KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Hölvényi-eu-fidesz.hu, 2015. október 3. - A családok jövője, a jővő családja - Kossuth Rádió interjú Hölvényi Györggyel és a konferencia résztvevőivel

2015. október 22.

Noha a családpolitika és a gyermekvállalás erősítésének támogatása alapvetően tagállami hatáskörbe tartozik, megfelelő Európai Uniós szintű intézkedésekre is szükség van, hiszen azok mindegyike hatással van a családok életére- hangzott el a családok jövőjével foglalkozó konferencián, melyet a héten Brüsszelben, az Európai Parlamentben rendeztek. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a demográfiai krízis szinte minden országban komoly problémát okoz, amire a megfelelő családpolitika jelenthet megoldást. Magyarország jó példákkal tud szolgálni mások számára is.
Horvátországban tavaly csupán fele annyi gyermek született, mint 1950-ben, hívta fel a figyelmet az ország előtt álló egyre súlyosbodó kihívásra Marijana Petir, az Európai Parlament horvát néppárti képviselője. A politikus hozzátette azt is, hogy miközben országában a házasságkötések száma a felére esett, a válásoké a négyszeresére növekedett.  Hangsúlyozta, hogy Európa számára évszázadokig a család volt az egyik legfontosabb érték, és most ehhez kellene visszatérni. 

- Marijana Petir: Azoknak a fiatal anyáknak, akik a családjukat tartják elsődlegesnek, meg kell adni a lehetőséget arra, hogy részmunkaidőben vagy rugalmasan dolgozhassanak. Új bölcsődékre is szükség lenne. A fiataloknak szükségük van biztos munkahelyekre azért, hogy etetni tudják a családjukat és gondoskodni tudjanak róluk. Ez nagy felelősségünk. Mint ahogyan az is, hogy visszatérjünk a hagyományos családmodellhez, azért hogy ez határozza meg a modern társadalmat is. Reklámoznunk és támogatnunk kell a hagyományos családokat.

Konkrét javaslatokat fogalmazott meg a hagyományos családmodell támogatására Márki László, az Európai Családszervezetek Szövetségének elnöke is. Szerinte egyrészt a nyugdíjrendszert kellene úgy átalakítani, hogy az a gyermekvállalást ösztönözze. Másrészt a nemzeti össztermék számításának módján is változtatni kellene.

- Márki László: A bruttó nemzeti összterméket, amikor számolják, akkor csak azt a munkát számolják bele, amiért fizetnek. És amit például az anyák otthon dolgoznak a családjukért, az nem számít bele. Számos olyan közgazdasági vizsgálat volt, amiből az derült ki, hogy ez a láthatatlan munka a bruttó nemzeti összterméknek 30%-át is meghaladhatja. És ezt nem vesszük figyelembe, ami eltorzíthatja a gazdaság teljesítményéről szóló beszámolókat.

Hölvényi György néppárti európai parlamenti képviselő szerint a konferencia a tapasztalatcseréről szólt, ugyanis bemutathatták a magyar kormány törekvéseit, megismerhették más országok jó gyakorlatait is.
- Hölvényi György: Mindenki boldogságban szeretne élni, mindenki keresi a saját párját, ezt nyilván nagyon sokan úgy gondolják, hogy házasságban és családban lehet megélni. Nagyon sokan ezzel valamiért kudarcot vallottak, erről is beszélni kell. Óriási kihívások vannak, de azért az elmúlt pár ezer év azt mutatja, hogy ez egy bevált intézmény, érdemes a kihívással, vagy akár a válság okaival tényleg mélyen foglalkozni.

Pelczné Gáll Ildikó az európai parlament néppárti alelnöke azt hangsúlyozta, hogy miközben Európa népessége fogy, egyre több bevándorló érkezik a kontinensre. A migránsok integrálása azonban nem jelent megoldást a demográfiai problémákra.
- Pelczné Gáll Ildikó: Ha Németország problémájára nézek a török lakosokkal kapcsolatban, akik már német állampolgárok is, hiszen sokan ott születtek, és már a gyerekeik is ott születtek, ez az integráció nem tökéletes. Sőt ez az integráció sérül. Azon európai uniós polgárok némelyike, akik már itt születtek az Európai Unióban, de egy hibás integráció után akár itt a Benelux országokból, akár Franciaországból már az ISIS seregében dolgoznak és munkálkodnak, akkor azt gondolom, hogy nem végeztünk jó munkát. Nem lehet kényszerrel azt mondani az Európai Uniónak, hogy a migráns helyzet megoldása majd rögtön megválaszolja a demográfiai problémákat is. Szerintem ez egy hibás válasz lenne. (Meg kell hagyni a jogot arra, hogy a tagállamok maguk válaszoljanak erre a kérdésre.) Vannak olyan tagállamok, amelyek szeretnének próbálkozni ezzel, de ez ne legyen kényszer más tagállamokra. Mi nem ezt az utat választottuk, számunkra a családpolitika elsődlegességgel bír. A saját gyerekeinknek a támogatása, és rajtuk keresztül a családjaik támogatása a jövő számára megoldást jelent demográfiai tekintetben. Ha Németország úgy gondolja, hogy a migráns hullám majd mindent meg fog oldani, akkor jobban kell koncentrálni arra, hogy ezt hogyan fogja megtenni. Körülöttünk az európai uniós országok nem tudják ezt az óriási hullámot kezelni.
Pelczné Gáll Ildikó szerint ugyanis a most érkező migránsoknak eszükbe sem jut, hogy az integrációval foglakozzanak, így pedig az Európai Unió a saját identitását fogja elveszteni.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár