KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családi program Búcson a Babamúzeumban

2015. október 4.

A Felvidéki Népviseletes Babamúzeum a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével közös családi programot rendezett a nagycsaládosok számára Búcson. A Babamúzeumot működtető társulás a tavasz folyamán csatlakozott a Családlánchoz, ami ebben az évben négy új taggal bővülve immár 20 tagszervezetet fog össze. A Felvidéki Népviseletes Babamúzeum elnöke, Szobi Kerekes Eszter meghívta a rendezvényre a tagszervezetek családjait, valamint Búcs község nagycsaládjait. Képviselte magát a Diakónia Reformata, a Kuckó Polgári Társulás, a Cserkészszövetség és a Szövetség a Közös Célokért, valamint Hideghéthy Andrea, a KCSSZ régiós munkatársa. A szeptember 26-i rendezvényen a rossz idő ellenére 11 nagycsalád vett részt.

A barátságos fogadtatás után Szobi Kerekes Eszter rövid ismertetőjével vette kezdetét a családi nap. Kiemelte gyökereink megismertetésének és nemzeti értékeink átörökítésének fontosságát és a népviseletekbe öltöztetett babákon keresztül történő közkinccsé tételét. Hangsúlyozta, hogy a segítő összefogás eredményeként a felvidéki 11 nagy néprajzi tájegységből napjainkban már 41 község babacsaládját tekinthetik meg az érdeklődők. A bevezető után meghívta a családokat a Babamúzeum kiállítására. 
Itt a legapróbb részletekig kidolgozott eredeti viselet kicsinyített másaiba öltöztetett család tagjait, a nagypapát, a nagymamát, a fiatalembert, a fiatalasszonyt, a kisbabát, a lánykát és a fiúcskát is láthatták a vendégek. Közben az udvaron, amíg az időjárás lehetővé tette, népi játékokat játszottak kicsik és nagyok.

A program a múzeum megtekintése után a Katona Mihály Alapiskolában folytatódott kézműveskedéssel, népi mozgásos játékokkal. A gyerekek és a felnőttek kipróbálhatták a rongybabakészítést, kukoricamorzsolást, tuskóházikó készítését. Az ügyességi, mozgásos játékok közül pedig többek között a diócsúszdát, a rongysúlyzókkal való egyensúlyozást és a madzagkerülgetést. 
A szórakoztató programok és a közös tevékenység lehetőséget adott a családok számára egymás jobb megismerésére és a tartalmas időtöltésre, az egész család bevonásával. A programok alatt Henzel György, az alapiskola tanára zenei aláfestéssel járult hozzá a jó hangulathoz. „ A gyerekek azt kérdezték tőlem, ugye lesz még ilyen alkalom, amikor eljöhetünk Búcsra? A sok gyerek, a nevetés, a jókedv, a magyar nyelv és a hagyományok szeretete mind fontos, ápolnunk és tovább kell adnunk. Ezért bízom benne, hogy a közeljövőben megismételhetjük családi napunkat" – mondta Szobi Kerekes Eszter.

A rendezvény sikeréhez hozzájárult Búcs község önkormányzata, a Katona Mihály Alapiskola vezetősége, valamint a Kultúráért és Turizmusért Társulás tagsága. A kézműves vezetők Pálinkás Márta, Mészáros Éva és Kerekes Beáta voltak, a népi játékoké pedig Henzel György. Az önkéntes munkában részt vett Kecskés Magdolna, Vincze Éva, Czút Ilona, Obertol Éva, Gyurcsis Ágnes, Tárnok Márta, Szabó Aranka és Csekes Ilona.

HA, Felvidék.ma



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár