KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családdal a Kárpát-medence jövőjéért”- konferencia Gombaszögön - Hideghéthy Andrea tudósítása

2016. július 18.

Első alkalommal szervezett találkozót a Kárpát-medence fiatal felnőttjei részére a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége Nemzetközi projektjének vezetése, a felvidéki Szövetség a Közös Célokért és a Pro Le-Ti Polgári Társulás július 14-én, csütörtökön, a Gombaszögi Nyári Táborban. Köszöntő szavai után Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója elmondta, hogy a társulásuk és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége közösen vállalta, hogy a családdal foglalkozó témát elhozzák ebbe a festői környezetbe, a gombaszögi völgybe. Pogány Erzsébet beszélt a nagycsaládos szervezetek megalakulásának fontosságáról és arról, hogy a család erősítését felvállaló civil szervezetek Kárpát-medence szerte a Családláncba tömörülnek. Ez a folyamat a Felvidéken itt Felső-Gömörben indult útjára, Rozsnyón 2013-ban.  Azóta több mint húsz szervezet alkotja a láncot.
 

A találkozó első előadója Márki László matematikus volt, aki az Európai Nagycsaládos Szövetség elnöke. Kihangsúlyozta, hogy Európa-szerte kevés a gyerekvállalás és a házasságkötés. Ezzel szemben aránytalanul nagy a válások száma. A statisztikai adatok igazolják, hogy hiányzik a fiatalok életéből a jó minta. A kormányzatok döntéseikkel sok országban hátrányos helyzetbe hozzák a családokat. Az egyének ezért ellenérdekeltek lettek a családalapításban.

Felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy egy új irányzatot lehet megfigyelni, a házasság intézményének tudatos szétzilálását. Ez a hozzáállás azonban gyengíti az egész társadalmat. Ezért a nemzetközi családkonferenciákon a figyelem középpontjába került a házasság intézményének tudatos védelme. Márki László a résztvevőket egy civil összefogás támogatására is felszólította, amely az Anyaapagyerekek.hu című internetes oldalon található. Itt egy petíció aláírásával lehet kifejezni támogatásunkat a család, a gyermekvállalásérdekében. Továbbá hangsúlyozta az állam részéről a családbarát gondolkodás támogatásának fontosságát. Lényeges azonban a család önellátó, gondoskodó szerepének a visszaállítása is. A demográfiai fogyás egyetlen ellenszere a gyermekvállalás és a családtervezés.

Az európai kitekintés után Fűrész Tünde, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár megköszönte, hogy ezen az ifjúsági fesztiválon megszervezésre került ez a konferencia, hiszen a fiatalság életében általában nem prioritás a családalapítás.

Fűrész Tünde a magyarországi családpolitikai intézkedéseket mutatta be. Először kitért arra, hogy 2010-ben egy paradigmaváltozás történt, amikor a szociálpolitikából kiemelték a családpolitikát, és a segélyezési rendszerből kiléptek. Feltette a kérdést – miért kell a családpolitikáról beszélni?

Válaszában elmondta, hogy a demográfiai mutatók szerint természetes fogyás figyelhető meg Európa- szerte. A magyar kormány eldöntötte, hogy aktív családpolitikát folytat. Nem bízza a véletlenre a házasság fogalmának alakítását, hanem az alaptörvényben rögzítette azt. Kihangsúlyozta, hogy évek óta szoros együttműködésben dolgoznak a KCSSZ-szel, amelynek tagjai civil vezetőkként mindig azokat az értékeket erősítették, amelyeket ma már a kormány támogat.

Nem a szülést erőltetik, hanem olyan környezetet szeretnének támogatni, ahol a tervezett és kívánt gyermekek megszülethetnek. Ezek a vállalások évtizedekre szólnak, ezért a családpolitikának megbízhatónak kell lennie.

Ehhez járulnak hozzá azokkal az intézkedésekkel, mint a családi adó és járulék kedvezmény, a Gyed extra, amivel a gyermekgondozási ellátás munka mellett is megtartható, valamint a CSOK, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Ezzel az intézkedéssel a családalapításhoz szükséges otthon megszerzésének lehetőségét támogatják.

Az intézkedés célja nemcsak demográfiai, hanem gazdaságélénkítő hatása is van. A magyar kormányzat elkötelezett a családok támogatása mellett. A családbarát szemlélet formálása csak a civil és az egyházi szervezetekkel és a gazdasági élet szereplőivel együtt lehetséges.

Munka és családalapú társadalmat építenek, hiszen a jövedelem, az anyagi háttér meghatározza a családmodellt, amit a szülők választanak. A statisztikai adatok növekedést mutatnak, mind a házasságkötések, mind a gyermekvállalás területén. Igazolva, hogy az állami intézkedések megfelelnek az elvárásoknak– mondta zárszavában Fűrész Tünde.

Az előadások sorát Szabó Endre, a KCSSZ tiszteletbeli elnöke zárta. Kiemelte, hogy fontos a téma és nem jellemző, hogy ifjúsági táborokban ennek helyet adnak. A tiszteletbeli elnök elmondta, hogy 2006-tól volt a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, azután 2013-tól a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének vezetője lett. 2011-ben a Családlánc létrehozása óta már nemcsak nagycsaládban gondolkodnak, hanem több száz családot integrálnak különféle civil szervezetekkel, amelyeknek célja a magyar nyelv, a kultúra, a hagyomány megőrzése, erősítése a határon túl. Hangsúlyozta, hogy olyan közösséget kell építeni, ahol az egyének azonosan gondolkodnak a család értékéről. A többségi nemzet családszervezeteivel való együttgondolkodásról pedig kiemelte, hogy azért fontos, mert szövetségesekre van szükség a migrációs válság óta. A magyar családpolitikai intézkedéseket számos európai ország elismerte.

A rendezvény a fiatalok és a vezetők közös beszélgetésével ért véget.

A konferenciát megtisztelte jelenlétével Szesztay Ádám, Magyarország kassai  főkonzulja is.Pogány Erzsébet a találkozó zárszavában bejelentette, hogy  a Szövetség a Közös Célokért társulás a krízis helyzetben lévő családok megsegítésére magyar nyelvű lelki elsősegély telefonszolgálatot kíván indítani az ősz folyamán.

A konferencia résztvevői között voltak a KCSSZ-hez és a Családlánchoz csatlakozott szervezetek fiataljai is Magyarországról, Délvidékről, Kárpátaljáról és a Felvidékről, összesen több mint harmincan.

A konferenciát megelőzően a fiatalok Gömörhorkán vettek részt szakmai programon, amelynek vezetője Mihállfy Andrea és munkatársai Mondics–Kurmay Lívia és Szabó Réka voltak.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete