KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

2015-ös tevékenységek összefoglalása

2016. április 3.

Beszámoló a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének 2015-ös tevékenységéről

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a 2012-ben létrehozott Családlánc-mozgalom tavaly is folytatta vállalt küldetését, a családi és kulturális értékek, a házasság, valamint a gyermekvállalás népszerűsítését, továbbá a Kárpát-medencei magyar közösségi élet és a nemzeti öntudat erősítését. 2015 végére a KCSSZ és a Családlánc tagszervezeteinek száma 75-re emelkedett. Jelenleg további 9 szervezet csatlakozása van folyamatban.

A NOE és a KCSSZ az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásával 2015-ben nemzetközi családügyi projekt megvalósításába kezdett. A kezdeményezés fő célja, hogy a családbarát értékek az eddigieknél hangsúlyosabban jelenjenek meg az Európai Unió és a világ országainak jogszabály-alkotási folyamatában. A projekt szakértői stábja részt vesz a családi érdekvédelem legjelentősebb nemzetközi fórumainak szakmai munkájában, valamint a családbarát politika társadalmi és gazdasági hátterének erősítésében.

A nemzetközi projekt kiemelkedő programja volt az Európai Parlamentben, Brüsszelben megszervezett „A családok jövője – a jövő családjai” című konferencia, valamint az Országházban megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Hétvége és Családi Nap. A parlamenti eseményre a több száz magyar család mellett, 15 európai országból érkeztek fiatalok. Megvitatták milyen intézkedésekre lenne szükség a kormányzatok, a civil szervezetek, illetve a magánszektor részéről annak érdekében, hogy pozitív irányba forduljanak a jelenleg kedvezőtlen európai demográfiai folyamatok.

A múlt év során a KCSSZ és a Családlánc 118 közös programot szervezett a történelmi határokon belül élő magyar családok számára. 2015-ben első alkalommal került megrendezésre a Budapesti Demográfiai Fórum. Az eseményre a környező országokból több mint 450 embert delegáltak a tagszervezetek. A központi rendezvények mellett a Szövetség nagy figyelmet fordított a regionális programokra is. A tagszervezetek által, vagy velük közösen szervezett események között voltak táborok, családi napok, képzések, valamint különböző korosztályoknak, különféle témakörökben megtartott előadás sorozatok.

Erősödtek a KCSSZ kapcsolatai a szórványmagyarsággal: sikerült megszervezni az első központi Szent István-napi ünnepséget a vajdasági Erzsébetlakon, ahová öt faluból érkeztek vendégek.

Folytatódott a Szövetség többéves együttműködése a Magyar Állami Operaházzal és a Nemzeti Színházzal: tavaly ismét több száz család vehetett részt ingyenes, kizárólag számukra szervezett előadásokon. A KCSSZ hosszú távú megállapodást kötött a Zikkurat Színpadi Ügynökséggel. Az új partnernek köszönhetően közel 700 külhoni magyar nézhette meg rendkívül kedvezményesen az István a király c. rockoperát.

Az Óbudai Népzenei Iskolával immár harmadik alkalommal szervezett a KCSSZ közös karácsonyi ünnepséget, amelyen vajdasági gyerekek léptek fel.

A KCSSZ a megnövekedett feladatok elvégzése érdekében szervezeti átalakításokat is végrehajtott az elmúlt évben. Kiépült egy új, régiós rendszer, amelyben az egyes régiók munkáját megbízott munkatársak koordinálják.

Egy kommunikációs munkatárs bevonásával a Szövetség hatékonyabban tudta tájékoztatni a közvéleményt programjairól, felmérési eredményeiről, valamint fontos közéleti kérdésekben képviselt véleményről. Megújult, áttekinthetőbb lett a KCSSZ honlapja és megkezdte működését a Facebookon a közösségi oldal is.

2016-ban a KCSSZ folytatni kívánja a Nagycsaládosok Országos Egyesületével közösen elindított nemzetközi projektet, valamint négy, határokon átívelő programot indít a magyar családok és a magyar fiatalok közösségi életének javítása, a nemzeti identitás erősítése és a családi értékek népszerűsítése érdekében.  

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék