KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

KCSSZ-konferencia Muzslyán

2017. november 20.

Hétvégén, a vajdasági Muzslyán tartotta meg idei régiós találkozóját a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. A háromnapos rendezvényre a történelmi Magyarország szinte minden részéből, több mint harminc tagszervezet vezetői és képviselői látogattak el. A programsorozat első állomása Adán volt, ahol a helyi Vöröskereszt irodájának udvarán Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke a magyar kormányzat támogatásából létesült játszóteret adta át, majd egy ízletes ebédet követően a vendégek megtekinthették a nagycsaládos szervezet nemrég elkészült, péterrévei székházát. Az impozáns épületben ugyan zajlanak már programok, az építkezés azonban folytatódik: számtalan új elképzelés vár még megvalósításra. Krizsán Vilmosnak és csapatának ötlettára kifogyhatatlan: nincsen a rendelkezésre álló területnek olyan négyzetmétere, ahová nem terveznek további fejlesztéseket. 
 

A találkozó vendégeit este a muzslyai Emmausz Fiúkollégiumban Stojan atya, Gabona Ferenc és a Don Bosco Családok Egyesületének önkéntesei leírhatatlan szeretettel és törődéssel fogadták. A finom vacsorát követően éjszakába nyúló baráti beszélgetések kezdődtek családról, közös munkáról és élményekről.   

A szombat délelőtti konferencia első részében Pataki János elnök összefoglalta a 2017-ben elvégzett feladatokat és ismertette a jövő évi munkával kapcsolatos, legfontosabb információkat. Beszámolt a 100 millió forintos, közösségi terek létrehozására kapott állami támogatás felhasználásáról és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a 2017-re, közösségi programokra megítélt 15 millió forintból a késedelmes utalás következtében a nyári és kora őszi rendezvényeket a KCSSZ nem tudta támogatni.

Az elnök több jó hírrel is szolgált: a legfontosabb az volt, hogy a Szövetség még az idei költségvetési keretből megkapja a jövő évi 50 millió forintos támogatást.  Pataki János elképzelhetőnek tartja, hogy a 2018-as Családok Éve állami rendezvénysorozat szervezői két KCSSZ-es javaslatot is befogadnak a programjaik közé: az egyik indítványunk az elcsatolt területen élő családok magyarországi fesztiváljainak megrendezéséről, a másik pedig egy rendszeres családi műsor elindításáról szól a Kossuth Rádióban. Több hozzászóló azt szorgalmazta, hogy a központi családi fesztiválokat ne csak az anyaországban, hanem az elcsatolt területeken is meg kell szervezni jövőre. A résztvevők egyetértettek abban is, hogy ebből a célból szükséges lesz venni a kapcsolatot mind a Családügyi, mind pedig a Nemzetpolitikai Államtitkársággal. 

Pataki János beszélt a KCSSZ nemrég indult forráskeresési tevékenységéről. Elmondta, hogy jelenleg a február 17-ei, országházi Kárpát-medencei Családi Napra kértünk támogatást a Magyar Nemzeti Banktól és a Szerencsejáték Zrt-től, de felmerült tengerentúli magyar szervezetek ez irányú megkeresésének lehetősége is. A résztvevők megállapodtak, hogy a parlamenti családi nap programját közösen fogják kidolgozni, és a javaslatokat december 10-éig írásban eljuttatják a Szövetség titkárához, Csuzdi Józsefhez.

Csuzdi József ismertette a FICSAK december 3-ai jótékonysági vásárával kapcsolatos tudnivalókat. A rendezvényen nyolc KCSSZ szervezet és több mint kétszáz családszervezeti tag vesz majd részt.

A Kárpát-medence számos területén fogható Mária Rádió vezetése felajánlotta, hogy kéthetente, közel félórás, családokról szóló műsoridőt biztosít a KCSSZ számára. A tagszervezetek komoly érdeklődéssel fogadták a lehetőséget, számos egyesület jelezte, hogy részt kívánnak venni a műsorkészítésben.

Az elnök új szakmai feladatokat is ismertetett. Az Oktatási Kerekasztal munkája már lezárult, azonban a Szövetség egy új lehetőség kapujában áll: felkérést kapott, hogy tagként vegyen részt a közelmúltban megalakult Családtudományi Platform munkájában. Czettele Győző, a kezdeményezés egyik elindítója a kongresszuson elmondta, hogy az immár 40 szervezetből álló platform legfőbb küldetése a családtudományok megalapozása. A platform meg kívánja találni azokat a tudományos érveket, amelyek segítséget nyújthatnak a kilábaláshoz a hagyományos családmodellt jelenleg veszélyeztető morális válságból. A KCSSZ tagszervezetei a csatlakozásról a következő közgyűlésen döntenek.   

Szombat délután először Mihálffy Andrea projektvezető és Liziczay Zsófia munkatárs a nemzetközi projekt eddigi munkáját mutatta be, majd ismertették a decemberi, brüsszeli családkonferenciával kapcsolatos terveket. Előadásuk végén bejelentették, hogy a jövő évtől már nem tudják vállalni a munkát a projektben. Pataki János elnök a bejelentéssel kapcsolatban elmondta, hogy az elnökség már dolgozik a projekt folytatását biztosító személyi feltételek megteremtésén.

A Nemzetközi Projekt tájékoztatását követően Dulka Andor nyugalmazott pedagógus Nagybecskerek és az ott élő magyarság múltjáról tartott egy érdekes, minden bizonnyal a jövőre nézve is tanulságokkal szolgáló előadást, majd a résztvevők különbuszra szálltak, hogy a diákról már megismert épületeket a maguk valójában is megtekinthessék. A városnézés alkalmával a vendégek meglátogatták a Nagybecskereki Székesegyházat, a Szent István templomot, a Városházát, a Boldogasszony Nővérek Kolostorát és a Petőfi Művelődési Egyesület székházát. A szombati napot a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színházában egy kellemes és könnyed, Kálmán Imre életútjának főbb elemeit bemutató Csárdáskirálynő-válogatás zárta. A nagybecskereki, meghatóan szíves fogadtatásért külön köszönet illeti Gyuris László atyát, Julianna nővért, Jenovay Lajos egyesületi elnököt és Németh Róbert önkormányzati képviselőt.

Vasárnap Erzsébetlak, illetve a Császártó Magyar Művelődési Egyesület látta vendégül a KCSSZ-kongresszust. A szervezet vezetője, Pozsár-Halász Éva és házastársa, Pozsár István rendkívül színes programot állított össze a vendégeknek, akiket az eredeti stílusban, de újonnan felépített nádfedeles tájházban fogadták, majd egy közös falunézésre invitálták. A látogatás napján Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapját ünnepelte a község. A település utcáján vásár tartottak, a római katolikus templomban pedig Dr. Német László megyéspüspök koncelebrált ünnepi misét. Prédikációjában a vajdasági egyházi vezető az szeretet valódi arcáról, a nélkülözők megkülönböztetés nélküli elfogadásának és segítésének fontosságáról beszélt.  A háromnapos rendezvény zárásaként a Kárpát-medencei vendégek közösen ebédeltek a falu lakóival: a menüben finom birka- és sertésgulyás, mákos és meggyes kalács, nem utolsó sorban pedig ízletes borok és pálinkák szerepeltek. Akinek előbb kellett hazaindulnia, sajnálhatja, hiszen komoly gasztronómiai élményről maradt le.

Köszönjük Don Bosco Egyesület, köszönjük Császártó, köszönjük Muzslya, köszönjük Nagybecskerek, köszönjük Erzsébetlak! Köszönjük a feledhetetlen élményeket, köszönjük a feledhetetlen hétvégét!

         



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár