KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Magyar Hírlap, 2015. október 5. - Értékvédők az Európai Parlamentben

2015. október 22.

Nincs elegendő erőforrás Brüsszelben a tagállami családpolitikai rendszerek jó gyakorlatainak összesítésére és megosztására.

Magyarország családbarát ország – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Brüsszelben azon a családpolitikai konferencián, amelyet egyedülálló módon elsőként tartottak meg az Európai Parlamentben. Az eseményen több hazai és határon túli magyar közösség képviseltette magát, akik bíznak abban, hogy a mostani esemény példaértékkel bír majd.

A családok jövője – a jövő családjai címmel elsőként tartottak családpolitikai konferenciát szerdán az Európai Parlamentben. Az eseményt a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete közösen szervezte meg Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke, illetve Hölvényi György EP-képviselő közreműködésével. A konferencia unikális, hiszen – ahogy az EP-képviselők is megfogalmazták – az unióban nincs kellő figyelem, támogatás és erőforrás a tagállami családpolitikai rendszerek jó gyakorlatainak összesítésére és megosztására. 

A magyar kormány képviseletében Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szólalt fel, s elsőként azt hangsúlyozta, az Európai Unióban a család intézménye ritkán kerül szóba pozitív kontextusban, annak ellenére, hogy az a társadalom alapját képező egység, sokkal inkább kezelik külön-külön a tagjait, kiemelve az individuum jogait vagy éppen konfliktusait.
Novák Katalin szerint Magyarország családbarát ország egyebek mellett azért, mert fontosak a családi kapcsolataink, a fiatalok kilencven százalékának még mindig a család jelenti az elsődleges „információforrást”, s a magyar kormány ezeket az értékeket a döntései meghozatalakor is középpontba helyezi. 

Az elmúlt évekre visszatekintve megfogalmazta, 2010-ben gazdasági, politikai és morális válság volt Magyarországon, amihez hozzájárultak a rendkívül rossz demográfiai adatok is: harmincnégy év alatt nyolcszázötvenezerrel csökkent a népesség, s már akkor is látni lehetett, ha ez a tendencia tartós marad, 2060-ra 7,2 millióra csökken a magyarok száma. Ennek ellenére még így sem „mi vagyunk az utolsók Európában”. 
Az államtitkár szerint ebben a helyzetben a kormány összesen öt ponton próbálta erősíteni a családok helyzetét: a munkahelyek szintjén, a jövedelmi viszonyokban, a jogszabályi környezetben, a családbarát gondolkodásmódban, ezenkívül pedig rugalmas és komplex családpolitikát alakított ki. 
„Alapelvünk, hogy mindenkinek jár a választás szabadsága azt illetően, hogy egyedül vagy családban képzeli el az életét. A mi feladatunk, hogy a gyermekre vágyóknak megteremtsük a megfelelő feltételeket” – fogalmazott az államtitkár, aki kijelentette, a pozitív ösztönzők és a gyermekszületési adatok között igenis van összefüggés, hiszen a korábbi, 1,24 termékenységi arányszám mostanra 1,41-re kúszott fel. „Bízunk benne, hogy ezzel kedvező tendencia indult el” – fűzte hozzá.

Röviden
Fiataljaink jó értékalapokon állnak

Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke: Egész Európában fogy a népesség, a bevándorlási hullám mértéke folyamatos, ezért az egyetlen út a megmaradásunk felé, ha helyzetbe hozzuk a családokat. A jövőt gyermekek nélkül elképzelni lehetetlen, ám a magyar fiatalok jó értékalapokon állnak, így kevés az esély arra, hogy valósággá váljon az üres bölcsők víziója. Magyarország nemzeti hitvallása tökéletesen megfogalmazza, mit jelent számunkra a család, így az Európai Unió tagállamaiban is az állampolgári szemlélet alakítása e tekintetben minden egyes politikus felelőssége. A családügy egész Európában komoly beavatkozást igényel, hiszen hosszú távú, kiszámítható perspektívát kell nyújtani a szülőknek, ami nemcsak anyagi hátteret jelent, hanem a hagyományok tiszteletét és élet-, értékszemléletű politikai döntéseket. A tagállamoknak így sokat kell még tenniük elsősorban azért, hogy a munka és a család minden anya számára összeegyeztethető legyen, illetve azért is, hogy ne tűnjön el a klasszikus női életút és az anyaság tisztelete.

Marijana Petir, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának horvát tagja: Súlyos demográfiai problémákkal küzd Horvátország, a társadalom vészesen öregszik, az átlagéletkor 41,7 év, amely sokkal magasabb, mint az uniós adatok. Szintén ijesztő statisztika, hogy tavaly pontosan feleannyian születtek nálunk, mint ezerkilencszázötvenben. Horvátországban nem divat családot alapítani, a fiatalok átlagosan harminckét éves korukban hagyják el a szülői házat, legtöbbször anyagi okokra hivatkozva, ám úgy érzem, inkább kényelmi szempontok mentén élnek a szülőkkel felnőttként is. A családbarát szemlélet azonban nem halt ki, csupán nagy kihívást jelent a népszerűsítése. A fiatalok között a hagyomány szó a régimódi, ósdi szinonimája lett, a modern világban egyre nagyobb teret kap az értékellenesség, az emberek a házasság helyett pedig inkább az egyedüllétet választják. Ezért vissza kell térni a hagyományos értékekhez, s a gazdagságot nem pénzben, hanem a gyermekek számában kell mérni. Hosszú távú stratégiák kidolgozására van szükség.

Gerard-Francois Dumont, a párizsi Sorbonne Egyetem professzora: Rosszul közelíti meg az unió a családok helyzetét, a döntéshozók hamis ideák mentén gondolkoznak. Hazugság, hogy a régi korokban a nők csak gyermeket neveltek, a férfiak pedig dolgoztak. A gyengébbik nem is végzett mezőgazdasági munkákat vagy épp a családi boltban árult – a különbség annyi volt, hogy ugyanitt nevelte a gyermekét is. A hagyományos társadalmakban mindig is dolgoztak a nők, mára annyi változott, hogy fizikailag eltávolodott egymástól az otthon és a munkahely. Ebből kell kiindulni. Ennek ellenére az európai életformából egyre inkább eltűnik a családközpontú szemlélet. Franciaországban a történelem során először olyan adótámogatást vezettek be, amely a párokkal szemben az egyedülállóknak kedvez. A demográfiai adatok drámai alakulása ezzel összefüggő, súlyos probléma Európában, ezért azt üzenem Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, hogy valóban fontos befogadni a menekülteket, de jó lenne, ha a népességfogyási adatok miatt is legalább ennyire aggódna.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete