KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének felmérése

2016. március 3.

Határon túli, magyar oktatási tannyelvű intézményekben végzett kérdőíves felmérést a diákok jövőbeli terveiről a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. A januári lekérdezésből kiderült, hogy a fiatalok 65 százaléka külföldön, ezen belül 18 százalékuk Magyarországon szeretne a tanulmányai befejezése után munkát vállalni. A külföldön dolgozni akarók aránya a Délvidékien 82%, Kárpátalján 65%, Felvidéken és Erdélyben pedig 50% körüli. A magyar többségű régiókból a fiatalok kevésbé vágynak idegenbe: a felvidéki és erdélyi tömbmagyarsághoz tartozók hajlandósága a külhoni munkavállalásra átlagosan 20 százalékkal alacsonyabb a szórványban élőkénél.
 

A közel 1000 fő bevonásával készült felmérésből az is megtudható, hogy a tanulók harmada nem csupán dolgozni, de végleg letelepedni is más országban szeretne.  Erdélyből és Felvidékről vándorolnának ki a legkevesebben, a megkérdezettek ötöde nyilatkozott így. A vajdasági válaszadók több mint fele, a kárpátaljaiaknak pedig a harmada tervezi, hogy végérvényesen elhagyja szülőföldjét. Az emigrációt választó kárpátaljai fiatalok körében rendkívül népszerű Magyarország: kétharmaduk szeretne itt élni. A kivándorolni szándékozó felvidéki fiatalok szintén nagy, 44 százalékos arányban választanák Magyarországot hazájuknak, ugyanakkor az erdélyi és a vajdasági magyar tanulók csupán 15, illetve 20 százaléka telepedne le az anyaországban.

A felmérés a továbbtanulási tervekre is kiterjedt: a határon túli magyar végzősök 37 százaléka folytatná tanulmányait magyarországi egyetemen. A kárpátaljai és a vajdasági fiatalok több mint fele szeretne Magyarországon tanulni, a felvidékiek körében ez az arány 25%, az erdélyiek esetében pedig csupán 8%.

Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke szerint a felmérés ismét megerősítette, nagy a baj. Úgy véli, a magyarság eltűnése a történelmi országrészekből a trianoni békediktátum aláírásával egyenértékű nemzeti katasztrófa lenne. Ennek megakadályozásában a magyar nemzeti közösségek minden felelősen gondolkodó tagjának komoly feladata van. A civil szervezet vezetője elmondta, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a családos életforma, valamint a gyermekvállalás népszerűsítésével, a nemzeti öntudat erősítésével, a magyar közösségek együttműködésének megszervezésével és a népi hagyományok ápolásával veszi ki részét a munkából.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete