KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A család könyve - Egy több mint száz éves kiadvány éledése

2016. február 5.

A család könyve egy több mint száz éves könyv XXI. századi felújított változataként 2015-ben jelent meg először a Felvidéken, a 2015 évi Házasság Hete program alkalmából, a Családlánc három felvidéki szervezete, a Szövetség a Közös Célokért társulás, a Jóindulat polgári társulás és a Keresztény Ifjúsági Közösségek együttműködésének köszönhetően. Most ennek a modern változatnak a második kiadását adjuk a családok, az olvasók kezébe, amelynek összeállítását, szerkesztését ismét a már jól együttműködő három szervezet és a Diakónia Reformata végezte el.

A több mint száz éves könyvnek egy poros, régi példányát Puss Sándor atya találta 2013 nyarán a csallóközi Ekecs plébániájának padlásán, ő szorgalmazta, hogy adjuk a könyvet az érdeklődők kezébe. A könyv első kiadására a felvidéki, nyitrai születésű Dr. Procházka Ottokár tudós pap, székesfehérvári megyéspüspök 1919. január 22-én keltezett engedélyével került sor, ezért is áll szívünkhöz olyan közel a kiadvány, amelyben ez a bejegyzés olvasható Procházka Ottokártól: „Ezt a könyvecskét gondosan meg kell őrizni, s bele kell írni a család minden életbevágó eseményét. Kereszteléskor el kell vinni a templomba, hogy a keresztelő lelkész a család könyve után igazodhassék."
Három szervezet a Házasság Hete 2015 rendezvénysorozatot Felvidéken a könyv szerkesztésétől kezdve a megjelenésén át a szétosztásig önkéntes munkával valósította meg. A programba a Szövetség a Közös Célokért társulás szervező munkájának eredményeképpen bekapcsolódtak további Családlánc-szervezetek. Az önkéntes munkának köszönhetően a könyv több mint húsz településre jutott el a családokhoz.
A család könyve XXI. századi, modern változatának első kiadása 1000 példányban jelent meg azzal a céllal, hogy a könyvbe bejegyzésre kerüljenek egy-egy család legfontosabb eseményei.
Az első kiadásban megjelent 1000 példány kevésnek bizonyult. Ezért a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével közösen egy új program vette kezdetét 2015. július 20-án, Zarándoklat a családokért címmel: A Családlánc szervezetek programjaihoz kapcsolódva a Felvidéki Magyar Ifjúsági Társulás (FEMIT) nagyszegpusztai nyári táborában, az Alistáli Ládafia program keretében, a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete (MÁNCSE) zarándoklatán Máriatallban, valamint Búcson, a Babamúzeumban tartott családnapon a résztvevő családok megkapták „A család könyve" egy-egy példányát.
A jelenlegi, újabb ezer példányban kiadott könyv a Házasság Hete 2016 programsorozat keretében jelent meg, és terveink szerint 2016.február 21-éig újabb családi programokon kapják meg a felvidéki családok.
A könyv tartalmaz üres oldalakat a férj, a feleség, a gyerekek, az unokák adatainak, a házasságkötés és a keresztelő helyének, időpontjának. Családfa írására is buzdítja az olvasót, hogy ez a könyv egy teljes családi krónikává, egy családi naplóvá váljon.
A könyv szerkesztőivel Puss Sándor atyával, Pogány Erzsébettel, Hideghéthy Andreával és Nagy Attilával együtt arra buzdítunk minden családot, töltsék meg e könyv lapjait, a házasság létrejöttétől indulva, őrizzék, ápolják családjuk, magyarságuk gyökereit, hagyományait.

Pogány Erzsébet és Hideghéthy Andrea
FELVIDÉK.MA « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete