KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

2015-ös tevékenységek összefoglalása

2016. április 3.

Beszámoló a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének 2015-ös tevékenységéről

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a 2012-ben létrehozott Családlánc-mozgalom tavaly is folytatta vállalt küldetését, a családi és kulturális értékek, a házasság, valamint a gyermekvállalás népszerűsítését, továbbá a Kárpát-medencei magyar közösségi élet és a nemzeti öntudat erősítését. 2015 végére a KCSSZ és a Családlánc tagszervezeteinek száma 75-re emelkedett. Jelenleg további 9 szervezet csatlakozása van folyamatban.

A NOE és a KCSSZ az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásával 2015-ben nemzetközi családügyi projekt megvalósításába kezdett. A kezdeményezés fő célja, hogy a családbarát értékek az eddigieknél hangsúlyosabban jelenjenek meg az Európai Unió és a világ országainak jogszabály-alkotási folyamatában. A projekt szakértői stábja részt vesz a családi érdekvédelem legjelentősebb nemzetközi fórumainak szakmai munkájában, valamint a családbarát politika társadalmi és gazdasági hátterének erősítésében.

A nemzetközi projekt kiemelkedő programja volt az Európai Parlamentben, Brüsszelben megszervezett „A családok jövője – a jövő családjai” című konferencia, valamint az Országházban megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Hétvége és Családi Nap. A parlamenti eseményre a több száz magyar család mellett, 15 európai országból érkeztek fiatalok. Megvitatták milyen intézkedésekre lenne szükség a kormányzatok, a civil szervezetek, illetve a magánszektor részéről annak érdekében, hogy pozitív irányba forduljanak a jelenleg kedvezőtlen európai demográfiai folyamatok.

A múlt év során a KCSSZ és a Családlánc 118 közös programot szervezett a történelmi határokon belül élő magyar családok számára. 2015-ben első alkalommal került megrendezésre a Budapesti Demográfiai Fórum. Az eseményre a környező országokból több mint 450 embert delegáltak a tagszervezetek. A központi rendezvények mellett a Szövetség nagy figyelmet fordított a regionális programokra is. A tagszervezetek által, vagy velük közösen szervezett események között voltak táborok, családi napok, képzések, valamint különböző korosztályoknak, különféle témakörökben megtartott előadás sorozatok.

Erősödtek a KCSSZ kapcsolatai a szórványmagyarsággal: sikerült megszervezni az első központi Szent István-napi ünnepséget a vajdasági Erzsébetlakon, ahová öt faluból érkeztek vendégek.

Folytatódott a Szövetség többéves együttműködése a Magyar Állami Operaházzal és a Nemzeti Színházzal: tavaly ismét több száz család vehetett részt ingyenes, kizárólag számukra szervezett előadásokon. A KCSSZ hosszú távú megállapodást kötött a Zikkurat Színpadi Ügynökséggel. Az új partnernek köszönhetően közel 700 külhoni magyar nézhette meg rendkívül kedvezményesen az István a király c. rockoperát.

Az Óbudai Népzenei Iskolával immár harmadik alkalommal szervezett a KCSSZ közös karácsonyi ünnepséget, amelyen vajdasági gyerekek léptek fel.

A KCSSZ a megnövekedett feladatok elvégzése érdekében szervezeti átalakításokat is végrehajtott az elmúlt évben. Kiépült egy új, régiós rendszer, amelyben az egyes régiók munkáját megbízott munkatársak koordinálják.

Egy kommunikációs munkatárs bevonásával a Szövetség hatékonyabban tudta tájékoztatni a közvéleményt programjairól, felmérési eredményeiről, valamint fontos közéleti kérdésekben képviselt véleményről. Megújult, áttekinthetőbb lett a KCSSZ honlapja és megkezdte működését a Facebookon a közösségi oldal is.

2016-ban a KCSSZ folytatni kívánja a Nagycsaládosok Országos Egyesületével közösen elindított nemzetközi projektet, valamint négy, határokon átívelő programot indít a magyar családok és a magyar fiatalok közösségi életének javítása, a nemzeti identitás erősítése és a családi értékek népszerűsítése érdekében.  

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete