KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Egy értékvédő, jövőt építő munka jubileuma – 10 éves a FEMIT

2016. február 1.

A Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás - FEMIT és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének - KCSSZ közös szervezésében ünnepségre került sor január 29-én Dunaszerdahelyen a FEMIT fennállásának 10. évfordulója alkalmából. Győri Margit, a társulás elnöke üdvözölte a szép számban megjelent ünneplő közönséget és elmondta, hogy az esemény valójában kétnapos, a pénteki ünneplést szombaton egy szakmai megbeszélés követi, amelyen a Családlánc felvidéki szervezetei, köztük a FEMIT értékeli a Kárpát-medencei kapcsolatépítés eredményeit.
 

Dunaszerdahely város önkormányzata nevében A. Szabó László alpolgármester köszöntötte a jubiláló szervezet tagjait és  a vendégeket. Köszöntőjében meleg szavakkal méltatta a társulásnak az  ifjúság nevelésére irányuló nemes feladatát. A felvidéki fiatalok egészséges fejlődése, a hagyományok ápolása, az identitás erősítése határozott lépéseket kíván, ahogy azt a társulás is szorgalmazza, hangsúlyozta az alpolgármester. Schanda Tamás, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára megköszönte a FEMIT tagjainak a családpolitika területén végzett munkát.

Az állandó népességcsökkenés miatt foglalkozni kell a családok megerősítésével, és azok támogatásával, mondta köszöntőjében, majd ezután azokat a magyar kormányzati döntéseket ismertette, amelyeknek köszönhetően juttatásokat és kedvezményeket élveznek a családok. Magyarországon a kétkeresős családokat tekintik jó példának, ahol mindkét szülőnek lehetősége van, hogy betöltse a szerepét, mint dolgozó és családnevelő szülő. A gyermekvállalás fontos szerep, ám sokak számára ez együtt jár a létbizonytalanság növekedésével, fejtette ki a helyettes államtitkár, és hozzátette: Ezt a kormánynak kell megoldania úgy, hogy a családoknak alanyi jogon támogatásokat és családi adókedvezményeket nyújt, ezzel segíti a gazdasági terhek csökkentését.
A magyar kormány családpolitikájának fókuszában az összmagyarság létszámcsökkenése és az asszimiláció megfékezése van, ezért a magyar kormány számára a családokkal foglalkozó határon túli szervezetek támogatása prioritást élvez.

Németh Gabriella, a Pozsony Megyei Önkormányzat alelnöke, az MKP családpolitikai, szociális és egészségügyi alelnöke ismerette, hogy a „Közös akarat"  MKP-program milyen konkrét célkitűzéseket tartalmaz a családok védelmére. Pozsony Megye Önkormányzatának is kiemelt feladata a családtámogatás és a szociális biztonság növelése. A családon belüli erőszak ellen eddig nem létezett olyan rendszer, mely kimenekítette volna az agresszor hatalmából a bántalmazottakat. Néhány éve két védett lakhatási műhely jött létre a megyében 30-30 férőhellyel. Az elmúlt időszakban országszerte három korai megelőzési központot létesítettek, ahol a fogyatékos gyermeket váró és nevelő családokat tanácsadással látják el, fejlődésre és továbblépésre ösztönözve a szülőket.
Beszédében hangsúlyozta a civil szervezetek által végzett tevékenység értékét, fontos társadalmi szerepvállalását. Örömét fejezte ki, hogy a FEMIT Polgári Társulás nemcsak a kisgyermekeknek nyújt segítséget, hanem a felnőtt fiatalokat is segíti, hiszen fontos a becsületre és igazmondásra való nevelés és az erkölcsi normák beágyazása a köztudatba, mondta a felvidéki magyar szakpolitikus.

A köszöntők sorát Hideghéthy Ákos, az Illésházi Alapiskola tanulója szavalata színesítette, Benedek Elek Ne bántsd a fát című költeményét szavalta el.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) feladata, hogy a Kárpát-medencében összefogja a civileket a közös célok megvalósítása érdekében - mondta beszédében Csúzdi József, a KCSSZ koordinátora. A FEMIT a fiatalok körében végzi a tevékenységét, és a családokra fókuszál, ezért példaértékű a tevékenysége, mondta a budapesti vendég, és a társulás tagjainak további kitartást és erőt kívánt.
Pásztor Csaba, a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke a felvidéki helyzetről és az értékválságban küszködő családokról szólt. Az egyesület segítségnyújtó programjaival több korosztályt próbál megszólítani, hasonlóan, mint a FEMIT, ezért szoros az együttműködésük  a Családláncban.

A rendezvényen jelen volt Kiss Balázs, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének titkára és a Fiatal Reformátusok Szövetségének lelkésze, Süll Tamás, aki a fiatalok nevelésével kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a résztevőkkel.

Győri Margit, a FEMIT elnöke a szervezet tíz évére emlékezett vissza: A 2006-os megalakulás óta számos ifjúsági műhely jött létre, megannyi tanácsadással, hazai és külföldi pszichológusok járultak hozzá a fiatalok egészséges életmódra való neveléséhez. A társulás két beteg kisfiú külföldi gyógykezelését is segítette jótékonysági kultúrműsorok szervezésével. Mégis a FEMIT elsősorban szenvedélybetegségekről, a bulímiáról, az anorexiáról vagy éppen a családon belüli erőszakról szóló előadások, foglalkozások révén vált ismertté.
Nagy sikerűnek bizonyult a Dunaszerdahelyen megrendezett Kontraszt kiállítás is. Évente nyári táborokat, rednszeresen ruhagyűjtést szervez a rászoruló családoknak. Győri Margit megköszönte az alapító tagoknak és a társulás tagjainak a sokéves munkájukat és kitartásukat.

Gáspár Károly, a Kendermagtalanító Drogellenes Egyesület elnöke a szenvedélybetegségek következményeiről és saját családja történetéről beszélt. Oktatói munkássága során fontosnak tartja, hogy a negatív hatásokról meggyőzze a kábítószerfüggőket, hogy megértesse velük, káros szenvedélyük a szakadék szélére sodorja nemcsak önmagukat, hanem családjukat is.

Az ünnepségen bemutatkozott Böde Péter vándor meseíró, aki iskoláskorú gyermekeknek ír és rajzol könyveket. Az óvodákban is közkedvelt foglalkozási könyvvel, valamint verseivel, találós kérdéseken keresztül mozgatja meg a gyerekek fantáziavilágát. Gyönyörű rajzok teszik még élvezetesebbé az olvasmányokat. Az elmúlt évek közös együttműködése folyamán a FEMIT alkotótáboraiban foglalkozásokat vezetett a fiataloknak és számos felvidéki iskolában tartott már mesés előadást..

A továbbiakban Nagy Annamária pszichológus, a FEMIT külső munkatársa osztotta meg tapasztalatait a diákokkal való foglalkozásokkal kapcsolatban, amelyek magatartási problémákról, az erőszakról, vagy éppen a bulímiás, anorexiás problémákról szólnak.

Az előadások alatt a résztvevők Szobi Eszter búcsi Babamúzeumából kaptak ízelítőt, a teremben megtekinthették a felvidéki magyar népviseletbe öltöztetett babákat, amelyeket Búcsról, a Felvidéki Magyar Népviseleti Múzeumból hozott el.

Az ünnepség kultúrműsorral zárult, helyi és régióbeli együttesek szórakoztatták a résztvevőket, köztük a Dobsa Tamás vezette Pi'n'Tű Gyermek Néptáncegyüttes, a Fókusz játszócsoport, a Nyárasdi Női Népdalkör, az Alistáli Művészeti Alapiskola néptáncosai, a Vásárúti Dalárda és a felettébb jó hangulatot teremtő Kisudvarnoki Pünkösdirózsa vegyes népdalkör.

Bölcskei Tímea, Felvidék.ma« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár