KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

World Congress of Families IX. - Bakos Kinga és Mihálffy Andrea beszámolója a kongresszusról

2015. november 24.

A világ 52 országából érkezett, több mint 3 ezer különböző vallású, nemzetiségű résztvevő tett hitet a hagyományos házasság és család, valamint a gyermekvállalást támogató kormányzati politikák mellett. A nemzetközi projekt finanszírozásában három fő vett részt a kongresszuson, Márki László pedig előadóként szerepelt. További négy magyar fiatal kapott a szervezőktől ösztöndíjas lehetőséget az „Emerging leaders” („a jövő vezetői”) kongresszusi alprogramban való részvételre. (Ennek keretében a szervezők mintegy 270 főnyi 19-30 év közötti fiatalt hívtak meg a családok jövőjét érintő közös gondolkodásra és cselekvési tervek kidolgozására.) 

A családkongresszus jelmondata az 1948-as Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatából származik, miszerint: „A család a társadalom természetes és alapvető alkotó eleme, és joga van a társadalom, valamint az állam védelméhez.”

A kongresszus négy napján négy nagy témakört öleltek fel az előadások. Egy-egy nap során az emberi élet értékei, a természetes családmodell fontossága, majd a családi diszfunkciók leküzdése volt a téma, az utolsó nap pedig a jövőre vonatkozó kitekintéssel telt.

A kongresszuson a világ különböző pontjairól származó politikusok, civil szervezeti képviselők, szociológusok, népesedéskutatók, vallási és vállalati vezetők szólaltak fel. A mintegy 150 előadó között szerepelt többek közt Janice Shaw Crouse, a világkongresszus ügyvezetője, Luca Volontè, a Novae Terrae Alapítvány elnöke, Dr. Alveda King, Martin Luther King unokahúga, Nick Vujicic, a karok és lábak nélkül született nemzetközi hírű prédikátor, Andrea Williams, családjoggal foglalkozó ismert ügyvéd Nagy-Britanniából, Richard és Linda Eyre, akik számos, a családi élettel foglalkozó könyv szerzői. Magyar előadóként Márki László szólt a családok helyzetéről Európában.

A kongresszus nemzetközi mivolta miatt a világ számos régiójának családügyi problémáiba nyerhettek betekintést a résztvevők. Igen érdekes, európaiak számára is tanulságos eseteket, tendenciákat osztottak meg az előadók például Indiából, Dél-Afrikából, Venezuelából, Ausztráliából. Az előadók a hagyományos családokat veszélyeztető legfontosabb tényezőként elsősorban az egyneműek házasságát emelték ki, a társadalom legsúlyosabb problémájaként pedig az abortuszt.

A kongresszusra összességében alapvetően a pozitív hangvétel volt jellemző: a jó példák megosztása, a közös gondolkodás, az összefogás szükségességének hangsúlyozása. A találkozón a világ számos életvédő és családbarát civil szervezete képviseltette magát, többek között a Heritage Foundation, a Big Ocean, a Family Watch International, a United Nation Family Rights Caucus, a United Families International és a Marriage and Religion Research Institute. A szervezetek standjaiknál konzultációs lehetősséggel, számos kiadvánnyal, elemzésekkel várták az érdeklődőket.

A kongresszus zárónyilatkozata az ENSZ alapdokumentumának szellemében két gondolatot emel ki:

az emberi élet - a fogantatástól kezdve a természetes halálig- a legnagyobb érték, amelynek védelme mellett az egyéneknek és a kormányoknak egyaránt el kell köteleződniük, a természetes család a társadalom alapegysége; az egészséges, fejlődő és fenntartható civilizációk bázisa.

A zárónyilatkozat olyan családbarát körülményeket sürget, amelyek tisztelik az egy férfi és egy nő által kötött házasság intézményét, ami egyedüliként tudja megadni a gyermekeknek a megfelelő anyai és apai mintát. Emellett felszólítja a kormány- és államfőket, illetve a világ valamennyi kormányának tagjait, hogy vezessenek be a természetes családot és házasságot védő és támogató intézkedéseket. Az állampolgárokat a hagyományos családforma melletti elköteleződésre kéri, amely a jövő generáció békéjének és fejlődésének letéteményese.

A kongresszus hangulatán és témaválasztásán érződött, hogy amerikai házigazdák szervezték. A találkozó témái elsősorban az USA-ban tapasztalható problémákat taglalták, az ottani helyzetet vették alapul. Salt Lake City a mormon egyház központja - az eseményen ennek megfelelően számos mormon vezető is felszólalt. A kongresszus egyértelműen az USA-ban ez év júniusában országos szinten legalizált melegházasságokat nevezte a természetes családot fenyegető legnagyobb veszélyforrásnak. Mindemellett sok szó esett a Planned Parenthood tevékenységéről, és az abortusz-gyakorlat ellentmondásos, a jogi kiskapukat kihasználó módszereiről is.

A szervezők arra bíztatták a résztvevőket, hogy kezdjenek aktív lobbitevékenységbe, megakadályozva a hagyományos értelemben vett házasságot, illetve a klasszikus családmodellt érő további támadásokat. Az előadók néhányszor nyíltan kimondták, hogy az uralkodó közbeszéd nem családbarát, és a liberális lobbi markában van. Az életvédő és családbarát szervezeteknek az eddigieknél hatékonyabban kell értékrendjüket hirdetni. Nagyon jó volt megismerni, hogy mennyi igen értékes, elkötelezett, értékorientált gondolkodású, színvonalas tevékenységet folytató civil szervezet létezik az USA-ban és világszerte. Sokat tudunk tőlük tanulni; érdemes lenne minél szélesebb körű nemzetközi kapcsolatrendszert kiépíteni.

A közép-európai térséget érintő problémák, pl. demográfia, menekültek, szinte nem kerültek szóba. A következő Világkongresszus (2016 májusában) Örményországban, Tbilisziben kerül megrendezésre. Ezúton is bíztatjuk a részvételre az érdeklődőket, hiszen a helyszínből adódóan várhatóan sokkal több szó lesz Európáról, az itteni helyzet elemzéséről és a lehetséges válaszokról egyaránt.

Bakos Kinga és Mihálffy Andrea

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár