KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Magyar nyelven indul párkapcsolati tanácsadási program a Felvidéken

2016. október 20.

Komárom, 2016. szeptember 29.

Egy hiánypótló kezdeményezést hívtak életre a családokkal és a gyerekkel foglalkozó felvidéki civil szervezetek és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, amikor elhatározták, hogy családsegítő programsorozatot indítanak a Felvidéken. A szolgáltatás célja a párkapcsolati harmónia megteremtésének elsajátítása fiatalok, szülők és nagyszülők részvételével. Az interaktív foglalkozásokat hét felvidéki településen októbertől érhetik majd el az érdeklődők.
A párkapcsolati válságokat jobb megelőzni, mint a kialakulásuk után kezelni, a tüzet eloltani – vallják azok a szakemberek, akik a felvidéki településeken tartanak magyar nyelvű család és párkapcsolat segítő foglalkozásokat. A szakpszichológusból és a párkapcsolati tanácsadóból álló csapat Dunaszerdahelyen, Marcelházán, Füleken, Komáromban, Somorján, Búcson és a Pelsőci régióban interaktív foglalkozásokon havonta egyszer mutatja meg az érdeklődőknek a hétköznapi helyzeteket elemző, szituációs gyakorlatok tanulságait. A helyszínek és időpontok ITT tekinthető meg.

 

A szakértői csoport vezetője, Süll Tamás, ifjúsági és egyetemi tanácsadó, lelkész elmondta, hogy egy szomorú eredménnyel záruló felmérés adta az ötletet a családsegítő projekt elindításához. A felvidéki ifjúság körében végzett kutatásából kiderült, hogy a fiatalok 90 százaléka nem tud megnevezni a környezetéből olyan párkapcsolati mintát, amelyet pozitív példaként tudna hasznosítani a saját életében. Ez azt jelenti, hogy a szülők többsége nem képes megismertetni gyermekét a konfliktusok megelőzésének és a harmonikus együttélés megteremtésének sikeres megoldásaival.

A szakember szerint a házasság egy életre köttetik, és abban minden családtag szeretetben, biztonságban él. Amennyiben a fiataloknak nem ez a „házasságélményük”, alternatív, legtöbb esetben labilis együttélési formák felé fordulnak. Ez a ma már tendenciának nevezhető jelenség az egyénre és a társadalomra egyaránt káros következményekkel jár.

Süll Tamás és Ujpál Emőke a foglalkozásokon azt mutatja meg a résztvevőknek, hogyan lehet megfelelő önismerettel, az elvárások és vállalások egyeztetésével és nem utolsó sorban az egymásra figyelő kommunikációval a párkapcsolati, családi harmóniát megteremteni, évtizedeken át fenntartani.

A családsegítő projekt kilenc felvidéki civil szervezet, a Keresztény Ifjúsági Közösségek, a FEMIT (Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás), a Szövetség a Közös Célokért, a Diakónia Központ, a Carissimi, a KUCKÓ, a VITA HUMANA, a Kultúráért és Turizmusért Polgári Társulás, a Pro LE-TI, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége példás összefogásának eredménye.

Pataki János, a KCSSZ elnöke a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta: „A felvidéki civil szervezetek aktivitása tiszteletre méltó: sokszor komoly ellenszélben, a lehetőségek határain egyensúlyozva, az egyesületi tagok saját erő- és pénzforrásaiból tesznek meg mindent a magyar közösségek, a magyar nyelv, a magyar családok megmaradásáért. A magyarság megélése az anyaországban szinte észrevétlen, hiszen természetes, a határainkon túl azonban mindennapos küzdelem” – emlékeztetett a KCSSZ vezetője.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete