KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Morozovszki Marianna beszámolója a Gombaszögi Ifjúsági Találkozóról

2016. augusztus 2.

A KCSSZ, a KMNE és a SZAKC munkatársainak a szervezésében csodálatos napokat tölthettünk Gömörhorkán és Gombaszögön. Felejthetetlen élményben, tartalmas beszélgetésekben, hasznos kerekasztal munkacsoportokban vehettünk részt, melynek fő témája a (nagy)család és a köré kapcsolódó kérdéskör volt. A programok során olyan fontos és értékes dokumentumot, ismerhettünk meg és kaphattunk kézhez, mint a Lisszaboni Nyilatkozat (2004.), amely a család fogalmát és mibenlétét fogalmazza meg. Továbbá meghallgathattuk Márki László előadását, amely Brüsszelben, az Európai Parlamentben hangzott el 2015-ben „A Család Jövője - A Jövő Családjai” c. konferencián, melyben részletesen taglalja, hogy mit várnak az európai nagycsaládosok a politikától, mit értenek esélyegyenlőségen, stb. Megismerkedhettünk az Európai Ifjúsági Hétvége záródokumentumát és egy parányi betekintést nyerhettünk munkájukba személyes elbeszéléseik, élménybeszámolóik alapján.

Már az első nap is csodálatosan kezdődött egy bemelegítő csoportépítő és ismerkedő játékkal: „Én még sohasem...”. A következő program egy új helyszínen, egy tartalmas közegben zajlott: a csoportos munkaforma keretei között a kerekasztal-párbeszéd fő témája a jelenlegi családokat érintő problémák és megoldandó feladataik voltak, továbbá a nagycsaládok jövője és a jövő családok kihívásai is terítékre kerültek.

A programok közötti szabadidőben lehetőségem nyílt egy-két tartalmas beszélgetésre a KCSSZ elnökével, Pataki Jánossal, és a SZAKC és Felvidék.ma munkatársával, Hideghéthy Andreával.

Az utolsó napon a Gombaszögi Nyári Táborban egy konferencián vehettünk részt. Az előadás után egy értékelő-záró megbeszélést tartottunk, ahol minden részvevőnek lehetősége volt elmondani saját gondolatait a három nap alatt szerzett élmények és hallottak alapján: azokat a  legfontosabb dolgokat, amit ez idő alatt tanulhattunk.

Felemelő érzés volt megtapasztalni, hogy mi oly különböző helyekről érkezett, sokszínű vallási és szociális háttérrel rendelkező magyar fiatalok oly hasonlóan és egységesen vélekedünk olyan témáról, mint a család. Csodálatos érzés volt megtapasztalni azt, hogy mégsem vagyunk egyedül ezekkel a gondolatokkal és érzésekkel a Kárpátok alatt. Számomra a legnagyobb élmény e napok alatt megélni a kárpátaljai magyar fiatalok összefogását, azt az eszmei összefogást, amely mindentől értékesebbé és fényesebbé varázsolta az eltöltött időt és rádöbbentett, hogy mégsem vagyunk annyira kevesen ezen az oly gyakran változó és néha háborgóan viharos, közöny-hideg tengeren.

Eddig kárpátaljai fiatalként hasonló jellegű rendezvényen, - ahol egy olyan, a jelenben  nagyon is aktuális témát boncolgattunk, s különböző módszerekkel dolgoztuk fel, mint a család, - korábban nem volt lehetőségem részt venni. Éppen ezért hálás köszönet illeti mindazon személyeket és szervezetek munkatársait, amelyek hozzásegíthették a kárpátaljai fiatalokat egy ilyen nagyszabású rendezvényen való részvételhez. Külön hálával tartozunk a tartalmas kirándulásokért, melyek felejthetetlen betekintést engedtek az UNESCO természetvédelmi terület, a Slovensky Kras Nemzeti Park csodálatosan titokzatos világába.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár