KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

UPR-jelentés

2015. október 26.

ENSZ Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR)

Magyarország 2016 tavaszán, a 25. ülésen tesz eleget az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa Egyetemes Időszakos Felülvizsgálati (UPR) kötelezettségének. A felülvizsgálatra négy évenként kerül sor. Ez már a második felülvizsgálati ciklus az Emberi Jogi Tanács 2006-os létrehozása óta.

A jelentés célja, hogy minél átfogóbb kép alakuljon ki az eljárás folyamán az emberi jogok megvalósulásáról a vizsgált államban. Az eljárás több szakaszra bomlik, amiből az első, hogy civil szervezetek tehetnek jelentést az adott országról. E jelentések határideje - 2015. szeptember 21-e volt. Egy civilszervezet maximum 2815 szó, együttműködő civil szervezetek maximum 5630 szó hosszúságú jelentést készíthetnek.

A NOE és a KCSSZ úgy döntött, hogy szakértői gárdájuk segítségével kidolgoznak egy olyan jelentést, ami a számukra fontos, tehát a családokat érintő kérdésekre koncentrál.  A végleges jelentést a következő szervezetekkel koalícióban sikerült benyújtanunk: Otthon Segítünk Alapítvány, Down Alapítvány, Fehér Kereszt Alapítvány, Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, ERGO Európai Regionális Szervezet, Kézenfogva Alapítvány, Magyar Női Unió. 

A jelentés az emberi jogi egyezményeknek megfelelően két fókuszban vizsgálta a családok helyzetét: egyrészről a gyermekek jogain, másrészről a nők jogain keresztül. A gyermekjogok tekintetében mélyebb vizsgálat tárgyát képezte az esélyegyenlőség kérdése, illetve a hátrányos helyzetű gyermekek esetében annak megteremtése. Tekintettel arra, hogy a gyermek legfőbb érdeke, hogy családban nőjön fel, ez közvetlenül érinti a családok helyzetét. Nem beszélhetünk gyermekszegénységről a családok szegénysége nélkül, így a jelentés felhívja a figyelmet a családokat segítő szolgáltatások fontosságára. Külön kiemelésre került a fogyatékkal élő gyermekek nehéz helyzete, valamint az esélyegyenlőség megteremtése az oktatásban, ami érinti a tehetséggondozás és az integráció kérdéseit is. Előrelépés a gyermekek igazságszolgáltatásban való meghallgatásának hangsúlyozása, illetve az ehhez fontos infrastruktúra megteremtése. Ami a nemek közti jogegyenlőséget illeti, a nők jogainak kiteljesedése nagyban függ attól, hogy van-e reális választási lehetőség a munka és a családi élet összehangolására. Ezt mind a részmunkaidős foglalkoztatás, mind az alternatív munkavégzés segítené, a gyermekgondozási díj bővülésével kiegészülve. Ezen a téren a GYED extra előrelépést jelent. Fontos problémára hívja fel a figyelmet a jelentés a láthatatlan munka tekintetében, ami főleg a nőket érinti.

A civil szervezetek által készített jelentésekből egy 10 oldalas összefoglaló készül, azonban a benyújtott jelentések teljes egészében közzétételre kerülnek az ENSZ CHR honlapon. A munkacsoport-meghallgatáson kérdéseket fogalmaznak meg a beérkezett civil és állami jelentések alapján, majd az Emberi Bizottság ülésén elfogadják a munkacsoport által kidolgozott jelentést és ajánlásokat.

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete