KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Demográfiai fórum - Pelczné: a magyar családbarát politika követendő példa lehet

2015. november 8.

A magyarországi családbarát politika követendő példa lehet az Európai Unió tagállamainak - mondta Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő csütörtökön a Budapesti Demográfiai Fórumon. A politikus hangsúlyozta: az EU-t súlyos demográfiai válság jellemzi, egyre több eltartottra egyre kevesebb kereső jut. A kedvezőtlen népesedési folyamat megfordításához a család stratégiai szerepének elismerésére van szükség - mondta Pelczné Gáll Ildikó. Jelezte, míg egyesek a migrációban látják a demográfiai probléma megoldását, addig a magyar kormány a családok megerősítésében hisz. Szavai szerint csak a családok támogatásával állítható meg Európa elöregedése, csak így őrizheti meg a kontinens a világban elfoglalt helyét. Célzott intézkedésekkel kell segíteni a családalapítást, hogy minél több vágyott gyermek születhessen meg, és a gyermekvállalás ne jelentsen szegénységi kockázatot - mondta az európai parlamenti képviselő.
   

Robert Halfon brit tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: a család intézménye rendkívül fontos, hiszen ez a társadalom alapja, és ha a politika a családok támogatására összpontosít, azzal jobb jövőt biztosíthat a gyermekeknek és ezáltal az egész közösségnek. A családok segítése nemcsak társadalmi, hanem gazdasági szempontból is fontos, hiszen a gazdasági és a társadalmi tőke szorosan összefügg - magyarázta.
    Mint mondta, a családban felnövekvő gyermekek sokkal jobb esélyekkel indulnak az életben. A brit kormány is nagy jelentőséget tulajdonít a családok támogatásának - tette hozzá.
    Ferenc pápa üzenetét Vincenzo Paglia bíboros, a Pápai Családi Tanács elnöke olvasta fel. A pápa szolidaritásáról biztosította a fórum résztvevőit és arra biztatta őket, hogy gondolkodjanak el azon, miként lehet támogatni a családokat, különös tekintettel azokra a kihívásokra, amelyekkel a fiatalok szembesülnek, amikor családot alapítanak, gyermekeiket nevelik.
    Vincenzo Paglia beszédében kiemelte: a család rendkívül fontos az életben, az emberi fejlődés középpontjában áll. Európában mégis hanyatlóban van a család, és jelenleg ez a legnagyobb probléma - mutatott rá.
    A Pápai Családi Tanács elnöke szerint Európa válsága nem csak gazdasági természetű, gondot jelent a családi kapcsolatok törékenysége, a gyermekek számának csökkenése és a lakosság elöregedése is. Pedig ha egy ország nem képes erős családi hálót felépíteni, semmilyen politikai, gazdasági megoldás nem hozhat sikert - vélekedett. Hozzátette: a család a legnagyobb társadalmi erőforrás, ezért nem lehet magukra hagyni a családokat, támogatni kell őket.
    Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök üzenetét a résztvevőknek Wojciech Kolarski, lengyel helyettes államtitkár olvasta fel. A lengyel államfő üzenetében úgy fogalmazott, a demográfiai kihívások a legfontosabb problémák közé tartoznak, amelyekkel Európa szembenéz. Erre a helyzetre a legjobb megoldás egy olyan átfogó stratégia, amely nagy hangsúlyt helyez a családok támogatására - közölte.
    Andrzej Duda úgy vélte, az olyan európai tendenciák, mint a születési ráta csökkenése és a társadalom elöregedése Lengyelországban is éreztetik hatásukat, és e folyamatok veszélyt jelentenek az európai szociális biztonságra, a gazdasági lehetőségekre.
    Jan Fígel, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának alelnöke hangsúlyozta: a családnak kell a figyelem és a támogatás középpontjában állnia, mert ami jó a családoknak, az jó Európának. Minden családokat támogató politika jó a társadalomnak, az országnak és a nemzetközi közösségnek is - mondta. Hozzáfűzte: elkötelezettnek kell lenni a családok támogatása mellett.

Forrás: MTI 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár