KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

2014-es tevékenységek összefoglalása

2015. szeptember 17.

Beszámoló a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének 2014-es tevékenységéről

A KCSSZ az előző két évi tevékenységét folytatva továbbra is azon fáradozott, hogy erősítse és bővítse szerepét a Kárpát-medencében. Jelenleg elmondhatjuk, hogy a Családlánc-mozgalomhoz eddig 62 civil szervezet csatlakozott.

A Családlánc-mozgalom keretében a már korábban csatlakozott civil szervezetekkel olyan programok szervezését és lebonyolítását vállaltuk fel, ami főleg a határon túli magyarlakta civil szervezetek és az ott élő közösségek megerősítését szolgálta, mind tevékenységileg, mind az anyanyelv és a nemzeti önazonosság megőrzése terén.

A 2014-es esztendőben 68 programot tudtunk sikeresen megszervezni a tagszervezeteinkkel közösen. A programok sokszínűségét bizonyítja, hogy a táborok, családi napok, konferenciák, kapcsolatépítést szolgáló kirándulások, képzések, kulturális programok szervezése mellett kapcsolatépítésbe kezdtünk az ausztriai magyarság civil szervezeteit tömörítő szövetség képviselőivel. Ez csak az első lépés a nyugat felé való nyitásban, ami a 2015-ös esztendő egyik fő feladata lesz.

 

Megrendeztük az elmúlt évekhez hasonlóan a Házasság Hetét lezáró Családi nap és konferencia rendezvényünket az Országházban, ahová a Családlánc tagszervezetek vezetői mellett a tagság is meghívást kapott. Az egész napos eseményen több mint 650 gyerek és szüleik vettek részt.

Emellett két alkalommal szerveztük meg a Családlánc szervezetek vezetőinek találkozóját. Az egyik ilyen helyszín az erdélyi Tordaszentlászló volt, ahol az éves közgyűlését is megtartotta a KCSSZ. Újdonságként jelent meg a KCSSZ programjai között a kulturális programok szervezésének bővülése. Az Ókovács Szilveszter által vezetett Operaház idén is két ingyenes előadás megtekintését tette lehetővé a határon túli nagycsaládosoknak, akik szép számban éltek is a lehetőséggel. Bérelt buszokkal jöttek Erdélyből, Vajdaságból, Felvidékről és Kárpátaljáról.

2014-ben a Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával folytatott sikeres kapcsolatfelvétel eredményeként két előadást szerveztünk, ahol a jelenleg műsoron lévő János vitéz c. darabot tekinthette meg a határon túli szervezetek tagsága. A nagy érdeklődés arra ösztönözte a Nemzeti vezetését, hogy ezt a lehetőséget tovább vigye. A következő előadásra 2015 márciusában kerül sor.

A 2014-es évben először szerveztük meg az Erzsébet program keretében, a határon túli gyerekek balatoni táboroztatását. Kétszáz gyerek (régiónként 50-50) érkezett júliusban a zánkai táborba, ahol egy felejthetetlen hetet tölthettek el.

A sok program és rendezvény mellett külön említést érdemel a moldáviai Baltiban élő magyar gyökerekkel rendelkező közösség gyermekeinek budapesti látogatása, amit a kisinyovi konzul kezdeményezésére szerveztünk meg. A 15 gyerek és kísérőik 4 napot töltöttek Budapesten, ahol a város nevezetességeivel ismerkedtek, illetve ellátogattak az országházba, ahol fogadta őket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Ezt követően Balti testvérvárosában Gyulán töltöttek el még 3 napot.

A karácsonyi ünnepkörben számos adventi és karácsonyi ünnepséget szerveztünk szerte a Kárpát-medencében. Az úgynevezett „központi” ünnepség idén is az Óbudai Népzenei Iskolával közösen került megrendezésre, az iskola épületében. Míg 2013-ban vajdasági gyerekeket fogadtunk, addig most a Felvidékről érkezett egy népes gyerekcsoport, akik egy igényes felvidéki betlehemes műsorral lepték meg a házigazdákat és a vendégeket.

Összességében elmondhatjuk, hogy elképzeléseinket nagyjából sikerült valóra váltani. Munkánknak talán elismerése, hogy több rendezvényünkön államtitkárok, helyetteseik és más magas rangú közéleti személyiségek is részt vettek.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete