak is alapsejtje, ezért fontos, hogy segítsük és oltalmazzuk őket – mondta Michels Antal római katolikus plébános. 

 

– Akár egyéves a gyermek, akár kamasz, akár 50-60 éves, a szülő akkor is követi a gyermekét. Ugyanilyen felelőssége van a nagycsaládos szervezeteknek is – mondta Soltész Miklós, Magyarország szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, majd hozzátette, most tízmillió forinttal ajándékozták meg a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületét.

 

– Tavaly első ízben került megrendezésre a nagycsaládos nap. Gondolom, most már tapasztaltabban szervezték meg. Van-e, amit idén másképp csináltak? – kérdeztük Török Dénest, az egyesület elnökét.

 

– Az egyik legnagyobb tanulsága a tavalyi rendezvényünknek az volt, hogy kimaradtak a kiscsoportos találkozások. Ma az előadás témáját 15 fős csoportokban beszéljük meg.

 

– Tavaly is több száz részvevője volt a találkozónak. Most mintha többen lennének…

 

– Hála Istennek valóban így van. Tavaly mintegy 300-an, most 450-en regisztráltak, de annál többen vannak, úgy véljük, közel félezren gyűltünk ma össze.  

 

– A gyerekeket az első alkalommal is számos program várta. Idén ez is kibővült?

 

– Mivel a különböző korosztályú gyerekek különböző programokat igényelnek, idén erre is odafigyeltünk. Most a picik mellett a tinik is jól érezhetik magukat, hisz két magyarországi trénert hívtunk meg, akik Ciklus show nevű programot tartanak külön a fiúknak, külön a lányoknak. A szakemberek a kamaszkorban felmerülő problémákról, a változásokról beszélnek nekik, ami szerintem nagyon jó.

 

– Milyenek a visszajelzések?

 

– A tavalyi program után kiküldünk egy e-mail-es kérdőívet, melynek alapján elemezhetjük a visszajelzéseket. Mint kiderült, a résztvevők feltöltődve, megerősödve mentek haza, vagyis a célunkat elértük.

 

(Kárpáti Igaz Szó)

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete