KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

2013-as tevékenységek összefoglalása

2015. szeptember 17.

Beszámoló a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének 2013-as tevékenységéről

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a már 2012-ben megkezdett munkáját folytatva látott neki a 2013-as feladatok elvégzéséhez. A 2013-as év tevékenységei között a honlap (www.kcssz.hu) üzemeltetése, feltöltése mellett – mely átfogó képet ad magáról a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségéről, valamint az általa létrehívott, s 2012-ben megalakult Családlánc mozgalomról, – vagy 50 rendezvény megszervezését tudhatjuk magunk mögött. A rendezvényekre magyarországi helyszínek mellett, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és a Vajdaságban került sor.

A különböző helyszíneken szervezett programok, az ott működő, helyi szervezetek ismereteire alapozva, közösen kerültek megrendezésre. A házigazdai szerepet átengedtük az adott, helyi ismeretekkel rendelkező szervezetnek, akik mint társszervezők vettek részt a programok lebonyolításában. A mellékletekként csatolt beszámolókat is ők állították össze.

Jelen beszámolónkban kronológiai sorrendben összegezzük a 2013-as támogatás felhasználásával megvalósított programjainkat.

 

2013.04.21 – VI. Pozsonyi Magyar Napok, Pozsony (Fecske Nagycsaládos Társulás, Pozsony)

A Fecske Nagycsaládosok Társulása pozsonyi csoportja már VI. alkalommal szervezte meg az idén 2013. április 21-én (vasárnap) a POZSONYI családi napot. a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével. Több tagszervezet vett részt már eddig is a rendezvényen, többek között Pestről, Győrből, Mosonmagyaróvárról és tavaly Csongrád és Orosháza családjait láttuk vendégül. Idén is sikeres volt a rendezvény, a pozsonyi családokon kívül voltak Zoboraljáról (Alsóbodok, Zsére, Gímes és Kolon községekből), de Nagymagyar, Jányok, Vők és Éberhard községekből is érkeztek családok, főleg nagycsaládosok Pozsonyba. A reggeli szentmise a történelmi Ferences templomban lelki biztatást adott a családoknak, utána városnézésen és kulturális programokon vettek rész; illetve a kisgyermekes családok megnézték a pozsonyi állatkertet. Ebéd után, míg a gyermekek a park játszóterével ismerkedtek, a szülőkkel megvitattuk a családok helyzetét és problémáit Szlovákiában. Egyetértettünk abban, hogy szükség van a közösségekre, azok megtartó erejére és támogatására, nagyon fontos ez főleg a szórványban élő családok számára, mert nekik nehezebb megőrizni és továbbadni anyanyelvüket, kultúrájukat. Ehhez kell segítséget találni, s a KCsSz Családlánc programja is ilyen célokkal jött létre. A beszélgetés után a közösen megkoszorúztuk Petőfi Sándor szobrát a Medikus kertben, s elénekeltük „Távolból” című versét, amelyet éppen 170 évvel ezelőtt Pozsonyban írt. Nagyon megható volt együtt énekelni és érezni, hogy a nyelv, a kultúra és a történelem összeköt bennünket évszázadokon és határokon keresztül. Reméljük, e szép nap és a sok közös élmény a közel 100 résztvevőben, a családokban megerősítette a hitet, hogy ragaszkodnunk kell gyökereinkhez. Reméljük a jövőben még sokkal több szervezetet és családot sikerül bevonni, hogy segíteni, támogatni tudjuk egymást és megmaradjunk szülőföldünkön megőrizve identitásunkat, és továbbadjuk őseink nyelvét, kultúráját a következő nemzedéknek is.

Melléklet:        1.sz – Meghívó

                        2.sz - Program

 

2013.05.05 – Anyák napi ünnepség, Szabadka (Smile Nagycsaládosok Egyesülete, Szabadka)

2013. május 5-én a Szabadkai Nagycsaládos Egyesület a szabadkai Református templomban Anyák napi rendezvényt szervezett, első ízben, hagyományteremtő szándékkal. A rendezvényre a Születés Hete rendezvénysorozat keretében került sor, amelynek főszervezője az Exspecto Mentálhigénés Alapítvány volt.

A rendezvény a Magyar Himnusz eléneklésével kezdődött. A megnyitón felszólaltak:

Kovács Somogyi Hajnalka-- a Szabadkai Nagycsaládos Egyesület –Smile elnöke

Szűcs Balázs –  Magyar Nemzeti Tanács –általános jogi ügyek intézője, demográfiai stratégia bizottsági tagja

Benák-Búcsú Emese –a Szabadkai Nagycsaládos Egyesület –Smile elnöke

Dr. Szabó Endre-Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke

Ricz Dencs Tünde- Exspecto Mentálhigiénés Alapítvány –Születés Hete főszervezője

Surányiné Réti Katalin- református lelkész

Szakály József- plébános

Ezt követően a zentai Gyermekbarátok Egyesülete különböző csapatjátékokkal, ügyességi feladatokkal szórakoztatták a nagyobb gyermekeket az udvaron. A kisebbek gyermekek főleg anyukák társaságában, a templom egyik termében megismerkedhettek a hordozókendő fortélyaival.

Egy másik teremben Szénási Oszkár háromgyerkes édesapa, caládterapeuta tartott előadást a Párkapcsolat alakulása gyermekáldás után címmel, amely előadás a hallgatóság körében nagy sikert aratott.

A családokat mintegy 130 személyt, a sós és édes harapnivalón kívül csokiszökőkúttal lepte meg Egyesületünk.

A felsoroltakon kívül jelen volt egy kupuszinai négygyermekes család, akik lakhelyükön szeretnének családszervezetet létrehozni. Mivel Kupuszina aránylag zárt közösség, erős néphagyományokkal, arra gondoltunk, hogy az őszi második alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Népmesemondó versenyre, amelyet Egyesületünk szervez, kupuszinai és környékbeli részvevőket is meghívunk. Szóbajöhet egy kupuszinai elődöntő megszervezése is.

A  Szerbiában 6 naposra sikeredett állami ünnepi miatt (május 1.–je és az ortodox húsvét egybeesése) sokan elutaztak, így a megszokottnál jóval kevesebben vettek részt a rendezvényen-számunkra ez komoly tapasztalatot jelent, habár a rendezvény időpontja a főszervező által adott volt.

A visszajelzések azonban nagyon jók, akik ott voltak jó hangulatban, a családjuk körében tölthettek el egy vasárnap délutánt.

Melléklet:        3.sz Anyák napi program

 

2013.05.07-11 – Édesanyák hete, Csíkszereda (Csíki Anyák Egyesülete, Csíkszereda)

Hasznos, vidám hetet zárt a CsAkEgy

„A termékeny életet élitek, annak a kimerültségével, de örömével is. Isten leginkább hozzátok hasonlít a teremtésével, a termékenységével és azzal, hogy ő közösségben él” – Sárközi Sándor piarista atya, magyar szakos tanár lelki útravalójával zárult szombat délután a Csíki Anyák Egyesülete (CsAkEgy) által szervezett Édesanyák hete előadás-sorozata.

A második alkalommal megszervezett esemény programjai sok érdeklődőt vonzottak. „Hasznos előadások voltak, melyek sokat segítettek az anyukáknak, lehetett ismerkedni, tapasztalatot cserélni más édesanyákkal” – összegezte az egyik résztvevő. A hét folyamán gyerekzsivajtól volt hangos a megyeháza márványterme, mivel az előadások ideje alatt játszósarkat is működtettek a kicsiknek. Meghívott szakemberek tartottak előadást a csecsemőgondozásról, szoptatásról, babahordozásról, volt beszélgetés a veszítésekről, a gyermekek másságának elfogadásáról, az elengedésről, a játék és a mese fontosságáról, szülésről stb. Kézműves foglalkozások, bábjáték, szülészetlátogatás is szerepelt a programban. „A múlt évhez képest sokkal többen eljöttek. Átlagban naponta nyolcvan-száz kismama, édesanya volt jelen. Számos nagymamát is láttam az előadásokon. Az egyik újdonságunk, amit a jövőben is szeretnénk folytatni, az idősebb generációkkal való beszélgetés, tapasztalatcsere volt” – mondta el Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének elnöke.

Pénteken egy, a jövőre nézve fontos eseményre is sor került, a rendezvény egyik meghívottja, a magyarországi Bálint Balázs szülészorvos a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzserével, Demeter Ferenccel és nőgyógyászokkal találkozott. „Bálint Balázst az Anya-baba barát Szülészeti Ellátásért Szervezet egyik rendezvényén ismertem meg Budapesten, és arra gondoltam, hogy ha már Hargita Megye Tanácsa is gondolkodik ezen az anya-baba barát fogalmon, akkor hívjuk meg őt mint szakembert, aki ebben Magyarországon is úttörő volt, és legyen egy találkozás a kórház vezetőségével. A megyei tanács is pozitívan reagált, a beszélgetésen ott volt Demeter Ferenc igazgató, aki meghívta a csíkszeredai nőgyógyászokat, jelen volt még Kiss Gyöngyi főnővér és néhány szülésznő is. Ennek a szakmai beszélgetésnek, mely konkrét gyakorlati témákat is érintett, folytatása is lesz, próbálják megoldani, hogy a Szent Imre-kórházból jöjjenek át orvosok és bábák egy hétre ide tapasztalatcserére” – újságolta az egyesület elnöke.

Az Édesanyák hetének kiemelt támogatója volt Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, valamint Csíkszereda önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa.

Melléklet:        4.sz Plakát

                        5.sz Program

 

2013.05.26 – Gyermeknap Tiszapéterfalván (Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete)

Nagycsaládok gyermeknapi találkozója Péterfalván

Négyszáz jelenlévő, több tucat játék és kézműves foglalkozás, 200 liter gulyás, több száz csöröge, 12 zsák burgonyából főzött paprikás krumpli, vidámság és felszabadult jókedv – így foglalhatnánk össze azt a gyermeknapi találkozót, melyet május utolsó vasárnapján tartott a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE). 
A tiszapéterfalvi vidámparkban rendezett eseményre – az eljutás megkönnyítése érdekében – többnyire szervezett buszokkal érkeztek a kis- és nagycsaládosok.
A rendezvény a regisztrációt követően kilenc órakor Török Dénes, a KMNE elnökének köszöntőjével kezdődött. Tóth István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja is megtisztelte jelenlétével a gyermeknapot. 
Vasárnap lévén rövid ökumenikus szertartáson vehettek részt a családok, melyet Pősze Sándor görögkatolikus lelkész és Tomes Attila misszionárius, az Esélyt az Életnek alapítvány igazgatója végeztek. 
A program folytatásaként a Bagolyvár bábcsoport előadása teremtett igazi gyermeknapi hangulatot, melyet a két részletben, délelőtt és délután lebonyolított Ki mit tud? követett. A gyerekek versekkel és énekekkel mutatták be tehetségüket. Az alaposan megéhezett gyerkőcöket és szüleiket a vidámpark étkezdéjében várta a megterített asztal, melyre húsleves, paprikás krumpli és csöröge került. Az ínyencek megkóstolhatták a 200 literes bográcsban főzött gulyást is.
A jóllakott társaságot a délután folyamán a programok kavalkádja fogadta.
Kiosztották a KMNE által meghirdetett rajzpályázat díjait (a gyerekek a családi nyaralásról és ünnepekről, valamint a jövőbeli terveikről készítettek alkotásokat).
Bicikli suli várta az érdeklődőket, akik egy kis ajándékért cserébe elméleti és gyakorlati tudásukról adhattak számot, majd a Beregi Sportművészeti Egyesület kerékpáros artistái bűvölték el a közönséget fantasztikus mutatványaikkal.
A vállalkozó szelleműek kipróbálhatták a bőrözés, hímzés, korongozás, kosárfonás, seprűkészítés, szövés, csuhéfonás, gyöngyözés népi mesterségeket. Az újrahasznosítással is megismerkedhettek azok, akik megtekintették Sütő Mária műanyag flakonokból készített alkotásait. 
Számos játék várta a kicsiket és nagyokat, akik kipróbálhatták a vidámpark óriáskerekét, a hullámvasutat, a centrifugát és a körhintát. A gyerekek örök kedvence, a vattacukor és a trambulin sem hiányzott a találkozóról.
A régi dodgem pályán felállított színpadon a nap folyamán egymást követték a fellépők. A bábosok mellett a Kokas banda népzenei előadása, bohócok és a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művészei szórakoztatták az érdeklődőket.
Aki fényképpel is meg akarta örökíteni a vidám napot, akár jelmezben is megtehette ezt Kovács Lívia ruháinak köszönhetően.
Az elmúlt napok zord időjárása megkímélte a gyermeknap résztvevőit, csak a rendezvény utolsó perceiben indult el a zápor. Akkorra már alaposan elfáradt a családok apraja-nagyja, akik buszra szállva lassan hazaindultak.
A gyermeknap sikeressége az alapos előkészületnek, a szervezők és az önkéntesek odaadó munkájának, valamint a támogatók sokaságának köszönhető.
Melléklet:        6.sz Program, szórólap

 

2013.06.01 – Gyermeknap, Kolozsvár (Életfa Családsegítő Egyesület, Kolozsvár)

Hetedik gyermeknapi fesztiválját szervezte meg az Életfa Családsegítő Egyesület, 2013. június 1-jén, 10-20 óra között, Kolozsváron, a Báthory István Elméleti Líceum kisépületében (Egyetem utca 10.).

A rendezvény célja, hogy a Gyermekek Nemzetközi Napján olyan programot kínáljon a kolozsvári, Kolozs megyei, illetve a bármilyen céllal a városban időző magyar családok számára, amelynek keretében fokozott hangsúly tevődik a gyermekekre, kiemelve a családban betöltött fontos szerepüket. Ugyanakkor a fesztivál tanítva szórakoztat és fejleszt, olyan foglalkozások sokaságát kínálva, amelyek a gyermekek egészséges testi, szellemi és pszichikai fejlődését, gyarapodását szolgálják. A rendelkezésünkre álló idő (egy nap, kora délelőttől kora estig) elégséges ahhoz, hogy a helyszínre érkező gyermekek a legkülönfélébb tevékenységekben tudjanak elmélyülni, ugyanakkor felkínáljuk számukra a választás lehetőségét is, odafigyelve érdeklődési körükre és életkori sajátosságaikra, igényeikre és elvárásaikra. Kiemelten fontosnak tartjuk azonban, hogy mindenkor hagyományos értékeket közvetítsünk, nem engedve teret a sekélyes tartalomnak és formának. Ennek érdekében rendezvényünkre évről évre megnyerjük a város és a környék legjobb szakembereit (óvónők, tanítók, kézművesek, bábszínészek, foglalkozásvezetők, zenészek stb.), és meghívott vendégeink is neves, elismert művészek.

Idei gyermeknapi rendezvényünkön összességében mintegy 800 gyermek fordult meg, kisbabáktól egészen a kiskamasz (12-14 év körüli) korosztályig, szüleik, nagyszüleik kíséretében. A résztvevők legtöbbje kitűnő eredménnyel teljesítette a fesztiválon kapott játékos feladatokat Mivel idei rendezvényünk sorrendben a hetedik, ezért a Hétpróbás Gyermeknap nevet és tematikát kapta. Ennek értelmében nyakba akasztható, hétfejű sárkányt vagy hétpettyes katicabogarat ábrázoló kartonlapocskát kaptak a helyszínre érkező gyermekek, akik különféle tevékenységekben való részvételük után, a jól végzett munka eredményeként gyűjtőlapocskájukra pontokat (sárkányfejet vagy katicapöttyöt) kaptak. Amint sikerült kigyűjteniük a hét pontot, máris jelentkezhettek a szervezőknél, ahol felmutatva gyűjtőlapjukat, azonnal apró, ám értékes és tetszetős ajándékot kaptak, támogatóink jóvoltából. A pontgyűjtés óriási népszerűségnek örvendett a kicsinyek körében, hatalmas motivációt kínálva számukra, hogy kipróbálják a legkülönfélébb kézműves technikákat. Zoknilovat, pálcásbabát készítettek, körmönfonással karkötőket, gyöngyöt fűztek, agyagoztak, nemezeltek, origamiztak a gyermekek, természetesen a foglalkozásvezetők szakavatott irányításával, néha egy kis szülői segítséggel, hiszen a cél minden esetben az, hogy kicsik és nagyok együtt tevékenykedjenek. A legkisebbek rajzolhattak, színezhettek, só-liszt gyurmából készíthettek süteményeket, de valói mézespogácsát, kekszet is díszíthettek fehér cukormázzal, azt pedig ki vehetné a szemükre, hogy az elkészült munka után járó pontok begyűjtése után el is fogyasztották a díszes pogácsát.

Évről évre arra is figyelmet fordítunk, hogy a gyermekek megmutathassák tehetségüket, képességeiket a gyermeknap keretében. Idén rajzpályázatot hirdettünk óvodásoknak és kisiskolásoknak, gyermeknap témában. Mintegy 200 gyönyörű alkotás érkezett a felhívásunkra, ezekből kiállítást szerveztünk az iskola folyosóján, a legszebb rajzot pedig idei plakátunk előállításához használtuk fel. A gyermeknap színpada is nyitva állt az ifjú tehetségek előtt: a délelőtt folyamán tánccsoportok mutatták be produkcióikat. Az Attitude Táncstúdió két csoportja modern és társasági táncokból nyújtott vidám és dinamikus ízelítőt, a közönséget is megtáncoltatva. Ezt követően a népzene és tánc vette árt a teret: fellépett a Morzsabogáncs és az Apróbogáncs csoport, a S. Toduta Zenelíceum két néptánccsoportja, valamint a Báthory István Elméleti Líceum néptáncosai. Mindannyian élő zenés kísérettel, szemet gyönyörködtető viseletben, különféle tájegységek táncait felvonultatva kápráztatták el a közönséget.

Egy gyermeknapi rendezvény elképzelhetetlen bábszínház nélkül. Nem először lépnek fel nálunk a Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának színész szakos diákjai, Palocsay Kata irányításával, idén a Négy méter maci című előadásuk bűvölte el a nagyszámú közönséget. János Vitéz történetét beszélte el változatos és különleges figurákkal Demeter Ferenc bábszínész, kicsik és nagyok örömére, Vincze László pedig egy tájainkon újonnan meghonosított mesemondási technikával, az interaktív mesemondással buzdította aktivitásra hallgatóit. Estére hagyományosan koncertre vártunk fesztiválközönségünket: ezúttal Magyarországról, a csokoládé fővárosából, Szerencsről érkezett a Ciráda együttes, akik saját bevallásuk szerint újmódi népzenét játszanak. Muzsikájuk táncra is csábította a kicsiket és nagyokat.

Rendezvényünk megszervezésében évről évre támogató partnerek, intézmények is segítséget, támogatást nyújtanak. A szervezők mellett elkötelezett önkéntes-csapat, főként egyetemisták dolgoznak a sikeres lebonyolításon.

A rengeteg hálás és elégedett visszajelzés alapján levonhatjuk a következtetést, hogy idén is sikerült felejthetetlen, élményekkel teli napot szerezni a gyerekeknek és szüleiknek. Fontos, hogy gyermeknapi rendezvényünk egyfajta közösségi tér is, ahol a családok, az ismerősök találkozhatnak, és átérezhetik az együvé tartozás örömét.

Melléklet:        8.sz plakát

 

2013.06.25-30 – Hat nap a Fekete-Kőrös mentén (Ifjúsági Oktatási Egyesület, Kőröstárkány)

A műsorokat  sikerült  zökkenőmentesen teljesíteni, ehhez  hozzájárultak a helyi szervezők és köszönhető a vendégeknek, akik betartották a rendezvény programját. A megjelentek különös élményben vettek részt, amikor is egy régi magyarlakta települést ismerhettek meg  és néhány napig  ők is beilleszkedhettek kőröstárkányi emberekként.

A kirándulások nagy sikert  arattak megcsodálva a vidék turisztikai kincseit. A helyi embereknek is nagy élményt nyújtott találkozni más vidéken élő magyar emberekkel.

A visszajelzésekből derült ki véglegesen, hogy mennyire  fontos volt egy ilyen rendezvény, ahol  ismerkedhettek egymással a családok.

Az államtitkár úr  ittléte és beszéde nyomot hagyott  minden jelenlévőben, különös képen a gyerekek részére volt élmény  egy ilyen nagyszerű emberrel társalogni.

A rendezvényen részt vett a Duna Tv  és az M1 stábja, valamint a megyei lapok: Bihari napló, Reggeli újság. Számos foto készült  amelyek a következő linken találhatóak meg:

Melléklet:        9.sz Sajtómeghívó és program

 

2013.06.29-07.14 – Nagycsaládosoknak Tóparti Pihenés Beregdédán (Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete)

KMNE 2013-as magyar közösséget építő, kulturális és hagyományőrző rendezvényei (ennek részeként: Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Tóparti Pihenés)

A KMNE 2013. június 29. – július 14. között valósította meg „Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Tóparti Pihenés” c. programját, ingyenes pihenési lehetőséget biztosítva az erre igényt tartó nagycsaládosok számára. A program színhelye a Beregszászi járási Beregdéda község magán tulajdonban lévő, üdülő övezetként működő egykori bányatava volt. A programra meghívást kaptak a szomszédos magyarországi és felvidéki nagycsaládos szervezetek is. A program célja az volt, hogy a környező régió magyar nagycsaládosai – különösen a nehéz anyagi körülmények között élők – együtt kikapcsolódhassanak, pihenhessenek.

Programunkon több mint 500-an vettek részt, akik közül többen visszajártak. A pihenő családok regisztrálására, be- és kilépésére egy megbízott személy felügyelt, akit a korábban hozzánk elküldött életrajzi adatai és egy későbbi beszélgetés alapján választottunk ki a feladatra jelentkezők közül. A nagycsaládok közül néhányan csak egy egynapos szalonnasütős, bográcsos főzős pihenést tartottak a tóparton, míg mások napokra kiköltöztek a családdal a beregdédai tó partjára. A lubickoláson kívül, a gyerekek focizhattak, röplabdázhattak is a tágas területen. Igény esetén közös busz szervezésévek is segítettük a helyszínre való kijutást.

A tóparti pihenés nagyszerű lehetőséget biztosított a nagycsaládosok számára az egymással való ismerkedésre és a helyi közösségek szerveződésére is. Nagy öröm az Egyesület számára, hogy ebből az alkalomból jött létre a vári és a csetfalvai nagycsaládos közösség!

A program nagy sikernek örvendett a résztvevő nagycsaládosok körében, amiért igényt tartanak annak megismétlésére.

 

2013.07.11-14 – Integrációs és közösségépítő tábor Gyergyószentmiklóson (Hargita megyei Mozgássérültek Egyesülete és a Csíki Anyák Egyesülete, Csíkszereda)

Az egymás megismerése és megértése volt a célja a Gyergyószentmiklóson megszervezett, Együtt – Egymásért tábornak, amelyen egészséges és fogyatékos személyek, családok vettek részt az elmúlt hétvégén. A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete által először megszervezett táborban több mint negyvenen vettek részt, köztük fogyatékkal elő előadók, valamint egészséges párok is.

Integrációs és közösségépítő tábort szervezett a hét végén Gyergyószentmiklóson a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete a Csíki Anyák Egyesületével, amelyen fogyatékkal élők és mozgássérültek mellett családtagjaik is részt vettek. A háromnapos táborban alkalmuk volt a családoknak megismerni egymás problémáit, mindennapi küzdelmeit. – Lehetőséget kell biztosítani az egészséges embereknek, hogy közelebbről megismerjék fogyatékkal élő társaikat, valamint a hátrányos helyzetűeknek is fontos, hogy lehetőségük legyen megnyílni előttük – hangsúlyozta Fikó Csaba. A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének elnöke kiemelte, hogy a táborban „túlnépesedés” van, a vártnál lényegesen több érdeklődő látogatott el, köztük olyan egészséges párok is, akik elvesztették vagy nem lehet gyerekük, és segítenének a fogyatékkal élőknek. – Fontos, hogy a fogyatékkal élők is bizalommal forduljanak az egészséges társaikhoz, hiszen a tábor során tapasztalhattuk, hogy legtöbben elzárkóznak, nem beszélik meg családjukkal, környezetükkel sem a lelki gondjaikat. A csoportos beszélgetések akár terápiaként is szolgálhattak – mondta. Márton Tamás Erzsébet szervező kifejtette, a rendezvény céljai között van az is, hogy bemutassák, a mozgássérültek, fogyatékosok is hasznos részei lehetnek a társadalomnak. – Nagyon sok család van, ahol fogyatékos gyerekek vannak, a szülők viszont túlságosan óvják őket, kevés feladatot bíznak rájuk, ezáltal a gyereknek sem tesznek jót, és a szülő is egyre nagyobb terhet vállal fel – fejtette ki. A tábor során a résztvevők előadásokat hallgathattak, de szabadtéri és kézműves-programokkal készültek a gyerekeknek, illetve a felnőtteknek.

Melléklet: 10.sz Program

 

2013.07.12-16 – XVIII. Ifjúsági Magyarság Tábor és a II. Hagyományőrző nap, Orosháza (Nagycsaládosok Egyesülete, Orosháza)

2013.07.12-16 között társzervezőként rendeztük meg a Helios Alapítvánnyal közösen a

XVIII.Ifjúsági Magyarság tábort Orosházán.

A XVIII. Ifjúsági  Magyarság  tábor

Fő célkitűzés volt a Kárpát-medencei fiatalok kapcsolatépítése,a magyarság tudat erősítése,a hagyományok  ápolása,kézműves mesterségek bemutatása,az összetartozás erősítése. A tábor a tervezett program szerint, maradéktalanul teljesült. A nyitónapon a történelmi Gellértegyházán (Orosháza területén lévő Árpád-kori település) volt az ismerkedési est. Itt egy emlékhalmon álló kettős Keresztre a településekről érkező gyerekek felkötötték településük nevével és a tábor évszámával ellátott szalagjaikat. Idén Erdélyből: Torja, Nagykároly, Bereck, Felvidékről:Pered, Tallós, Délvidékről: Ada, Péterréve, Ludas, az Anyaországból Csongrád, Orosháza jött el.. A táborban 22 fő vett részt. Sajnos Illyefalva a kísérő tanár megbetegedése miatt nem tudott részt venni. A második napon ünnepélyes megnyitó volt a Nagycsaládosok II. Hagyományőrző Családi napján, ami a tábor nyitónapi programja volt. A táborozók eljutottak Ópusztaszerre, a Történelmi emlékparkba, megnézték a Feszty körképet:A magyarok bejövetelét. Részt vettek több klubfoglalkozáson, városnézésen, fürdőztek Gyopároson. Hegyesi Tibor lovagúrnál, orosházi festőművésznél hallhattak, a Szent György Lovagrendről. A tábor zárónapján a Nagycsaládos Egyesület Orosháza látta vendégül a táborozókat vacsorára,majd utána tábortüzet gyújtottunk és ünnepélyesen bezártuk az idei tábort. 

A II. Hagyományőrző Családi nap

Célkitűzés:

A magyar kultúra és hagyományok ápolása, bemutatása, gyakorlása. Nagycsaládosok részére személyes találkozások biztosítása. A szabadidő hasznos eltöltése, a KCSSZ tagszervezetek találkozása, kapcsolatépítés. Betétprogram, KCSSZ és nagycsaládosokat érintő aktuális feladatok megbeszélése. A XVIII. Ifjúsági Magyarság Tábor nyitónapi rendezvénye, Kárpát-medencei fiatalok részvételével.

A megnyitót Fülöp Attila helyettes államtitkár úr Emberi Erőforrások Minisztériuma mondta, beszédet mondott Zalai Mihály úr Orosháza alpolgármestere,Vári Ferenc a KCSSZ elnökhelyettese. A rendezvényen a tervezett programpontok megvalósultak. A fellépő zenekarok megtartották műsorukat. Íjászbemutató, interaktív Gyerekszínház, kézműves bemutatók (fazekas, szövő, fafaragó, bőrműves, csontfaragó, magyar ruházat készítő, kosár és vesszőfonó, mézes és kürtőskalács készítés sütés, játszóház) népzene, néptánc. Békés-megyei Tartalékos Katonák szervezete katonatechnikai és fegyver bemutatót. Vöröskereszt egészség felmérést, Drog megelőző Egyesület drog prevenciós foglalkozást tartottak. Több lóval lovagoltatás tartottunk. Lovas fogatozás volt egész nap. A Technikai Sportok Orosházi Egyesülete veteránmotor bemutatót tartott,a gyerekeknek alkalmuk volt motorozni,autózni is. Rendezvényünkön a családok számára ingyenes volt az akadálypálya, ugrálóvár, quad használata és minden programunk. Kötetlen megbeszélést folytattak a megjelent KCSSZ, Nagycsaládos szervezetek képviselői (Orosháza, Kondoros, Csongrád, Tótkomlós) a helyettes államtitkár úrral, alpolgármester úrral. Tájékoztatót kaptak a nagycsaládosok helyzetéről, problémáiról, szociális helyzetükről. A nevelőszülői hálózat problémáiról. Örömmel hallottuk a kormány tervei között szerepel több intézkedés, ami e problémák megoldását oldhatná meg. A rendezvényre kb. 1000 fő látogatott ki a nap folyamán, nagycsaládosaink a jelenléti ívek szerint 600 fő,a többi civil látogató volt. Rendezvényünk mindenki számára nyitott volt. Nagyon örültünk a nagy érdeklődésnek.

Rendezvényünkön a kitűzött célok megvalósultak. Bemutattuk a magyar hagyományos kézművességet. A magyar népzenét, néptáncot. Lehetőség volt lovagolni,a magyar  lovas hagyományokat megismerni. A legendás magyar harci eszköz az íj bemutatása,az íjászat kipróbálása. Nagyon népszerű volt a résztvevők körében.

Nagycsaládos szervezetek, családok kapcsoltfelvétele megvalósult.

A XVIII. Ifjúsági Magyarság táborban a gyerekek között barátságok kötődtek,a programokon bemutatták egymás településeit,megismerkedtek magyar hagyományinkkal,erősödött nemzeti összetartozásuk, magyarság tudatuk.

Szakmailag: Sikerült tartalmasan megbeszélni a KCSSZ és a nagycsaládokat érintő aktuális kérdéseket, pozitív hozzáállást tapasztaltunk a kormányt képviselő, Fülöp Attila helyettes államtitkár úr részéről,aki felajánlotta számunkra személyes segítségét. Ők rendezvényünkön feleségével és két kisgyermekével szó szerint részt vettek, bekapcsolódtak programjainkba.

Sajtómegjelenések: Duna tv helyszínen volt,sugározta a riportokat műsorán (Térkép)a KCSSZ levelező listáján több fotósorozat,Orosházi élet újság,Oroscafé.hu hírportál cikk,fotók,Rádió1 beszámoló a hírekben több napon.

Összegzés:

A rendezvények fogadtatása, társadalmi visszhangja mind a résztvevők,a város,az országos és helyi médiákban pozitív volt,elismerően nyilatkoztak a rendezvényről. Családjaink részéről jó visszajelzéseket kaptunk, örültek és jól érezték magukat. Példaként említeném, alkalmam volt Soltész  Miklós állam titkár úrral (EMMI) személyesen találkozni, aki napokkal később, gratulált az orosházi rendezvény szervezéséhez,és rendkívül sikeresnek mondta a Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza  rendezvényét  és a XVIII. Magyarság tábort.

A KCSSZ fő támogatónk részéről Dr. Szabó Endre elnök úr is elégedett volt.

Orosháza város köszönetét fejezte ki és ilyen rendezvényeket szeretnének többet a városban.

Melléklet: 11.sz Program

 

2013.07.18-20 – Tallósi megemlékezés és a MÁNCSE 15 éves évfordulója, Tallós (Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete)

A július 18-án megrendezett ünnepséget Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója nyitotta meg, aki a konferencia rangos közönségének - gyermekgondozással foglalkozó intézmények, szervezetek, pedagógusok, egyházak képviselőinek, gyámügyi szakelőadók, érintett családok, a közösségi élet több mint száz képviselőjének – elmondta. Az emléknap szervezésével az a szándékuk, hogy a tapasztalatok összegzése után a felvidéki társadalomban összehangolt karitatív tevékenység induljon be és ennek a Jóindulat társulás legyen a motorja. Hozzátette: számára ez nem egyszerűen feladat, hanem személyes ügy is, mert maga is korán árvaságra jutott gyermekkorában. Majd bemutatta a közönségnek a rendezvény szervezőit: mindenekelőtt a Jóindulat – Dobroprajnosť polgári társulás elnökét, Puss Sándor jezsuita szerzetest, főszervezőt, és a Keresztény Ifjúsági Közösség elnökét, Nagy Attilát, valamint azokat a szervezeteket, melyek a rendezvény támogatói voltak. Tallós önkormányzata (Horváth Zoltán polgármester), Egyesület Iskolakultúráért – Esélyteremtésért (Szakácsné Foki Katalin elnök- Győr), Vita Humana egyesület (Somorja, Bándy Katalin és férje Bándy György), Carissimi nonprofit szervezet (Pozsony, Tóth Erika elnök), Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete (MANCSE - Pered, Pásztor Csaba elnök), FEMIT egyesület (Dunaszerdahely, Győri Margit elnök), és az ERGO - Európai Regionális Szervezet (Budapest, Ékes Ilona elnök).
A felsorolt szervezetek, egyesületek képviselői közül többen is részt vettek az ünnepségen (Puss Sándor, Csallóközi Zoltán, Gágyor József, Bíró László, Szili Katalin, Németh Gabriella, Výboch Katalin, Háromszéki Ildikó, Soltész Miklós, Szabó Endre, Krizsán Vilmos, Pásztor Csaba, Horváth Zoltán), ahol Pogány Erzsébet bejelentette. A Jóindulat Polgári Társulás szeretne csatlakozni a Családlánchoz, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségéhez, ehhez Szabó Endre, a szervezet elnökének segítségét kérte.
Puss Sándor jezsuita szerzetes, a Jóindulat – Dobroprajnosť társulás elnöke, az ünnepség kezdeményezője örömét fejezte ki, hogy sok segítőre talált, amikor felvetette a királyi árvaház megalapítása kerek évfordulójának megünneplését. Ugyanakkor elmondta: az Esterházy-kastély sorsa rendezetlen, méltatlan állapotban van.
A rendezvény fővédnökének, Semjén Zsoltnak, a magyar kormány miniszterelnök-helyettesének megbízásából Csallóközi Zoltán kabinetfőnök is köszöntötte a résztvevőket. Majd Both Hedvig olvasta fel Böjte Csaba levelét, aki távolból üzent a hallgatóságnak.
Németh Gabriella, Pozsony Megyei Közgyűlés alelnöke ünnepi beszédében elmondta: elsősorban egy jól működő család az az intézmény, amely stabil és szerető szülői háttérrel képes biztosítani a gyermekek optimális, kiegyensúlyozott testi és lelki fejlődését. Ez azonban nem adatik meg minden gyermeknek, nem csak Szlovákiában, de szerte a világon sem, maradéktalanul. 
Kitért arra, hogy Pozsony megye Önkormányzata 2009-ben elindította a „Válságban lévő családokat segítő központ” című szociális programját, amely már ötödik éve áll a rászorulók segítségére és elsősorban a válsághelyzetben lévő gyermekek és családok megsegítésére irányul.
A kezdeményezésről elmondta: a program keretén belül ingyenes, hatékony, átfogó, szakmai segítséget nyújtanak a nehéz élethelyzetbe került családoknak, gyermekeknek. A váratlanul kialakult problémák észlelésétől figyelemmel kísérik a családot egészen a problémák megoldásáig és a család mindennapi életbe való sikeres visszatérésig. Továbbá komplex szociális és pszichológiai tanácsadást, terápiás kezelést biztosítanak az egész családnak, illetve mindazoknak, akik ezt igénylik.
Háromszéki Ildikó is felszólalt a konferencián, aki köszönetet mondott azért, hogy a soproni gyermekotthon hat lakója is részt vehet a konferenciával párhuzamosan zajló családtábor programjaiban.
Az emléknapon - Pásztor Csaba elnök részvételével - egyben megemlékeztek a tizenöt éves Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesületéről, a MÁNCSE-ról. Az egyesületet Pogány Erzsébet - aki bemutatta a tizenöt éves egyesület történetét -, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyi államtitkára és Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke, valamint a Felvidéki Nagycsaládosok Egyesülete nevében Tóth Attila köszöntötte. Pásztor Csaba elnök és Elek László plébános, a MÁNCSE alelnöke ezután egy emléklap és plakett átadásával köszönték még néhány személynek a 15 év alatt nyújtott segítséget.
Az első magyar állami árvaház megalakulásának alkalmából tartott rendezvény a felvidéki Keresztény Ifjúsági Közösségek (KIK) család- és ifjúsági tábor programjai között szerepelt. A KIK tábora, amelyet a felvidéki keresztény magyar családok legjelentősebb találkozójaként tartják számon, immár tizenkettedik alkalommal került megrendezésre július 17 - 21 között, Vezekényen és Tallóson. A táborban résztvevő vendégeknek helyi családok biztosítottak szállást, a közös programokat pedig a vezekényi kultúrházban és a tallósi kastélyban rendezték meg.
Délután négykor a résztvevők megkoszorúzták Tallóson az évforduló alkalmából felállított emléktáblát, ahol Horváth Zoltán tallósi polgármester mondott köszöntő beszédet és helyi iskolások adtak műsort.
A rendezvény a tallósi katolikus templomban szentmisével folytatódott, melyet Bíró László, tábori püspök celebrált. A misén a somorjai Vita Humana közreműködött. 
Az emléknap résztvevői a MÁNCSE vendégeként Deákiban megtekintették a templomot, majd egy vacsorán vettek részt, ezzel ért véget az egész napos ünnepség.

Melléklet: 11.sz Meghívó és program

 

2013.08.02-04 – I. Délvidéki Családkongresszus, Kishegyes (Vancsesz, Ada)

A kishegyesi Kátai-tanyán augusztus 2-a és 4-e között tartották meg az I. Délvidéki Családkongresszust. A Kátai-tanya amfiteátrumában a megjelenteket a szervezők nevében Krizsán V. Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke köszöntötte, majd a szerb és a magyar himnusz elhangzása után a székely himnuszt is elénekelték a megjelentek, miközben a Bélafalváról érkezett Boldizsár Béla, a Székely Nemzeti Tanács képviselője népviseletbe öltözött nemzettársai kíséretében a székely zászlóval vonult be a terembe. Krizsán Vilmos elmondta, hogy a több mint 500 résztvevő hét országból érkezett a konferenciára. Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából, Horvátországból, Szerbiából és a boszniai Szerb Köztársaságból jöttek nagycsaládosok és nagycsaládos egyesületek képviselői. Kiemelte, most jött el az ideje annak, hogy itt a Kárpát-medencében összekapaszkodva meghatározzuk, milyen jövőt szeretnénk. Utalt a tényre, hogy a Magyar Nemzeti Tanács a jelenlegi nehéz körülmények között éppen a napokban fogadta el a Népesedési Akciótervet. A kishegyesi önkormányzat nevében Lukács Klára, a községi tanács tagja üdvözölte a megjelenteket, majd dr. Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke elmondta, hogy az anyaországban mintegy 15 000 nagycsaládot tartanak számon, és még ugyanennyi magyar család van a határokon túl is. Ez már a számok tükrében is komoly tényező, az összefogás ténye pedig a konferenciával is megvalósulni látszik. Soltész Miklós szociális- és családügyért felelős államtitkár elfoglaltsága miatt – a bejelentett programmal ellentétben – nem jelent meg a megnyitón, de a második napon bekapcsolódik a konferencia munkájába. Eljött viszont dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár, aki a régió megtartóerejét és a nagycsaládos életforma előnyeit hangsúlyozta, kiemelve, hogy a család mint közösség idősebb és fontosabb az államnál, hiszen antropológiai szempontból is sokkal előbbre datálható ez a természetesnek mondható közösségi forma, amely azóta is a társadalmi lét alapja – hangsúlyozta –, majd megnyitotta a konferenciát. Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke felszólalásában kitért arra, hogy a tanács a napokban egyhangúlag fogadta el a Népesedési Akciótervet, a konferencián kialakuló párbeszéd pedig újabb értékek forrása lehet. Most van az utolsó pillanat talán, amikor még tenni lehet valamit, amikor még nem jutottunk el odáig, hogy a népesség fogyása visszafordíthatatlanná válik. Az MNT elnöke kiemelte, hogy a népesség fogyásának elsődleges oka itt a Vajdaságban nem az elvándorlás – ahogyan azt többen is állítják vagy hiszik –, hanem az a tény, hogy kevés a gyermek. Az MNT elnökét követően Frivaldszky Edit az Egy közülünk elnevezésű európai kezdeményezésről beszélt. Az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület nevében ismertette azt az indítványt, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság alkosson szabályt arról: az emberi élet a fogantatással kezdődik. A kezdeményezés 2012 áprilisában indult, hét uniós országban egy év alatt egy-egy millió aláírást kell összegyűjteni íveken vagy interneten, hogy a kérdés napirendre kerüljön. Ezt követően dr. Harmath Károly ferences atya, a Lurkóházak vezetője a gyermekvédelemről beszélt. A megnyitó keretében Krizsán Vilmos átadta a VANCSESZ által alapított Családbarát Önkormányzat díjat, amit elsőként a magyarkanizsai önkormányzatnak ítélt oda a VANCSESZ igazgatóbizottsága. Darabán Piroska, Magyarkanizsa gyermekvédelemmel és egészségvédelemmel megbízott tanácstagja vett át.

A megnyitó után alkalmi művelődési műsorral szórakoztatták az érdeklődőket, majd pedig a időközben elkészült vacsora közben is tartottak egy munkajellegű megbeszélést az együttműködés lehetőségeiről. A konferencia első napja táncházzal zárult a Kátai-tanya amfiteátrumában. Szombaton az előadások következnek. Délelőtt Milica Novaković értekezik az alkotói nevelésről, dr. Hódi Sándor az egymáshoz tartozás tudatáról, Soltész Anikó pedig az önkéntességről és a szervezetépítésről. A gyerekek számára a nagycsaládosok egyesületei adnak programokat. Kora délután családi programokat szerveznek, mindenki tetszése szerint bekapcsolódhat a kézműves foglalkozásokba, megtekintheti a kishegyesi pékmúzeumot, a Kátai-vendégházat és kürtőskalácsot süthet. Délután 3 órakor Egészség – lelki egészség – öregség címmel dr. Magyar Lóránt tart előadást. Az esti órákban az amfiteátrumban Karló bűvész szórakoztatja a vendégeket, majd Schäffer Erzsébet beszél arról, miért vágyik az ember a jóra. Vacsora után a Csókai cimborák táncestje következik. A zárónyilatkozat elfogadására és a záróünnepségre vasárnap fél tízkor kerül sor, melynek keretében beszédet mondott Böjte Csaba. Végül Krizsán Vilmos ismertette a zárónyilatkozatot, majd 11 órától szentmisét és istentiszteletet tartanak a családokért.

Melléklet: 13.sz Meghívó

 

2013.08.15-18 – Kárpátaljai Magyar Nevelőszülők Továbbképzése, Beregszász (Kezünkben a Jövő Alapítvány, Beregszász)

2013. augusztus 15-18. között tartottuk a Kárpátaljai magyar ajkú nevelőszülők második magyar nyelvű továbbképzését. A képzés kétévente kötelező a nevelőszülők számára, amit már második ízben a Kezünkben a Jövő Alapítvány (KaJA) a Szent Mihály Gyermekotthonnal és a Sámuel Alapítvánnyal közösen szervezett meg.. A képzést anyagilag és szakmailag támogatta még a Kárpátalja Megyei Szociális Szolgálatok Központja is. A képzés a Családlánc program keretében került megrendezésre.

A négynapos programon (részletes bontásban mellékelve) 62 fő vett részt (jelenléti ív szintén mellékelve). A 6 nevelőszülő páron kívül jelen voltak a nevelt és vér szerinti gyermekeik, 4 tréner, 3 lelkipásztor, 8 önkéntes (akik a gyerekeknek szervezték a párhuzamos programokat), valamint a szervezők képviselői.

A képzés trénerei Gogola István gyermekpszichológus, Gelebán Jolán gyermekorvos, Taracköziné Nemes Mónika pasztorálpszichológus-grafológus és Kvitoszlava Demedcsuk szociális munkás voltak. Rajtuk kívül reggel és este egy-egy órában római katolikus és református lelkészek segítették Istenre hangolni a résztvevőket. Továbbá az állam részéről a Megyei Gyámhivatal és a Megyei Szociális Szolgálatok Központ vezetőnői is találkoztak és interaktív előadást tartottak a nevelőszülőknek.

A gyermekek számára eközben külön korcsoportos bontásban és együtt is különböző játékos foglalkozások voltak, amelyeken nagy évezettel vettek részt.

 Az előadásokon kívül az esti órákban tea és borest keretében lehetőség volt minden nevelőszülő számára egymással elbeszélgetni, ismerkedni, tapasztalatot cserélni.

A képzést 6 nevelőszülőpár, azaz 12 személy sikeresen elvégezte és a program végén megkapták a továbbképzést igazoló tanúsítványát.

Számukra legközelebb 2015-ben kell kötelezően továbbképzésen részt venniük.

Összességében véve a képzés eredményesen zárult, a felnőtt résztvevők és a gyermekeik is lélekben és szellemiekben gazdagodva térhettek haza. 2014-ben 14 nevelőszülő párnak kell, hogy részt vegyen ilyen képzésen.

 

2013.08.17 – Nagytalálkozó. A családok találkozója (Házas Hétvége Mozgalom)

A Vajdasági Házas Hétvégés Közösség 2013. augusztus 17.-én szervezte meg a Nyári Nagytalálkozóját, Péterrévén, egy csodálatos környezetben, - kint a természetben, a Csík menti „Halász tanyán”. A találkozót nagy előkészület előzte meg, mert sok mindent már jó előre le kellett szervezni, meg kellett beszélni, el kellett intézni.

A közösség tagjai már nagyon várták ezt az összejövetelt. Így a regisztráció után, örömmel üdvözölték egymást a rég nem látott barátok. 

Egész Vajdaság területéről, sőt Magyarországról is érkeztek házaspárok, gyerekek. A jelenléti ív szerint több mint 150-en vettek részt ezen a rendezvényen.

Az összegyűlteket a Vajdasági felelős team – Pásztor Béla és Ilonka valamint Mellár Józsi atya köszöntette és mindenkinek szép, közösség-építő napot kívántak.

Az összejövetel Szentmisével kezdődött, melyet öt atya celebrált, míg közben Nagy Jóska atya gyóntatott, hogy mindenki tiszta szívvel, lélekkel járulhasson az Úr elé. A szertartást felemelőbbé tette a Kis Szent Teréz templom ifjúsági kórusa Ivkovity Róbert vezetésével. Többen hangszeren: gitáron, hegedűn, fuvolán játszottak és így az énekük még szebbre sikeredett.

A szertartás végén kegyelettel emlékeztünk meg harmincnégy elhunyt házas hétvégés barátunkról. Szomorú szívvel imádkoztunk értük.

A mise után köszöntöttük a jubiláló házaspárokat – házassági évfordulósokat: először az „50”-éveseket: Fehér Tibort és Magdolnát (Zenta), valamint Sörös Lászlót és Gizellát (Újvidék), majd a „25”-éveseket: Mélykúti Gábort és Évát (Orom), valamint Török Károlyt és Magdolnát (Ada). Erőt, egészséget és sok-sok boldogságot kívántunk nekik és kértük, hogy az Úr továbbra is vigyázza és óvja őket.

Ezt követte a téma felvezetése, melyet Schubert Péter és Jutka – Szekszárdról, vállalt magára. A „Lelki erősségről” beszéltek. Mindnyájunkat mélyen megérintett, gondolataik és érzéseik őszinte megosztása.

A nap folyamán bemutatkoztak a jelen levő Egyesületek képviselői és így közelebbről is megismerhettük őket.

- A „Háló – Közösségfejlesztő Keresztény Egyesületet” Halmai Tibor és Ági mutatta be, amely a keresztény közösségek fejlesztése terén fejti ki tevékenységét. Elmondták, hogy mi a célja ennek a civil szervezetnek: - a katolikus közösségek közötti kapcsolat kiépítése, ezek szerveződésének és megalakulásának elősegítése, a karitatív és művészeti tevékenységek támogatása és koordinálása, a keresztény közösségek közötti információ áramlás segítése - kiadványok és publikációk útján, más keresztény közösségekkel való együttműködés a kölcsönös megbecsülés alapján: az országhatárokon belül és kívül.

Ezt követte a másik civil szervezet bemutatkozása:

- A zentai Gyermekbarátok Egyesülete, melyről Pejin Teréz, az elnök-asszony beszélt. Ismertette, hogy az egyesület alapvető célja az, hogy hozzájáruljon a Zenta területén élő gyerekek szellemi, testi és lelki neveléséhez. Különösen nagy hangsúlyt fektet: az óvodás és általános iskolás gyerekekkel való oktató-nevelő munkára, (főleg kötetlen formában), a szociális védelemre, a gyerekek pihenésének és szabadidő-kitöltésének a tartalmas megszervezésére, (színjátszó csoport, játszóházak, rajziskola), a család nevelőszerepének a kihangsúlyozására. Szeretné tudatosítani, hogy az „együtt játszásnak” milyen nagy közösség-formáló ereje van.

- Mivel a „Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetség” és „Családlánc” - elnöke, Dr Szabó Endre, elfoglaltsága végett nem tudott jelen lenni, ezért ezt a szervezetet Horváth László mutatta be. Elmondta, hogy ez a „Családlánc” a Kárpát-medence – családokkal, fiatalokkal, gyerekekkel foglalkozó egyesületeket tömörít magába, és célja az olyan civil szervezetek felkutatása és megszólítása, amelyeknek a magzat-, anya-, család- és gyermekvédelem, valamint a házasság tisztelete és a gyermekvállalás elősegítése a célja. További feladatként vállalták a magyar anyanyelv és kultúra ápolása mellett a családvédelem Kárpát-medencei szintű érdekvédelmi tevékenységét. Fontosnak tartják a régiók együttműködését. Célul fogalmazták meg a nemzeti tudat erősítését és az összetartozás érzésének növelését. Ezenkívül vállalták, hogy a Családláncban részt vevő szervezetek kapcsolatot építenek ki egymással és együttműködnek helyi szinten is.

Erre nagyon jó példa volt a Vajdasági Házas Hétvége Közösség és a zentai Gyermekbarátok egyesületének együttműködése, ugyanis ez utóbbiak foglalkoztak a gyerekekkel különböző játékokkal.

A gyerekek számtalan játékban kipróbálhatták magukat, de talán a kötélhúzás volt a legizgalmasabb, mikor „anya és apa is beállt a gyerekeknek segíteni”. Jó volt hallani a résztvevők önfeledt kacagását és látni örömüket.

Melléklet: 14.sz Meghívó

 

2013.08.17-20 – Családi nap, a kőröstárkányiak vendégfogadása. (Nagycsaládosok Egyesülete, Kondoros)

A szervezők alapvető célja az volt, hogy a Kárpát-medence különböző országaiban élő magyar családok között kapcsolat alakuljon ki, s különböző rendezvények, programok segítségével ezeket elmélyítse. A program támogatási igényének megfogalmazásakor még nem volt tudott, hogy Kondoros időközben városi rangot kap. A program tervezett időpontjával egybe esett a várossá nyilvánítási ceremónia, így a vendégek egy eredetileg nem tervezett, színes program élményével lettek gazdagabbak.

A megvalósult programok sorjában:

2013. augusztus 16. péntek

A vendégek megérkezése után este 7 órától a Szlovák Táj- és Alkotóház udvarán sereglettek össze az ünnepségsorozatra érkezett külföldi delegációk. A mintegy 150 fős nyitóprogramján a nagycsaládosok által vendégül látott tárkányiak is a köszöntők és köszöntöttek sorában volt.

Diósi Gábor Ferenc barátunk keze munkáját, 3 db faragványt vehettek át a testvértelepülések polgármesterei az egybegyűltek nagy tetszésnyilvánítása mellett. 

A Köröstárkányi Ifjúsági és Oktatási Egyesület nevében Benedek Mihály, míg az Erdélyi Családszervezetek Szövetsége nevében Csíki Sándor elnök köszöntötték az egybegyűlteket.

A protokoll részt követő közös vacsora után került sor a vendégeink családokhoz való elosztására.

Szombaton délelőtt a családok kíséretében a vendégek részt vettek az immár 13. alkalommal megrendezett falunapi rendezvénysorozat,  a Betyárnapok a Kondorosi Csárda Mellett lovas programjain.

Délben az önkormányzat vendége volt a mintegy 2500 összesereglett ember. A hatalmas kondérban főtt sűrű tarhonyából mindenki jóllakhatott.

A délután attrakciója a külföldi delegációk főző programja volt. A szlovákiai Nagysalló, a németországi Hanhofen, a székelyföldi Küsmöd és Köröstárkány szakácsai készítették el tájjellegű ételeiket, melyekkel aztán megkínálták egymást és még sok-sok érdeklődőt. Talán nem túlzás, de a legnagyobb sikert a tárkányiak vegyes raguja aratta, melyből mintegy 150 vendég kóstolhatott.

Az este folyamán a betyárnapi programok keretében rendezett színpadi programok élvezői lehettek vendégeink, de voltak vendéglátó családok, akik privát programokat szerveztek vendégeik részére.

A 4 napos program központi része az ünnepi ökumenikus istentisztelet volt. Az újdonsült város főterén gyülekezett a sok száz fős tömeg, amely a szarvasi rezesbanda indulójára ünnepi menetben érkezett az evangélikus templomba.

Az istentisztelet keretében sor került a testvértelepülések közötti szerződések megerősítésére, majd 40 székelyföldi magyar ünnepélyes állampolgársági esküt tett.

Az istentisztelet után a főtéren került sor a kenyérszentelésre, ahol a több ezer cipót a képviselő testület tagjai és Oszter Sándor színművész, Kondoros díszpolgára osztotta szét a hatalmas tömegnek.

Az ünnepi ceremónia után a külföldi vendégek részére szervezett ünnepi ebéden vehettünk részt a művelődési ház dísztermében. A köszöntések sorában felszólalt Csíki Sándor, az Erdélyi Családszervezetek Szövetségének elnöke, aki egyben a Székely Nemzeti Tanács Marosszéki elnöke is. Köszöntőjében üdvözölte Oszter Sándor művész urat, akit megajándékozott egy nemrég megjelent kötetével: Lármafák székely ormokon.

A díszebéd után a program a rendezvénytéren folytatódott, ahol megrendezésre került a polgármesterek fogathajtó versenye és egyéb színes programok. A nagycsaládosok egyesülete által szervezett „téglajegy” akció keretében sorsolást rendeztünk. A befolyt több százezres összegből hamarosan híd fog készülni a rehabilitáció alatt álló csónakázó tó szigetére.

A napot egy színes tűzijátékkal fejeztük be.

Az utolsó napon, hétfőn vendégeink reggeliztetése után elbúcsúztak a vendéglátó családok, majd útra keltünk Orosháza – Gyopárosfürdőre, ahol egy kellemes levezető programban, élményfürdőben részesültek tárkányi barátaink.

 

2013.08.17-20 – Táborozás és kapcsolatépítés Besenyőn (Karitas Humanitárius Alapítvány, Bélafalva)

20 éves születésnapot ünnepeltek 

Augusztus 12–21. között egyhetes táborozáson vettek részt Besenyőn a felsőháromszéki nagycsaládosok a bélafalvi székhelyű Karitas Humanitárius Megsegítő Alapítvány szervezésében. A tábort megelőzően a háromszéki résztvevők búzaadományt küldtek a Magyarok Kenyeréhez, ezzel is jelezve a nagycsaládosok összetartozásának erejét

Az eseménnyel egyben a szervezet fennállásának 20 éves évfordulóját is ünnepelték, tudtuk meg az alapítvány vezetőjétől, Boldizsár Bélától. A rendezvényt a Kárpát-medencei Nagycsaládosok Szövetsége támogatta, ennek köszönhetően vajdasági és magyarországi testvérszervezeteket is vendégül láthattak. A táborozást a maksai önkormányzat is segítette, és az első napon megtartott 20 éves születésnapi ünnepségen Bács-Benke László polgármester és Bartha Sándor alpolgármester is köszöntötte a jelenlevőket, és a közösen végzett hagyományos disznóvágásból származó termékekkel traktálták a vendégeket.

A további programokból kiemeljük a maksai ifjúsági szervezettel közösen lebonyolított tábori rendezvényeket: népviseleti bemutatókat, gombász- és gyógynövénygyűjtő túrákat, esztenalátogatást, horgászversenyt, focimeccseket, elsősegélynyújtás-bemutatót, drogprevenciós előadást. A 65 résztvevő a perkői búcsún is részt vett, és elégedetten távoztak a háromszéki vendégszeretet újabb megnyilvánulásának élményével feltöltődve.  Jancsó Katalin 

Melléklet: 15.sz Program

 

2013.09.07.08 – „Nyírségi ősz” családi nap, Nyíregyháza (Családi Kör Egyesület, Nyíregyháza)

Családi napot tartottak a nagycsaládosoknak a hétvégén Nyíregyházán. A rendezvényt a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a nyíregyházi NOE Családi Kör Egyesület szervezte. A szülőket és gyermekeket szabadidős programokkal várták, ahol alkalom nyílt a beszélgetésre és a tapasztalatcserére.

Mintegy 250-en jöttek el a “Nyírségi Ősz” - három határon átívelő családi napra a Sóstói Múzeumfaluba. Jelentős számban érkeztek vendégek Kárpátaljáról, Felvidékről, a közeli Tiszavasváriból és Nagykállóból is. A rendezvényen szórakoztató és hagyományőrző programokkal várták a nagycsaládokat, míg a gyermekek játszottak, a szülők találkozhattak és beszélgethettek egymással, és kicserélhették tapasztalataikat.

A múzeumfaluban megrendezett családi napon részt vett Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is.

A nyíregyházi NOE Családi Kör Egyesületnek 70 tagja van. Számukra szabadidős tevékenységeket szerveznek, s emellett tanácsadással és természetbeni adományokkal segítik a nagycsaládosokat. A szombati sóstói találkozó után a családi nap programja vasárnap Nyíregyházán folytatódott.

Melléklet: 16.sz Program

 

2013.09.20-22 – Családlánc szervezetek éves találkozója, Sonkolyos (Életfa Családsegítő Egyesület, Kolozsvár)

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) szervezésében őszi Családláncos találkozót tartottak Erdélyben, Sonkolyoson.
Magyarországról, Erdélyből, Vajdaságból és Felvidékről érkező családszervezetek képviselő szeptember harmadik hétvégéjét a csapatépítésre szánták.  A felvidéki családszervezeteket ez alkalommal Both Hedvig, a Családlánc felvidéki koordinátora képviselte.

A jelenlévő magyar szervezetek képviselőinek közös céljuk a magyarságuk megőrzése, és a családok megerősítése a keresztény értékrendek megtartásával. Ezen közös cél elérésében fontos szerepe van a Családláncnak, amely az összefogó lánc szerepét tölti be a Kárpát-medencében szétszórva működő családszervezetek között.
A szervezetek képviselői szeptember 20-án, péntek este érkeztek, hogy a szombati napot teljes egészében a munkának szentelhessék.

A szeptember 21-i délelőtt a szervetek bemutatkozásával kezdődött. A rendezvényen jelen volt többek között Dr. Szabó Endre, a KCSSZ elnöke és Kecskés László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság sajtóügyekért felelős munkatársa, akik nagy szeretettel üdvözölték azon 21 szervezet képviselőit, akik személyesen is részt tudtak venni a találkozón.

A bemutatkozás után a tavasszal elkezdett csapatépítő tréninget folytatták, majd csoportokban, a régióvezetők irányításával átbeszélték a régión belüli lehetőségeket. Megbeszélték az együttműködés módját és az új szervezetek felkutatásának valamint becsatlakoztatásának stratégiáját. Szó esett a jövő évi tervekről, elképzelésekről, támogatástól függetlenül. A találkozó nem titkolt célja, hogy a beinduló szakaszban lévő Családlánc megerősödjön.

Ebéd után a pályázási technikákról tartott előadást Vári Ferenc, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének alelnöke. A pályázat-figyelés, a pályázat-írás, az elszámolás témakörök voltak fókuszban.

A nap túrázással zárult. A Kőrös folyó partján, a Nagy magyar barlangig látogattak el.

Az esti beszélgetések már kötetlenek voltak. A résztvevőknek alkalmuk nyílt a személyes kapcsolatok építésére, egymás jobb megismerésére, annak érdekében, hogy a későbbiekben egy-egy közös rendezvény megszervezése zökkenőmentesebb legyen.

Vasárnap, szeptember 22-én délelőtt a régiós megbeszélések tapasztalatait ismertették. Az egyes régiók bemutatták az elmúlt egy évben megvalósult programjaikat és a jövő évre tervezett rendezvényeiket is.

 

2013.10.10 – A nagycsalád érték- Egy éves a KMNE, Beregszász

Hogy a nagycsalád érték, a nagycsalád jövőt jelent – ezt előszeretettel hangsúlyozzák igen sokan. Mégis kevesen vannak, akik vállalják is a nagycsaládot, sokan kényelemből vagy kényszerből lemondanak a bőséges gyermekáldásról, legfeljebb egyet-kettőt terveznek. Merthogy a sok gyerek sok gonddal jár, mondják, de ne feledjük, a nagycsaládban az öröm, a boldogság is hatványozódik.

Örömmel tapasztalom, hogy környezetemben egyre több fiatal pár gondolkodik nagycsaládban. Többségük hívő keresztény, és egyre több közöttük az értelmiségi. Ez azért is örvendetes, mert követendő példaként állhatnak mások előtt is. Látva őket, meggyőződhetünk, hogy a nagycsalád nem feltétlenül jár együtt a szegénységgel, a nélkülözéssel, inkább jelenti a boldogság forrását, s a nagycsaládban szocializálódottak számára sem az idősek, sem a kicsik nem jelentenek terhet.

Egy évvel ezelőtt a kárpátaljai nagycsaládo­sok egyesületet alapítottak. Az elmúlt hétvégén Beregszentmiklóson festői környezetben töltöttek együtt két napot. Ez a találkozó lehetőséget biztosított szülőknek, gyerekeknek az egymás jobb megismerésére, a barátkozásra, a nagy beszélgetésekre, a számvetésre és a tervezgetésre is. A résztvevőket Bárdos István beregszászi cserkészparancsnok köszöntötte, majd Taracközi Ferenc beregszászi lelkész (mindketten négygyermekes családapák) imádkozott az együttlét áldásaiért, a gyermekekért és a szülőkért. Mint hangsúlyozták, a nemzetnek akkor van jövője, ha sok népes családja van. Nem csupán a nemzet, de az emberiség jövője is a családban van, hangsúlyozta köszöntőjében Bozsik Béla beregszászi magyar konzul, aki arról is bizonyságot tett, hogy bár határok választanak el, de mi mégis összetartozunk. Ezt hirdeti a magyar kormány nemzetpolitikája, ezt példázza az egyszerűsített honosítási eljárás is.

Török Dénes, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládo­sok Egyesületének (KMNE) elnöke az elmúlt időszak eseményeiről tartott beszámolóját hallgatva arról győződtünk meg, hogy ez az egyesület nem tétlenkedett, e rövid idő alatt is több értékes és érdekes rendezvényt szervezett. Csak néhányat hadd említsünk ezek közül: nagy sikerrel tartották meg a nagycsaládosok napját a Rákóczi Főiskolán, a nagycsaládosok gyermeknapját Tiszapéterfalván, a Dédai-tó partján egy szektor bérlésével lehetőséget biztosítottak a családoknak a nyaralásra, budapesti operalátogatásra utazhattak, megszervezték az első bababörzét, amit most hétvégén (október 12-én) újra megtartanak a Beregszászi Kossuth Lajos Középiskola tornatermében, irodát nyitottak Beregszászban, ahol heti két alkalommal jogsegélyszolgálat működik, képzési és érdekvédelmi tevékenységet folytattak, részt vettek a cipősdobozakcióban, kampányoltak a magyar iskolák mellett stb. Mindamellett az elnök nagyobb aktivitásra buzdította a tagokat, a körzetekben folyó munka megerősítését, élénkítését szorgalmazta, illetve a példamutatás pozitív hatását emelte ki. Meg kell mutatni a környezetünknek, hogy érdemes több gyermeket nevelni, hogy a gyermekek boldogságot jelentenek.

Tarpai József elnökségi tag kiemelten szólt a történelmi egyházak szerepéről, támogatásukról. A tervekről szólva elmondta, hogy mivel Kárpátalján sok nagycsalád él nehéz körülmények között, ezért a nagycsaládban élő gyermekek számára ingyenes szemészeti és fogászati vizsgálatokat kezdeményeznek. Az elmúlt évben nagy sikerrel megrendezett találkozókat a jövőben is szeretnék megtartani, s lehetőséghez mérten bővíteni azok körét. Tarpai József a jövőről



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék