KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Heltai Fanni Beszámolója az Európai Parlamenti gyakornokságról

2016. december 21.

Gyakornokságomat 2016. október 3-a és 28-a között töltöttem az Európai Parlamentben, Brüsszelben, Hölvényi György Képviselő Úr mellett. Tekintve, hogy alapképzésem fókuszpontjában az Európai Unió állt, nagyon hasznosnak és érdekfeszítőnek találtam, hogy végre a tankönyveken kívül, élőben is beleláthattam a működésébe.

Rögtön az első napomon estig bent voltam az irodában, ahol a legelső komolyabb feladatomat csináltam: a Képviselő Úr Európai Polgári Díj átadóján elhangzott beszédét gépeltem le. Az egész napomat a folyamatos és új ingerek alakították, fel sem tűnt az idő múlása, olyan gyorsan elrepült. Varga Judittal (asszisztens) való első beszélgetésemnek köszönhetően teljesen fellelkesültem a környezetvédelmi témák iránt, mely lelkesedés, kiegészülve az energiapolitikával, azóta is tart és melyekkel sajnos roppant keveset foglalkozunk az egyetemen.
 

Második napomra máig tisztán emlékszem, hisz ez volt a nap mikor elsőnek mehettem el egy megbeszélésre. A Siemens képviselőivel találkoztunk. Innentől kezdve a lobbisták munkája is elkezdett érdekelni, úgyhogy szép lassan elkezdett kialakulni a kép a fejembe, hogy milyen irányba is mennék tovább: energiapolitika, környezet és egészségvédelem és különböző cégek véleményének meghallgatása, hisz nagyon érdekesnek bizonyult számomra az, hogy egy cég, vagy éppen nem-kormányzati szervezet milyen irányból közelít, egy az általam csak Uniós perspektívából ismert, témához. Később ugyanilyen tárgyalás keretei között ismertem meg cianidos aranybányászat problémáját is. Az első hetem további részeiben felfedeztem a Parlamentet: a bejáratokat, a könyvtárat és lehetőségem nyílt Brüsszel belvárosát is kicsit felderíteni: Európai Tanács épülete, Bizottság épülete elsőként szerepelt a listámon. Megnéztem a királyi palotát, a kormányzati épületeket, voltam a GroteMarkton és a Jupelparkban és természetesen se a Manneken Pist sem az Atomiumot nem hagytam ki. Tekintve, hogy Overijse-ban laktam, a környéket is remekül felfedeztem, több helyivel is összeismerkedtem rendkívül kedves házinénim révén.

Második hetemen megismerhettem a Parlament élettel teli oldalát, tekintve, hogy mindenki visszajött a Strasbourg hétről. Ezen a héten nyílt lehetőségem először delegációs üléseken és szavazáson való részvételre. Magát a szavazás folyamatát élőben látni és megtapasztalni nagyon nagy élmény volt számomra. Nem gondoltam volna, hogy a szavazások kézfeltétellel és nem minden esetben elektronikusan történnek. Második hetemen készítettem el első szavazatmagyarázatomat a képviselő Úr számára.

A sajtószemlék írása egyik legkedvesebb feladataim körébe tartozott. Szeretek tájékozott lenni, de a tanulmányok mellett általában nem sikerül időt és erőt szánni a rendszeres sajtó olvasásra. Emiatt különösen örültem neki, hogy ilyenfajta feladattal is foglalkozhattam, hiszen azóta is a Brüsszelben megszerezett információkból „élek”. Különösen érdekes volt számomra, hogy végigkövethettem a COP21 alakulását és hogy megismerhettem a COP22 céljait, mely konferencia már a hazaérkezésem után vette kezdetét.

Harmadik hetem a családpolitikai konferencia szervezésével kezdődött (Familiy – InvestmentintheFuture). A szervezési feladatok igen közel állnak hozzám, így nagyon élveztem, hogy szerepet kaphattam benne. Maga a konferencia is érdekes volt számomra, és külön örültem neki, hogy megismerkedhettem a Magyar Nagycsaládos Egyesület elnökével is.

Utolsó hetemet 3 esemény alakította: részt vettem az EU-Albán stabilizációs és társulási parlamenti bizottság ülésén, mely téma az alapszakos szakdolgozatomból kifolyólag rendkívül érdekel. Bár a dolgozatot Szerbia integrációjából írtam, úgy gondolom, hogy a Balkán sorsa szorosan összefonódik, és szeretem figyelemmel követni, hogy hogyan alakul és fejlődik tovább a bővítés folyamata ebben a régióban. A másik fontos esemény, hogy találkozhattam FrauKöstinger asszisztensével, akivel az osztrák környezetvédelmi politikáról beszélgettünk. Tekintve, hogy Ausztria szomszédos országunk és hogy német nyelvű egyetemre járok, a társalgás egyik fő iránya a magyar-osztrák környezetvédelmi témákban történő együttműködés volt. Utolsó napomon pedig Mr La Via asszisztensével találkoztam, akivel pedig szervezeti kérdésekről beszélgettünk: mennyiben jelent munkatöbbletet egy elnök asszisztensének lenni, és mivel foglalkozik az asszisztensek érdekképviseleti szervezete.

Szabadidőmben városkámat Overijse-t és Brüsszelt fedeztem fel, illetve egyik héten lehetőségem voltam Gentbe is elutazni.

Úgy gondolom, hogy rendkívül jól kihasználtam ezt a hónapot. Számomra ez a hónap nagyon, sőt túl gyorsan telt el. Nagyon kivételes helyzetben éreztem magam, hogy élőben láthattam és részt vehettem a Parlament munkájában, amiről eddig csupán csak az egyetemen hallhattam. Különösen jó érzés volt kiszakadni az egyetem elméleti képzéséből és végre a gyakorlati életben is tevékenykedni. Nagyon nagy benyomást tettek rám az emberek, akikkel lehetőségem volt találkozni és megismerkedni. Úgy éreztem az ott töltött idő alatt és azóta is, hogy megtaláltam azt a környezetet, melyről mindig is álmodtam „munkahely” gyanánt. Pontosan a Parlamentben zajló pörgés, folyamatos szervezés, tárgyalás, munkamennyiség az, amire a jövőmben vágynék, amelyet remélem meg fogok találni. Nagyon szépen köszönöm Önöknek a lehetőséget, hogy megtapasztalhattam mindezt.

 

Köszönettel:

Heltai Fanni Anikó

Gyakornok 2016. 10. 03 – 10. 28.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete