KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Nevelőszülők képzése Beregszászon - Marosi Anita tudósítása

2016. július 8.

A Kezünkben a Jövő Alapítvány (KaJA) június 27−30. között tartotta meg Nagyberegen a nevelőszülők számára szervezett képzését. Az alapítvány minden évben megrendezi a kárpátaljai nevelőszülők részére azt a magyar nyelvű képzést, amelyet az állam is akkreditál, s amely két évig érvényes. Az idei négynapos kurzuson nyolc család vett részt, akiket a Nagyberegi Református Líceum látott vendégül. Az állami képzéssel szemben a KaJA által szervezett kurzus egyik előnye az, hogy a szülők mellett a gyerekek is ott lehetnek a programon. Míg a felnőttek különböző előadásokon és beszélgetéseken vettek részt, addig a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal, játékokkal, zenével és tánccal kötötték le a szervezők. Idén harmincfős gyermektársaság gyűlt össze.

A képzés első, hétfői napja főként a megismerkedésről és a ráhangolódásról szólt. A Nagyszőlősi, Beregszászi és Munkácsi járásokból érkezett tizenöt nevelőszülő bemutatkozott, majd mindenki elmondta, hogy milyen elvárásokkal jött Nagyberegre. Ezt követően a Beregszászban működő Minitanoda nyelviskola, valamint a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete ismertette a jelenlévőkkel a tevékenységét.

Kedden délelőtt egy pszichológus és egy pszichiáter szakember tartott foglalkozást a nevelőszülőknek, míg a gyerekek gyurmáztak, gyöngyöt fűztek, papírvirágot készítettek, valamint csapatjátékokban kovácsolódhattak jobban össze.

Az ebédet követően dr. Sass Erzsébet ortopéd orvos, masszőr ismertette a gyermekkorban előforduló mozgásszervi problémákat, valamint megvizsgálta a panasszal hozzá fordulókat.

Ezután Török Orsolya mutatta be a Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat munkáját.

A délután második felében kígyósi református fiatalok tartottak zenés áhítatot, majd a Szilágyi László és Gabriella vezette táncházzal zárult a program.

Szerdán délelőtt a kiégés, a kimerültség és a feltöltődés témakörét járták körbe a nevelőszülők Marosi Anita (KaJA) és Palojtay Márta (Család és Élet Egyesület) vezetésével.

A gyerekek eközben az akrobatikus teremkerékpározással ismerkedhettek meg a líceum tornatermében.

A délutánt pihenéssel töltötték a családok: a Nagybereg határában lévő tónál fürödtek, valamint szalonnát sütöttek.

A képzés utolsó napján a hivatalos állami szervek képviselőitől vehették át a szülők azt az oklevelet, mely feljogosítja őket arra, hogy tovább neveljék, gondozzák a hozzájuk tartozó gyermekeket.

A négynapos képzést a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériumának Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztálya, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége támogatta.

Marosi Anita

Kárpátalja.ma

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete