KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A Felvidék.ma hírportál tudósítása a Martosi Szabadegyetemről

2017. július 7.

A család szerepe a tehetséggondozásban címmel tartották azt a fórumot a Martosi Szabadegyetemen, amelyen Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke, Pásztor Csaba, a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesület elnöke, valamint Nagy Annamária pszichológus beszélgetett. Meghívott felvidéki tehetségekként volt jelen Bajcsi Ildikó, a TéKa Társulás elnöke és Mohňanský Dominika, a Buzitai Citerások tagja.

A család témája, kérdésköre első alkalommal kapott színpadot a szabadegyetemen, azzal a szándékkal, hogy a család értékének közvetítésével eljussanak a szabadegyetem fiatal résztvevőihez. Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért munkatársa, moderátor a fórumon hangsúlyozta, hogy a határon túli magyar közösségek megtartó ereje a család.

Az értékek átadása a családban történik

Pataki János, a 74 tagszervezetet számláló szövetség elnökeként, nagycsaládos apaként, tapasztalatai alapján elmondta, a többszereplős tehetséggondozásban első és egyben nagyon fontos szerepe a családnak van, amelynek szorosan együtt kell működnie az oktatással.

Pásztor Csaba négy gyermek édesapjaként saját élettapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, és arról beszélt, minél nagyobb egy család, annál több előnnyel jár. Szerinte a felelős, céltudatos szülők megteremtik a megfelelő környezetet gyermekeik számára. A Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke szerint a vallás lehet az, ami még plusz tartást, erőt és értelmet ad a szorgos hétköznapoknak.
Nagy Annamária, gyakorló édesanyaként és pszichológusként mondta a fórumon, a szülők szerepe a tehetséggondozásban döntő jelentőségű, ám nagyon fontos: nyugodt legyen ez a családi háttér, biztos szabályrendszerrel, mégis, a kellő szabadságot is megadja a gyermekeknek. Hangsúlyozta, a felnőtteknek időt kell szakítaniuk a kétszemélyes beszélgetésekre a gyermekekkel. „Egységes értékeket egységesen képviseljenek a szülők” – fogalmazott.

Nemzeti Tehetség Program és a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj

Illés Boglárka elmondta, az ifjúság- és a családpolitika mellett az esélyteremtésnek is kellő hangsúlyt szánnak, ezen belül pedig konkrétan a tehetséggondozásnak. A Nemzeti Tehetség Programon keresztül  közvetlenül tudják támogatni a tehetségeket. Ebből a határon túli magyar fiatalokat is támogatják, de szervezetek, intézmények, még magánszemélyek is pályázhatnak erre a programra.

Két kategóriát is kiemelt ebből a programból. Elsőként az innovatív tanulási környezet kialakítását célzó pályázati lehetőségről szólt, majd az óvodáskorú gyermekek táboroztatásáról elmondta, idén ez volt a legnépszerűbb pályázatuk. „Ezeket a tehetséggondozással vagy tehetségfejlesztéssel foglalkozó táborokat teljeskörűen tudjuk támogatni” – fogalmazott Illés Boglárka.

További lehetőségekről, ösztöndíjakról is beszámolt az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár. A 2015-ben létrehozott Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjjal a kiemelkedően tehetséges fiatalok egyedi fejlesztésének ösztönzése a cél, erre az ösztöndíjra határon túli fiatalok is pályázhatnak – tette hozzá.

Felvidéki tehetségek

Bajcsi Ildikó, az egri Eszterházy Károly Egyetem doktorjelöltje, a felvidéki TéKa Társulás elnöke, valamint a felvidéki Mária Rádió alelnöke, ahol szívesen önkénteskedik, őszintén beszélt családjáról. Elmondta, csonka családban nevelkedett, és a saját bőrén érezte ennek minden hátrányát. Édesanyja egyedül nevelte, éppen ezért duplán teljesített, hogy szükséget ne szenvedjen semmiben, példa volt számára kitartása, a kitűzött célok elérése. Pozitívumként élte meg azt is, hogy idős édesapja nagy bölcsességgel halmozta el, vallásosságát is tőle kapta. „A vallás olyan plusz egy család, akár csonka család életében, amely képes kompenzálni azokat a hátrányokat, amelyeket a csonka családban egy gyermek elszenvedhet” – fogalmazott Bajcsi Ildikó.

Mohňanský Dominika, az Énekel a Föld népzenei és néptánc tehetségkutató versenyben fellépő Buzitai Citerások képviseletében és a Kikelet Kassa Ifjúsági Közösség aktív tagjaként, jelenlegi főiskolai tanulmányai mellett hódol a zenélésnek. Számára is meghatározó a család szerepe, hiszen édesapja ötlete volt a citerazenekar megalapítása. Tizenöt éve létezik a zenekar, de fontosnak tartotta elmondani, hogy már van utánpótlásuk is. Példaképének szüleit: édesapját és édesanyját tartja, akik nemcsak a családért, de a közösségért, a felvidéki magyarokért is sokat tesznek, közéleti szerepet felvállalva. Dominika ezt a példát követi, fellépései alkalmával népszerűsíti szűkebb hazáját, Buzitát.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

november 15.

-
január 27.

Nagymegyer, Felvidék

december 19.

10:00

Rév, Erdély

Magyar Szórvány Napja

Esemény
Pro Rév Egyesület