KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családdal a Kárpát-medence jövőjéért”- konferencia Gombaszögön - Hideghéthy Andrea tudósítása

2016. július 18.

Első alkalommal szervezett találkozót a Kárpát-medence fiatal felnőttjei részére a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége Nemzetközi projektjének vezetése, a felvidéki Szövetség a Közös Célokért és a Pro Le-Ti Polgári Társulás július 14-én, csütörtökön, a Gombaszögi Nyári Táborban. Köszöntő szavai után Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója elmondta, hogy a társulásuk és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége közösen vállalta, hogy a családdal foglalkozó témát elhozzák ebbe a festői környezetbe, a gombaszögi völgybe. Pogány Erzsébet beszélt a nagycsaládos szervezetek megalakulásának fontosságáról és arról, hogy a család erősítését felvállaló civil szervezetek Kárpát-medence szerte a Családláncba tömörülnek. Ez a folyamat a Felvidéken itt Felső-Gömörben indult útjára, Rozsnyón 2013-ban.  Azóta több mint húsz szervezet alkotja a láncot.
 

A találkozó első előadója Márki László matematikus volt, aki az Európai Nagycsaládos Szövetség elnöke. Kihangsúlyozta, hogy Európa-szerte kevés a gyerekvállalás és a házasságkötés. Ezzel szemben aránytalanul nagy a válások száma. A statisztikai adatok igazolják, hogy hiányzik a fiatalok életéből a jó minta. A kormányzatok döntéseikkel sok országban hátrányos helyzetbe hozzák a családokat. Az egyének ezért ellenérdekeltek lettek a családalapításban.

Felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy egy új irányzatot lehet megfigyelni, a házasság intézményének tudatos szétzilálását. Ez a hozzáállás azonban gyengíti az egész társadalmat. Ezért a nemzetközi családkonferenciákon a figyelem középpontjába került a házasság intézményének tudatos védelme. Márki László a résztvevőket egy civil összefogás támogatására is felszólította, amely az Anyaapagyerekek.hu című internetes oldalon található. Itt egy petíció aláírásával lehet kifejezni támogatásunkat a család, a gyermekvállalásérdekében. Továbbá hangsúlyozta az állam részéről a családbarát gondolkodás támogatásának fontosságát. Lényeges azonban a család önellátó, gondoskodó szerepének a visszaállítása is. A demográfiai fogyás egyetlen ellenszere a gyermekvállalás és a családtervezés.

Az európai kitekintés után Fűrész Tünde, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár megköszönte, hogy ezen az ifjúsági fesztiválon megszervezésre került ez a konferencia, hiszen a fiatalság életében általában nem prioritás a családalapítás.

Fűrész Tünde a magyarországi családpolitikai intézkedéseket mutatta be. Először kitért arra, hogy 2010-ben egy paradigmaváltozás történt, amikor a szociálpolitikából kiemelték a családpolitikát, és a segélyezési rendszerből kiléptek. Feltette a kérdést – miért kell a családpolitikáról beszélni?

Válaszában elmondta, hogy a demográfiai mutatók szerint természetes fogyás figyelhető meg Európa- szerte. A magyar kormány eldöntötte, hogy aktív családpolitikát folytat. Nem bízza a véletlenre a házasság fogalmának alakítását, hanem az alaptörvényben rögzítette azt. Kihangsúlyozta, hogy évek óta szoros együttműködésben dolgoznak a KCSSZ-szel, amelynek tagjai civil vezetőkként mindig azokat az értékeket erősítették, amelyeket ma már a kormány támogat.

Nem a szülést erőltetik, hanem olyan környezetet szeretnének támogatni, ahol a tervezett és kívánt gyermekek megszülethetnek. Ezek a vállalások évtizedekre szólnak, ezért a családpolitikának megbízhatónak kell lennie.

Ehhez járulnak hozzá azokkal az intézkedésekkel, mint a családi adó és járulék kedvezmény, a Gyed extra, amivel a gyermekgondozási ellátás munka mellett is megtartható, valamint a CSOK, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Ezzel az intézkedéssel a családalapításhoz szükséges otthon megszerzésének lehetőségét támogatják.

Az intézkedés célja nemcsak demográfiai, hanem gazdaságélénkítő hatása is van. A magyar kormányzat elkötelezett a családok támogatása mellett. A családbarát szemlélet formálása csak a civil és az egyházi szervezetekkel és a gazdasági élet szereplőivel együtt lehetséges.

Munka és családalapú társadalmat építenek, hiszen a jövedelem, az anyagi háttér meghatározza a családmodellt, amit a szülők választanak. A statisztikai adatok növekedést mutatnak, mind a házasságkötések, mind a gyermekvállalás területén. Igazolva, hogy az állami intézkedések megfelelnek az elvárásoknak– mondta zárszavában Fűrész Tünde.

Az előadások sorát Szabó Endre, a KCSSZ tiszteletbeli elnöke zárta. Kiemelte, hogy fontos a téma és nem jellemző, hogy ifjúsági táborokban ennek helyet adnak. A tiszteletbeli elnök elmondta, hogy 2006-tól volt a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, azután 2013-tól a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének vezetője lett. 2011-ben a Családlánc létrehozása óta már nemcsak nagycsaládban gondolkodnak, hanem több száz családot integrálnak különféle civil szervezetekkel, amelyeknek célja a magyar nyelv, a kultúra, a hagyomány megőrzése, erősítése a határon túl. Hangsúlyozta, hogy olyan közösséget kell építeni, ahol az egyének azonosan gondolkodnak a család értékéről. A többségi nemzet családszervezeteivel való együttgondolkodásról pedig kiemelte, hogy azért fontos, mert szövetségesekre van szükség a migrációs válság óta. A magyar családpolitikai intézkedéseket számos európai ország elismerte.

A rendezvény a fiatalok és a vezetők közös beszélgetésével ért véget.

A konferenciát megtisztelte jelenlétével Szesztay Ádám, Magyarország kassai  főkonzulja is.Pogány Erzsébet a találkozó zárszavában bejelentette, hogy  a Szövetség a Közös Célokért társulás a krízis helyzetben lévő családok megsegítésére magyar nyelvű lelki elsősegély telefonszolgálatot kíván indítani az ősz folyamán.

A konferencia résztvevői között voltak a KCSSZ-hez és a Családlánchoz csatlakozott szervezetek fiataljai is Magyarországról, Délvidékről, Kárpátaljáról és a Felvidékről, összesen több mint harmincan.

A konferenciát megelőzően a fiatalok Gömörhorkán vettek részt szakmai programon, amelynek vezetője Mihállfy Andrea és munkatársai Mondics–Kurmay Lívia és Szabó Réka voltak.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár