KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A Nemzeti Összetartozás Napja a Nemzeti Színházban

2016. június 3.

Ha összefogunk, újra magyar polgármester lehet Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen - mondta a Nemzeti Színházban Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a trianoni békediktátumról tartott megemlékezésén. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ), több mint háromszáz tagcsaládját és a jelenlévő, határon túlról érkezett civil szervezetek vezetőit az államtitkár arra kérte, hogy rokonaikon, barátaikon és a társszervezeteken keresztül buzdítsák szavazásra a partiumi és az erdélyi magyarságot, mert gyermekeink unokáink jövője múlik ezen. Az államtitkár kifejtette, hogy 96 évvel ezelőtt gyalázatos döntés született Versaillesban. Leírhatatlan az a szenvedés, melyet a határon kívül rekedt magyarságnak, papjainknak püspökeinknek kellett elviselniük. Különösen érvényes ez azokra a honfitársainkra, akik a magyarság megmaradását szolgálták. Mégis ma, amikor már nemcsak a magyarság, hanem a kereszténység és egész Európa van veszélyben, lehetőség nyílik arra, hogy kezet nyújtsunk a többségi nemzeteknek és oldjuk azt a helyzetet, melyet a békediktátummal erőltettek ránk. Soltész Miklós köszönetet mondott azoknak, akik a magyarság megmaradását, anyanyelvünk megőrzését szolgálták az elmúlt évtizedekben.
 

A KCSSZ elnöke Pataki János arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti összetartozást leghatékonyabban a magyar családok és közösségek közötti kapcsolatok fejlesztésével és ápolásával lehet erősíteni. A nemzeti önazonosság belső megélése fontos, de nem elégséges: magyarságunkat tovább kell adnunk gyermekeinknek. Az elnök szerint  a világ magyarságának meg kell mutatnia, hogy a Trianonban kapott sebek ellenére erős lélekkel, képes a megmaradásra.

A határon túli és anyaországi családok Vidnyánszky Attila főigazgató meghívására évente két alkalommal színházlátogatásra érkeznek a Nemzetibe. A többségében a határon túlról érkező családok ez alkalommal a Körhinta című színdarabot nézték meg. « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár