KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Nevelőszülők képzése Beregszászon - Marosi Anita tudósítása

2016. július 8.

A Kezünkben a Jövő Alapítvány (KaJA) június 27−30. között tartotta meg Nagyberegen a nevelőszülők számára szervezett képzését. Az alapítvány minden évben megrendezi a kárpátaljai nevelőszülők részére azt a magyar nyelvű képzést, amelyet az állam is akkreditál, s amely két évig érvényes. Az idei négynapos kurzuson nyolc család vett részt, akiket a Nagyberegi Református Líceum látott vendégül. Az állami képzéssel szemben a KaJA által szervezett kurzus egyik előnye az, hogy a szülők mellett a gyerekek is ott lehetnek a programon. Míg a felnőttek különböző előadásokon és beszélgetéseken vettek részt, addig a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal, játékokkal, zenével és tánccal kötötték le a szervezők. Idén harmincfős gyermektársaság gyűlt össze.

A képzés első, hétfői napja főként a megismerkedésről és a ráhangolódásról szólt. A Nagyszőlősi, Beregszászi és Munkácsi járásokból érkezett tizenöt nevelőszülő bemutatkozott, majd mindenki elmondta, hogy milyen elvárásokkal jött Nagyberegre. Ezt követően a Beregszászban működő Minitanoda nyelviskola, valamint a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete ismertette a jelenlévőkkel a tevékenységét.

Kedden délelőtt egy pszichológus és egy pszichiáter szakember tartott foglalkozást a nevelőszülőknek, míg a gyerekek gyurmáztak, gyöngyöt fűztek, papírvirágot készítettek, valamint csapatjátékokban kovácsolódhattak jobban össze.

Az ebédet követően dr. Sass Erzsébet ortopéd orvos, masszőr ismertette a gyermekkorban előforduló mozgásszervi problémákat, valamint megvizsgálta a panasszal hozzá fordulókat.

Ezután Török Orsolya mutatta be a Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat munkáját.

A délután második felében kígyósi református fiatalok tartottak zenés áhítatot, majd a Szilágyi László és Gabriella vezette táncházzal zárult a program.

Szerdán délelőtt a kiégés, a kimerültség és a feltöltődés témakörét járták körbe a nevelőszülők Marosi Anita (KaJA) és Palojtay Márta (Család és Élet Egyesület) vezetésével.

A gyerekek eközben az akrobatikus teremkerékpározással ismerkedhettek meg a líceum tornatermében.

A délutánt pihenéssel töltötték a családok: a Nagybereg határában lévő tónál fürödtek, valamint szalonnát sütöttek.

A képzés utolsó napján a hivatalos állami szervek képviselőitől vehették át a szülők azt az oklevelet, mely feljogosítja őket arra, hogy tovább neveljék, gondozzák a hozzájuk tartozó gyermekeket.

A négynapos képzést a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériumának Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztálya, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége támogatta.

Marosi Anita

Kárpátalja.ma

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár