KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családi nap Beregszászon

2014. március 8.

Magyarság és gyerekek

Gyerekzsivajtól volt hangos szombaton a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, hisz a Kárpátaljai Nagycsaládos Nap vendégeinek zöme 3–10 év közötti volt. A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) szervezésében immár másodjára megrendezett esemény célja a nagycsalád népszerűsítése, személyes kapcsolatok építése.

A rendezvény színes, érdekes és hasznos programokban bővelkedett. A jeles eseményt neves hazai és magyarországi vendégek tisztelték meg.

 

– A református egyház imádságával, gondoskodó szeretetszolgálatával, odafigyelésével igyekszik segíteni. Mi azért könyörgünk, hogy Isten megáldja, megtartsa a családokat, a nagycsaládokat, és olyan példát adjon az egész Kárpát-medencében a nagycsaládok életével, amelyre sokan vágyakozhatnak – emelte ki beszédében Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke.

 

– Lehet, hogy közhely, de mégis igaz, hogy a gyermek a jövő... Az Úristen is fontosnak tartja, hogy magyar közösségeinket megáldja, hogy minél több gyerek szülessen, és azt a tényt, hogy mi nem eltűnni, hanem megmaradni és gyarapodni akarunk – fejtette ki Demkó Ferenc görög katolikus esperes.   

 

– Amikor a hivatás gondolata felmerült bennem, egykori tanárom azt mondta, neked, fiam több gyereked lesz, mint bárki másnak, ami igaz is lett. A család nemcsak az államnak, de az egyháznak is alapsejtje, ezért fontos, hogy segítsük és oltalmazzuk őket – mondta Michels Antal római katolikus plébános. 

 

– Akár egyéves a gyermek, akár kamasz, akár 50-60 éves, a szülő akkor is követi a gyermekét. Ugyanilyen felelőssége van a nagycsaládos szervezeteknek is – mondta Soltész Miklós, Magyarország szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, majd hozzátette, most tízmillió forinttal ajándékozták meg a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületét.

 

– Tavaly első ízben került megrendezésre a nagycsaládos nap. Gondolom, most már tapasztaltabban szervezték meg. Van-e, amit idén másképp csináltak? – kérdeztük Török Dénest, az egyesület elnökét.

 

– Az egyik legnagyobb tanulsága a tavalyi rendezvényünknek az volt, hogy kimaradtak a kiscsoportos találkozások. Ma az előadás témáját 15 fős csoportokban beszéljük meg.

 

– Tavaly is több száz részvevője volt a találkozónak. Most mintha többen lennének…

 

– Hála Istennek valóban így van. Tavaly mintegy 300-an, most 450-en regisztráltak, de annál többen vannak, úgy véljük, közel félezren gyűltünk ma össze.  

 

– A gyerekeket az első alkalommal is számos program várta. Idén ez is kibővült?

 

– Mivel a különböző korosztályú gyerekek különböző programokat igényelnek, idén erre is odafigyeltünk. Most a picik mellett a tinik is jól érezhetik magukat, hisz két magyarországi trénert hívtunk meg, akik Ciklus show nevű programot tartanak külön a fiúknak, külön a lányoknak. A szakemberek a kamaszkorban felmerülő problémákról, a változásokról beszélnek nekik, ami szerintem nagyon jó.

 

– Milyenek a visszajelzések?

 

– A tavalyi program után kiküldünk egy e-mail-es kérdőívet, melynek alapján elemezhetjük a visszajelzéseket. Mint kiderült, a résztvevők feltöltődve, megerősödve mentek haza, vagyis a célunkat elértük.

 

(Kárpáti Igaz Szó)

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár