KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Morozovszki Marianna Beszámolója az Európai Unió Parlamentjében töltött gyakornoki időszakról

2016. december 21.

A KCSSZ és Hölvényi György képviselő úr közösen meghirdetett ösztöndíj programja révén egy felejthetetlenül csodálatos hónapot tölthettem gyakornokként Brüsszelben, az Európai Unió Parlamentjében. Ezt a megtisztelő, nem kiérdemelt jutalmat 2016 novemberében kaptam meg, melyre úgy tekintek, mint az ég, az Isten ajándékára. Végtelen hálával tartozom Neki, hogy olyan csodálatos emberekkel találkozhattam és valamennyire megismerhettem életük, melynek egy rövidke időre a részese lehettem.

Ez a hónap minden szempontból felejthetetlen és csodálatos volt és remekül éreztem magam a számomra teljesen új és barátságos környezetben. Brüsszelben és a Parlamentben is a legcsodálatosabb emberekkel találkozhattam és a legjobb asszisztensekkel dolgozhattam együtt, akik mindenben önzetlenül segítettek nekem: Kinga és Judit. Nagyon boldog voltam, ha akármiben segíthettem a munkájukat, legalább valamennyire meghálálva azt, amit tőlük kaptam nap, mint nap.

Négy csodálatos hetet tölthettem a gyakornokként Parlamentben, mi több, egy teljes hónapig a lelkemhez legközelebbi témákkal foglalkozhattam közelebbről: vallásközi párbeszéd (zsidóság-kereszténység, a közel-Keleti konfliktusok, stb.) továbbá az élelmiszer-és gyógyszeripar működésébe is betekintést nyerhettem. E a témákkal kapcsolatban már korábbról több kérdéskör felmerült bennem és ez a hónap több kérdést is megválaszolt. A lehető legjobban próbáltam kihasználni az ott eltöltött időt, különböző kutatásokat végezve asszisztenseimnek és magamnak, amit végtelenül nagyon élveztem. Betekintést nyerhettem az ENVI és a DEVE (Fejlesztési Bizottság és a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság) munkájába is.
 

Hölvényi György parlamenti képviselő úr személyében a Parlament egyik legkiválóbb szakemberével ismerkedhettem meg a számomra legfontosabb és legkedveltebb témában. Nagyon szeretek vele beszélgetni, mikor akadt rám egy kis ideje, és végtelenül hálás vagyok neki azért, hogy megosztotta velem a gondolatait. Neki köszönhettem, hogy olyan vallásközi kerekasztal megbeszéléseken, munkacsoportokban, konferenciákon és munka reggeliken vehettem részt, mely betekintést nyújtott egy számomra nagyon is komolyan izgalmas élet-részletbe. Részt vehettem egy zsidó konferencián is az antiszemitizmus témakör jegyében, ahol fiatal zsidó vezetők, diákok számoltak be végtelenül nyíltan élményeikről, tapasztalataikról. Nagyon élveztem e találkozókat, gyűléseket és konferenciákat, amelyek a fenn említett témák szellemében valósulnak meg.

Hétfőnként mindig volt egy rövid megbeszélés a képviselő úr irodájában, ahol Hölvényi György az asszisztenseivel egyeztette a heti programot. Ekkor kaptuk meg a heti feladatok leosztását is. Rendszeresen részt vehettem szavazásokon (pld. a CETA – EU-Kanada szabad-kereskedelmi egyezményről, az ENVI bizottságok: benthazone növényvédő szerről), továbbá a bizottsági- és frakcióüléseken és a magyar delegáció ülésein is részt vehettem, ahol mindig terítékre került egy-egy az aktuális témák közül, amelyet részletesen körbejártak.

Az egyik legfelemelőbb érzés a Strasbourgi plenáris üléseken való részvétel volt. Minden nap végig ott voltam a szavazásokon, amelyekről jegyzeteket készítettem. A francia város is lenyűgözően szép volt. Egy másik rendkívül izgalmas feladat, amellyel az asszisztensek megbíztak, az a parlamenti kérdés megfogalmazása volt.

Az utolsó héten még sikerült megszerveznünk egy látogatást Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosához a Bizottságba, ami külön egy felejthetetlen találkozásnak és beszélgetésnek bizonyult. Nagy érdeklődéssel fogadott minket és átfogó tájékoztatója után a munkájáról, szívesen válaszolt a kérdéseinkre. Még közös csoportképet is készítettünk vele.

Az én képviselőm mellett még két másik képviselővel beszélgethettem: Annie Schreijer Pierik-kel és Jan Olbrycht-tal, akik mindketten a számomra nagyon-kedvelt témákkal foglalkoznak.

Ez volt a legérdekesebb munka, amit életembe végeztem, de valójában nem is munkának nevezném, több ez attól, ez egy élet- és létforma különleges és csodálatos tevékenységekkel, ahol sokat tanulhattam, és igyekeztem maximálisan és a legokosabban kihasználni ezt a mulandó időt, amit kaptam a magam és a környezetem javára.

Brüsszelben, a lakáson egy nagyon jó társaságba kerültem. Jó csapat jött össze, a világ minden részéről, nagy többségben magyarok. Voltak Szlovákiából, Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból, és persze Ukrajnából is: Kárpátaljáról és Kijevből. Búcsúzásképpen egy jókívánságokkal megírt emlékképeslapot kaptam tőlük a búcsúpartin. A Parlamentben megismerkedhettem szerbiai és romániai magyar gyakornokokkal is. Mi, magyarok mindnyájan mindig együtt jártunk ebédelni, kirándulni, szórakozni.

Hétvégeken különböző Istentiszteleteken vettem részt. Felkerestem a keresztény és zsidó hitközösségeket, ahol nagyon különleges és érdekes emberekkel találkozhattam és ismerkedhettem meg. Szombatonként vagy vasárnaponként a többi gyakornok- és lakótársaimmal ellátogatunk a szomszédos városokba (Brugge, Oostende, Gent), melyek hangulata lenyűgözött mindnyájunkat. Brugge-ben csónakáztunk egyet az utcákat kettészelő békés folyón, hattyúk társaságában, az ódon, zöld-mohás kőhidak alatt, és a vörös-téglás épületű, lovas kocsikkal tarkított, mesébe illő utcák között. Oostende az Északi Jeges Tenger partján terül el, ami fenséges kilátást biztosít a tengerre, mely határos az óceánnal. Lenyűgöző élmény volt érezni a természet szilaj vadságágát. ...és Gent, a kétarcú város, a középkorba illő, hatalmas katedrálisaival, hangulatos kávéházakkal és barátságos, virágos utcáival és tereivel szintén elvarázsolt minket.

Életem legcsodálatosabb hónapja volt az a novemberi hónap, felejthetetlen élményekkel és gazdag emberi kapcsolatokkal, amiért hálás vagyok az Istennek, és végtelenül hálás vagyok azokért a csodálatos emberekért, akiknek köszönhetem, hogy betekintést nyerhettem és egy kis időre részese lehettem az Európai Unió Parlament, Brüsszel és Belgium jelenlegi életében. A legjobb és a legnagyobb ajándék volt ez nekem, igazi ajándék a Teremtőmtől és a Megváltómtól!



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár