KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Demográfiai fórum - Pelczné: a magyar családbarát politika követendő példa lehet

2015. november 8.

A magyarországi családbarát politika követendő példa lehet az Európai Unió tagállamainak - mondta Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő csütörtökön a Budapesti Demográfiai Fórumon. A politikus hangsúlyozta: az EU-t súlyos demográfiai válság jellemzi, egyre több eltartottra egyre kevesebb kereső jut. A kedvezőtlen népesedési folyamat megfordításához a család stratégiai szerepének elismerésére van szükség - mondta Pelczné Gáll Ildikó. Jelezte, míg egyesek a migrációban látják a demográfiai probléma megoldását, addig a magyar kormány a családok megerősítésében hisz. Szavai szerint csak a családok támogatásával állítható meg Európa elöregedése, csak így őrizheti meg a kontinens a világban elfoglalt helyét. Célzott intézkedésekkel kell segíteni a családalapítást, hogy minél több vágyott gyermek születhessen meg, és a gyermekvállalás ne jelentsen szegénységi kockázatot - mondta az európai parlamenti képviselő.
   

Robert Halfon brit tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: a család intézménye rendkívül fontos, hiszen ez a társadalom alapja, és ha a politika a családok támogatására összpontosít, azzal jobb jövőt biztosíthat a gyermekeknek és ezáltal az egész közösségnek. A családok segítése nemcsak társadalmi, hanem gazdasági szempontból is fontos, hiszen a gazdasági és a társadalmi tőke szorosan összefügg - magyarázta.
    Mint mondta, a családban felnövekvő gyermekek sokkal jobb esélyekkel indulnak az életben. A brit kormány is nagy jelentőséget tulajdonít a családok támogatásának - tette hozzá.
    Ferenc pápa üzenetét Vincenzo Paglia bíboros, a Pápai Családi Tanács elnöke olvasta fel. A pápa szolidaritásáról biztosította a fórum résztvevőit és arra biztatta őket, hogy gondolkodjanak el azon, miként lehet támogatni a családokat, különös tekintettel azokra a kihívásokra, amelyekkel a fiatalok szembesülnek, amikor családot alapítanak, gyermekeiket nevelik.
    Vincenzo Paglia beszédében kiemelte: a család rendkívül fontos az életben, az emberi fejlődés középpontjában áll. Európában mégis hanyatlóban van a család, és jelenleg ez a legnagyobb probléma - mutatott rá.
    A Pápai Családi Tanács elnöke szerint Európa válsága nem csak gazdasági természetű, gondot jelent a családi kapcsolatok törékenysége, a gyermekek számának csökkenése és a lakosság elöregedése is. Pedig ha egy ország nem képes erős családi hálót felépíteni, semmilyen politikai, gazdasági megoldás nem hozhat sikert - vélekedett. Hozzátette: a család a legnagyobb társadalmi erőforrás, ezért nem lehet magukra hagyni a családokat, támogatni kell őket.
    Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök üzenetét a résztvevőknek Wojciech Kolarski, lengyel helyettes államtitkár olvasta fel. A lengyel államfő üzenetében úgy fogalmazott, a demográfiai kihívások a legfontosabb problémák közé tartoznak, amelyekkel Európa szembenéz. Erre a helyzetre a legjobb megoldás egy olyan átfogó stratégia, amely nagy hangsúlyt helyez a családok támogatására - közölte.
    Andrzej Duda úgy vélte, az olyan európai tendenciák, mint a születési ráta csökkenése és a társadalom elöregedése Lengyelországban is éreztetik hatásukat, és e folyamatok veszélyt jelentenek az európai szociális biztonságra, a gazdasági lehetőségekre.
    Jan Fígel, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának alelnöke hangsúlyozta: a családnak kell a figyelem és a támogatás középpontjában állnia, mert ami jó a családoknak, az jó Európának. Minden családokat támogató politika jó a társadalomnak, az országnak és a nemzetközi közösségnek is - mondta. Hozzáfűzte: elkötelezettnek kell lenni a családok támogatása mellett.

Forrás: MTI « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete