KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Könyvbemutató Moholon

2016. március 16.

Március első hétvégéjén könyvbemutatót tartottak Moholon a nyugdíjas-egyesület székházában, ahol a bélafalvi Boldizsár Béla mutatta be az élettörténetének jelentősebb mozzanatait összefoglaló Vándorszékely hazatalál című könyvet. A rendhagyó könyvbemutatót a Boldizsár Bélával hosszú évek óta jó barátságot ápoló moholi Aranyos család szervezte a családtagok és ismerősök számára. A könyvbemutatón Aranyos Boglárka köszöntötte a hatgyermekes Boldizsár házaspárt, és mutatta be a hallgatóságnak Boldizsár Bélát. Ezután Fehér Nóra, a Kormorán együttes énekese előadta az Elindultam szép hazámból című dalt, majd az egybegyűltek közösen elénekelték a magyar és a székely himnuszt is.
 

A Vándorszékely hazatalál című kötet a szülőföldjén, Székelyföldön, sőt a Kárpát-medencében is tevékeny közszereplő Boldizsár Béla élettörténetének fordulataiba és dolgos mindennapjaiba avatja be az olvasót a személyes vallomás hitelének erejével. A szerző, B. Kovács András a népi élettapasztalat élményszerű visszaadására törekedett a kiadványban, amely műfajilag népi emlékiratként határozza meg magát, amit a tény- és szociográfiai irodalom ihletett. Az elbeszélésből kirajzolódik az elbeszélő, Boldizsár Béla erkölcsi portréja és emberi példája, amelyet az elmúlt évben Magyar Arany Érdemkereszttel tüntetett ki Magyarország. A kötetből rálátást kapunk egy nagycsalád eltartásainak gondjaira és a székelység közelmúltjának megpróbáltatására.

– A könyvet egy újságíró barátom, B. Kovács András azzal a céllal írta meg, hogy nagyon sokan, akár Székelyföldön, de a világ más részén, akik elolvassák, tanulhassanak azokból a dolgokból, amit én véghezvittem, és az eredményekből, amelyeket elértem. A könyv az életem történetének pár mozzanatát foglalja össze, mert sok minden van leírva, de ennél sokkal színesebb volt, ez csak ízelítő – közölte Boldizsár Béla, aki Székelyföldön egy nagycsaládos-egyesület elnöke, de tevékeny tagja a Kárpát-medencei nagycsaládosok szövetségének is, hagyományőrzőként pedig vezeti a Tuzson János Hagyományőrző Társaság keretében működő 15-ös székely határőr gyalogezred bélafalvi szakaszát. Így a magát hagyományőrzőnek, vitéznek, századosnak és nagycsaládos elnöknek tartó Boldizsár Béla a könyvbemutatón nemcsak a kiadványról szólt, hanem családjáról, életének megpróbáltatásairól és közéleti szerepvállalásairól, mindezt sok derűvel és ízes székely tájszólással tette. Elmesélte többek között, hogy hagyományőrző csapatával bejárta a Kárpát-medencét, és mindenhol állítottak kopjafákat, valamint szólt a délvidéki barátairól is, akikhez több évtizedes szoros barátság köti. Beszélt a Ceauşescu-érában elszenvedett viszontagságokról, valamint a jelenleg a romániai magyarságot érintő megpróbáltatásokról is. « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete