KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

2016-os tevékenységek összefoglalása

2017. december 5.

Beszámoló a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének 2016-os tevékenységéről


 

A 2016-os támogatási évben a KCSSZ több mint 50 belföldi és határokon túli közösségi programot valósított meg. A rendezvényeken, családi napokon, szakmai találkozókon és képzéseken, valamint konferenciákon több tízezren vettek részt.

A Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületének Szövetsége (VANCSESZ) éves közgyűlése

 Ada, 2016.04.09. 

A Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületének Szövetsége 2017. április 9-én, Adán tartotta meg éves közgyűlését. A „Gyermekvállalás és nevelés segítése hazánkban” elnevezésű rendezvényen többek között részt vett Ana Gavrilović egyetemi tanár, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kovács Elvira köztársasági képviselő (VMSZ), Csikós László államtitkár (VMSZ), Patyi Lajos tartományi képviselő (VMSZ), valamint a szabadkai Gyurcsik Klára és Gyurcsik Róbert, az alkotó szellemiségű nevelés propagálói. A felszólalásokat követően a közgyűlés elfogadta a pénzügyi beszámolót és a pénzügyi tervet, és megválasztották a szervezet új titkárát, Fodor Zoltánt.
 

 

Édesanyák Hete Csíkszeredában – Csíki Anyák Egyesülete

Csíkszereda, 2016.05.02-07. 

A Csíki Anyák Egyesülete május első hetében rendezte meg ötödik alkalommal hagyományos programsorozatát, az Édesanyák Hetét. A május 2-án, hétfőn kezdődött és május 7-én, szombaton befejeződött tematikus hét során az érdeklődők előadásokon, kiállításokon, kézműves foglalkozásokon és szentmisén vehettek részt. A rendezvényen részt vett Böjte Csaba atya is. 

 

 

Közelebb egymáshoz, közelebb a családhoz – FEMIT

Dunaszerdahely,2016.05.24. 

A Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás hagyományos konferenciáján a dunaszerdahelyi Városháza Dísztermében részt vett és felszólalt dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, Kecskés Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Család és ifjúságügyekért felelős államtitkársága, Család és népesedéspolitikai főosztályának vezetője, Rabai Erzsébet, a FEMIT tagja, Uzsalyné Pécsi Rita PhD, neveléskutató, pedagógiai szakértő, Liszicza István mérnök, közgazdász, főiskolai docens, Böde Péter vándormeseíró, Németh Gabriella, Pozsony megye alelnöke, Puss Sándor SJ jezsuita szerzetes, a Jóindulat Polgári Társulás elnöke, Kugler Gyöngyi, szakpszichológus, Süll Tamás PhD., ifjúsági lelkész, párkapcsolati tanácsadó, Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért munkatársa és Nagy Annamária pszichológus, a FEMIT külső munkatársa.


I
II. Családi délután – Pro Le-Ti Polgári Társulás

Lekenye, 2016.05.29.

Színes programokkal köszöntötte a CSEMADOK Lekenyei Alapszervezete és a Pro Le-Ti Polgári Társulás a családokat május 29-én, délután 3 órától a felvidéki Lekenyén. A családi délutánon, jótékonysági koncerten léptek fel a legendás Kormorán együttes frontemberei, valamint a Szent Mihály Gyermekotthon énekkórusa, és volt egy kiállítás Makovecz Imre grafikáiból is. Az érdeklődők kipróbálhatták a jobb agyféltekés rajzolást, beszélgethettek a Szabad Újság szerkesztőivel és motorozhattak a Kerecsen Motorosokkal. A rendezvény fővédnöke Csáky Pál EP képviselő volt.

 

Családi Piknik -VITA HUMANA

Somorja, 2016.05.29.

A KCSSZ és a FEMIT meghívására a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületéből négy család érkezett vendégségbe Dunaszerdahelyre és Somorjára. Az egyhetes program a Családlánc felvidéki tagszervezeteinek együttműködésével valósult meg. Az első napon Dunaszerdahely látnivalóit, történelmét, a felvidéki magyarság életében betöltött kulturális jelentőségét Győri Margit, a FEMIT elnöke mutatta meg a vendégeknek. Délután a VITA HUMANA életvédő egyesület meghívására Somorjára érkeztek a családok a honismereti házba, ahol Bándy Katalin és Sármány Sylvia kézműves foglalkozást tartottak, maj Végh László vezetésével a Honismereti Ház kiállítótermeiben megtekintették a város középkori történetét bemutató tárlatot.

 

„Shrek a musical” előadás a Papp László Sportarénában – KCSSZ

Budapest, 2016.05.29.

Kedvezményes előadás a KCSSZ tagszervezetei számára.

 

Közösen a Fészek ölelésében” programsorozat Felvidéken – Kuckó Polgári Társulás

2016.06.01-2017.02.20.

A KUCKÓ Polgári Társulás négy szervezettel (Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 23. sz. Arany János cserkészcsapata, FÉSZEK és részeként a Nagymegyeri Filmklub, VMCM, Jóindulat) karöltve valósította meg „Közösen a Fészek ölelésében” elnevezésű programsorozatot. Ennek részeként könyvbemutatókat, családi és cserkészrendezvényeket, valamint filmvetítéseket szerveztek.

Családos napok Nagymegyeren - 2016. június 18. és 2016. augusztus 19. Családos tábor Bencebarátiban - 2016. július 27-30. Napközis táborok Nagymegyeren - 2016. július 11-15. és augusztus 8-12. Szent István emlékünnepség Nagymegyeren - 2016. augusztus 21-én: Szabadtéri filmvetítések Nagymegyeren - 2016. június 14., 2016. július 21. és 2016. augusztus 20. 1956-os emlékünnepség könyvbemutatóval Nagymegyeren - 2016. október 26. Családos szilveszter Udvard - 2016. december 31. Cserkésztanyázás könyvbemutatóval Nagymegyeren - 2017. február 23-25.

 

Körhinta a Nemzeti Színház előadása – KCSSZ

Budapest, 2016.06.02.

A határon túli és anyaországi családok Vidnyánszky Attila főigazgató meghívására évente két alkalommal színházlátogatásra érkeznek a Nemzetibe. A többségében a határon túlról érkező családok ez alkalommal a Körhinta című színdarabot nézték meg. Ha összefogunk, újra magyar polgármester lehet Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen - mondta a Nemzeti Színházban Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a trianoni békediktátumról tartott megemlékezésén. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ), több mint háromszáz tagcsaládját és a jelenlévő, határon túlról érkezett civil szervezetek vezetőit az államtitkár arra kérte, hogy rokonaikon, barátaikon és a társszervezeteken keresztül buzdítsák szavazásra a partiumi és az erdélyi magyarságot, mert gyermekeink unokáink jövője múlik ezen. A KCSSZ elnöke Pataki János arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti összetartozást leghatékonyabban a magyar családok és közösségek közötti kapcsolatok fejlesztésével és ápolásával lehet erősíteni. A nemzeti önazonosság belső megélése fontos, de nem elégséges: magyarságunkat tovább kell adnunk gyermekeinknek. Az elnök szerint  a világ magyarságának meg kell mutatnia, hogy a Trianonban kapott sebek ellenére erős lélekkel, képes a megmaradásra.

 

A nemzeti összetartozás napjának megünneplése Mátyusföldön – MÁNCSE

Pered, 2016.06.04.

Június 4-én, Pereden a Mátyusföldi Nagycsaládos Egyesület ünnepi programsorozattal emlékezett a Nemzeti Összetartozás Napjára. Az ünnepségen részt vett és felszólalt Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Pásztor Csaba, a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) felvidéki felelőse, Krizsán Vilmos, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének (VANCSESZ) elnöke és Pataki János, a KCSSZ elnöke. Az Esterházy János Emlékhelyen az emlékezés koszorúit helyezte el Pásztor Csaba, a MÁNCSE elnöke, Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke, Pataki János, a KCSSZ elnöke, Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Jurás Gábor, Pered község alpolgármestere és Harsányi Imre, a Palkovics Viktor Társulás képviseletében. A Családlánc felvidéki tagszervezetei közül részt vett a koszorúzáson a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és a Kuckó, valamint a Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás. A program a Római Katolikus Templomban folytatódott, ahol a peredi csatában elhunyt hívekért szentmisét mutatott be Tóth László püspöki helynök. Nagy szeretettel üdvözölte a határon túli vendégeket: „Ez a nap a testvériség, a barátság és a szeretet ünnepe legyen!” – felszólítással zárta a szentmisét Tóth László.

 

Életmese díjkiosztó az Országházban – Mosolyvirág Nagycsaládosok Egyesülete

Debrecen, 2016.06.17.

Átadták a Kárpát-medencei Életmese-pályázat díjait pénteken a Parlamentben, az elismerésben tíz iskola és harmincnyolc ember részesült. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az ünnepségen azt mondta, a mai 25 évesek már egy szabad országban születtek, és a mai Magyarországot csak a személyes történeteken keresztül tudják megérteni. Ezért arra kérte a fiatalokat, hogy kérdezzék a szüleiket, nagyszüleiket a személyes történeteikről, amíg lehet. Hozzátette, arról is fontos beszélni, hogy a Kárpát-medencei magyarok összetartoznak, ezt jól tükrözi az Életmese-pályázat is. Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre kevésbé érdekli az embereket a család, az összefogás, egyre kevesebb gyermek születik és divat az egyéni érdek előtérbe helyezése a közösségi érdek háttérbe szorításával. Az idén a 6-10 évesek korcsoportjában Szakács-Falusi Zsófia (Kisláng), a 10-14 évesek közül a nagyvázsonyi Mátyás Vivien lett az első. A 15-33 évesek korcsoportjának győztese Kiss Vivien (Nyíregyháza), a 33 évesnél idősebbek kategóriájában pedig megosztva Keresztúri Mária és Pozsgai Katalin (Debrecen) kapta az első díjat. A rendezvényen tizenhat különdíjat is átadtak.

 

VII. Családban és Közösségben élni jó Ifjúsági tábor Kishegyesen – VANCSESZ

Ada, 2016.07.04-09.

2016. július 4-én délután 5 órakor a délvidéki Kishegyesen, a Kátai-tanyán ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a VII. „Családban és Közösségben Élni” Ifjúsági Tábor. A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósult nemzetközi táborozásban három országból, 45 kamaszkorú gyermek nyaralhatott. A Felvidékről, Csongrádból és a Vajdaságból érkező fiatalok a hatnapos rendezvény során drogprevenciós kiállításon, múzeumlátogatásokon, valamint a családról, a barátságról, az önkéntességről szóló beszélgetéseken vettek részt. Természetesen vidám, sportos programok is vártak rájuk: fürdőzhettek a topolyai tóban és megismerkedhettek Szabadka nevezetességeivel is.

 

„Családdal a Kárpát-medence jövőjéért’ ifjúsági tábor – KCSSZ

Gombaszög, 2016.07.13-16.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a Szövetség a Közös Célokért társulással közösen találkozót tartott a Kárpát-medencei fiatalok számára. A program célja ugyanaz volt, mint az ez év februárjában Budapesten megrendezett Európai Ifjúsági Hétvégén, amin Európa 15 országából jött fiatalok vettek részt, és gondolkodtak együtt családról, családpolitikáról. Hideghéthy Andrea - aki a SZAKC munkatársa és a KCSSZ és a Családlánc felvidéki szervezeteinek munkáját koordinálja - javaslatát megfogadva úgy láttuk, hogy érdemes egy hasonló fórumot tartani olyan Kárpát-medencei magyar fiatalok számára is, akik felelősségteljesen gondolkodnak a családról és a jövőről.

A találkozón mintegy 35 fiatal gyűlt össze Magyarországról, Felvidékről, Kárpátaljáról és Délvidékről.

A találkozó alatt a fiatalok két munkaülésen vettek részt Gömörhorkán, majd meghallgattak három előadást:

- Márki László: „Adalékok a család helyzetéhez Európában.”

- Fűrész Tünde államtitkár-helyettes: „Modell értékű családpolitika Magyarországon”

- Szabó Endre: „Közös értékek-közös feladatok-kihívások, remények.”

Értékeink védelméhez Kárpát-medencei szintű összefogásra is szükség van. A gombaszögihez hasonló találkozók szervezését a fiatalok számára kiemelten hasznosnak találjuk.

 

Erzsébet-tábor – KCSSZ

Fonyódliget, 2016.07.16-22.

Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Családlánc mintegy hetvenöt tagszervezetének gyerekei közül kétszáz határon túli fiatal vehetett részt a 2016-os Erzsébet-táborozáson.. A kárpátaljai résztvevőknek külön létszámot állapított meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Magyarország kormánya 2012-ben indította el ezt a szociális programot. A kedvezményes üdülési rendszerben kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekekre, a nagycsaládosokra, a fogyatékkal élőkre és a nyugdíjasokra. A fonyódligeti tábor közkedvelt a gyerekek körében, mert közvetlenül a Balaton partján fekszik.

 

Lovas tábor – KMNE

Nagyszőlős, 2016.07.18-22.

Hagyományteremtő szándékkal, idén első alkalommal rendezte meg a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete a lovas táborát olyan nagycsaládos gyerekek számára, akiknek ebben az évben nem volt lehetőségük nyaralni, táborozni menni. A táborozásra július 18-a és 22-e között került sor Nagyszőlősön, a Margitics család által működtetett Szelíd Lovas Központban. A lovas programok mellett különböző színes szórakozási lehetőségeket is biztosítottak a táborvezetők a gyerekek részére. Minden délelőtt kézműveskedtek, délutánonként íjászkodtak, kirándultak, túráztak, a Nagyszőlősön található Kankó-várhoz is ellátogattak.

 

Családi értékek sátor Tusványoson – Csíki Anyák Egyesülete

Tusványos, 2016.07.19-23.

Az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány 2016. július 19-e és 24-e között szervezte meg a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort Tusnádfürdőn. A Csíki Anyák Egyesületének rendezvénysátra július 20-a és 23-a között színes tájékoztató és szórakoztató programokkal várta az érdeklődőket a „Tusványos-2016” elnevezésű találkozón. A rendezvény négy napja alatt kismamákat, szülőket és fiatalokat egyaránt érintő kérdésekről, problémákról, szakértők bevonásával rendeztek beszélgetéseket a szervezők, de hagyományőrző, játékos és sportos vetélkedők, ügyességi próbatételek is várták a fiatalabb korosztályt.

 

 „Együtt Egymásért” – Integráció- és Közösségépítő Tábor – Hargita megyei Mozgássérültek Egyesülete

Csíkszereda, 2016.07.21-24.

A Hargita megyei Mozgássérültek Egyesülete a KCSSZ-szel közösen immár negyedik alkalommal rendezte meg az "Együtt egymásért" elnevezésű integrációs és közösségépítő táborát július 21-e és 24-e között a Székelyudvarhely melletti Lókodon. A tábor célja a mozgássérült és egészséges emberek közötti tolerancia és elfogadás erősítése volt. A táborba Erdélyből és Magyarországról érkeztek vendégek.

 

Kézműves családi nap Aknaszlatinán – KMNE

Aknaszlatina, 2016.07.23.

Július 23-án újra ellátogatott az aknaszlatinai magyar családokhoz a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete. A tavalyi év sikeres helyi programján felbuzdulva az egyesület úgy döntött, hogy az idei kézműves napjainak helyszínei között Aknaszlatina újra helyet kap. Ebben az évben nem csak helyiek érkeztek a kézműves napra, hanem a rahói nagycsaládok is, így körülbelül 80-100 főt számlált a rendezvény. Az eseményt a KMNE nevében Lőrinc Péter nyitotta meg, majd Béres István atya mondott áldást a jelenlévőkre, az alkalomra.


Biciklitúra Határok nélkül – KMNE

Beregszász, 2016.07.28-08.01.

„Biciklitúra határok nélkül” címmel szervezett kerékpáros kirándulást a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE). A jelentkezők Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számos, a magyar–ukrán határhoz közeli települését s azok nevezetességeit ismerhették meg, miközben családias hangulatban tölthettek el öt napot. A programon öt család, mintegy harminc fő vett részt. Az első nap 23 kilométert kellett teljesíteniük a bringásoknak, akik délután érkeztek meg tivadari szálláshelyükre, a Ház az élő vízhez nevű közösségi házba. A következő napon egy nagyobb, ötven kilométeres lélegzetvétellel Kisar, Nagyar, Szatmárcseke községekbe tekertek el a családok. A többi között felkeresték Nagyaron a Luby kastélyt, ahol interaktív játékban mérhették össze a családok a tudásukat. Szombaton Fehérgyarmatra és Túristvándiba látogatott el a csapat. Régi templomot és vízimalmot szemléltek meg, miközben negyvenöt kilométert tekertek le. Vasárnap délelőtt istentiszteleten és szent misén való részvéttel szentelték meg az Úr napját a családok, majd újra biciklire pattantak a kicsik és a nagyok, s a beregsurányi határátkelőig bicikliztek.

 

 

 

„Miénk a nyár” felvidéki és magyarországi családok közös tábora – Fecske Nagycsaládosok Egyesülete, Kolon és az Életfa Nagycsaládos Egyesület, Mosonmagyaróvár

Gímes, 2016.07.28-08.01.

Háromnapos közös táborozást szervezett szülőknek nagyszülőknek és természetesen gyerekeknek a koloni Fecske Nagycsaládosok Társulása, a dunaszerdahelyi FEMIT és a mosonmagyaróvári Életfa, július 29-étől a Gímesen. A programban a kiadós kirándulások mellett rendkívül sokszínű előadások is szerepeltek, amelyek a felmelegedéssel, a nők családbeli szerepével, az erőszakmentes kommunikációval és Zoboralja élővilágával foglalkoztak. Az érdeklődők az első napon Szent László Emlékmisén vehettek részt a katedrálisban, amelyet Kozma atya celebrált. A rövid nyaralás július 31-én koloni szentmisével és egy rendkívül izgalmas focibajnoksággal zárult. 

 

Gyermektábor a Csitári hegyek alatt – FEMIT

Dunaszerdahely, 2016.07.29-08.06.

A tízéves Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás már negyedik alkalommal szervezte meg nyári táborát. Az idén a Gímes községben található táborozóhelyen július 29. és augusztus 6. között 60 gyerek és 23 felnőtt vett részt a nyolc napig tartó programokon.

A tábor ünnepélyes megnyitására Győri Margit, a társulás elnöke meghívta Farkas Évát, Gímes község kultúrfelelősét és Svejdik József plébánost is. Jelen volt még Ana Zifčáková, a Szent Vince Szociális Otthon asszisztense és Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért munkatársa, aki a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) felvidéki koordinátora. A 60 táborlakó között voltak nagycsaládokból és csonka családokból érkezett gyermekek, de hátrányos helyzetben élő fiatalok is. A tábor programja lehetőséget adott a pihenés, a közös játék és a szórakozás mellett arra is, hogy a fiatalok és szüleik részt vegyenek az egészséges életmódra való nevelés, a családi élet fontossága és a környezetvédelem témakörében megtartott különböző előadásokon.

 

Révről elszármazottak Találkozója Kőrősréven – Pro Rév Egyesület

Rév, 2016.07.31.

Július 31-én, tizenegyedik alkalommal rendezték meg a helyi református templomban a Révről Elszármazottak Találkozóját. Az eseményen az erdélyi településekről érkező vendégek mellett sok, jelenleg már Magyarországon élő, lelkében azonban még mindig révi is részt vett. A találkozót a Pro Rév Egyesület, a Révi Református Egyházközség, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége szervezte. 

 

VI. Napközis tábor gyerekeknek – Nagymagyari Kulturális Közösség

Nagymagyar, 2016.08.01-05.

A tábor helyszíne a nagymagyari magyar alapiskola volt. A résztvevők létszáma  48, életkora pedig  5 és 14 közötti volt. A tábor regionális rendezvénnyé nőtte ki magát: a nagymagyariakon kívül jöttek  gyerekek Pozsonyból, Somorjáról, valamint szép számban a környező falvakból is. A nyaralás alatt a gyerekek sport- és ismeretterjesztő programokon vettek részt.  Fontos szempont volt a magyarságuk megerősítése, a magyar történelem megismerése, a népi hagyományok ápolása is.

 

Házaspárok felkarolása Magyarkanizsán – Vajdasági Házas Hétvége Mozgalom

Zenta, 2016.08.06.

A Házas Hétvége Közösség és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége családi találkozót rendezett augusztus 6-án a vajdasági Magyarkanizsán a Tisza-parton.  A Nyári Nagy Találkozó elnevezésű esemény nagyszerű alkalom volt a vajdasági magyar szervezetek közötti közösségépítésre és eszmecserére, de természetesen nem maradhattak el a vidám, játékos programok sem. Az összetartozást és a határon átnyúló barátságot is erősítette: Magyarországról a „Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület” volt elnöke, Sámson László családjával együtt vett részt a rendezvényen.

 

Plébániatábor gyermekeknek Kemencén – VITA HUMANA

Somorja, 2016.08.01-10.

A somorjai plébániatábor augusztus 1-je és 10-e között került megrendezésre a festői Börzsönyben, Kemencén a Kőrózsa Panzióban. A tábort 14. alkalommal szervezték meg a somorjai Római Katolikus Plébánia fiataljai, idén a VITA HUMANA és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének segítségével. A táborban 70 gyermek élvezhette a régészek izgalmas életét: a kalandok a Bibliában, bibliai helyszíneken vártak rájuk. Az élményekben gazdag tíz nap alatt testben és lélekben is megerősödhettek, és a kalandok során az irgalmasság cselekedeteit is gyakorolhatták a résztvevő fiatalok.

 

Csongrád visszavár - Makk Marci Egészségnap – Bölcső Nagycsaládosok Egyesület,

Csongrád, 2016.08.12-14.

A „Bölcső” Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a Csongrádi Gyógyfürdőben immár negyedik alkalommal rendezte meg a Makk Marci Nemzetközi Egészség- és Sportnapot. Programok összeállítása során a szervezők mindenkire gondoltak: az is jól érezte magát, aki csinálni és az is, aki csak nézni szereti a sportot. A színpadon erőemberek, testépítők, aikidósok, táncosok, mesemondók és sok gyermekszereplő gondoskodott a jó hangulatról.

 

Szt. István napi ünnepség – „Császár-tó” Magyar Művelődési Egyesület

Erzsébetlak, 2016.08.21.

A Császár-tó MME és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége Szent István-napi ünnepséget tartott augusztus 21-én, 10 órai kezdettel az erzsébetlaki Szent Erzsébet római katolikus templomban. Az ünnepségen a résztvevők Erzsébetlak fennállásának 150. évfordulójáról is megemlékeztek. A rendezvény ökomenikus kenyérszentelő istentisztelettel kezdődött, amelyet Kalapis Sztoján atya, az Emmausz Szórvány Kollégium igazgatója, Erzsébetlak szülöttje celebrált, ezt követően az egybegyűlteket a Császár-tó MME vezetője, a KCSSZ elnöke és a település polgármestere köszöntötte. Akik úgy döntöttek, hogy együtt ünnepelnek az erzsébetlakiakkal, rendkívül színes programokon vehettek részt: délelőtt művészeti előadásokban gyönyörködhettek, délután pedig vidám kirándulás, hajókázás, sőt, még állatsimogatás is várt rájuk.

 

CsaPP-j Bele (Család és Párkapcsolat Segítő Program) Felvidéken – FEMIT,

Dunaszerdahely, 2016.09.01-2017.02.20.

Magyar nyelvű, ingyenes önismereti, család- és párkapcsolatsegítő tanácsadás indult a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és kilenc témában érintett hazai civil szervezet összefogásának gyümölcseként a Felvidéken. Ahogy a hiánypótló projekt első helyszínén, a komáromi Selye János Gimnáziumban, úgy a továbbiakban Búcson, Dunaszerdahelyen, Somorján, Marcelházán, Gömörhorkán, illetve Füleken is dr. Süll Tamás lelkész, párkapcsolati tanácsadó és Ujpál Emőke tanácsadó szakpszichológus vezeti a különböző korosztályú érdeklődőknek szánt interaktív foglalkozásokat. Dr. Süll Tamás lelkész, párkapcsolati tanácsadó elmondta, hogy egy elszomorító eredménnyel zárult felmérés nyomán született meg a projekt elindításának ötlete, amely megvalósítása a Keresztény Ifjúsági Közösségek (KIK), a Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás (FEMIT), a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC), a Diakóniai Központ, a Carissimipt, a Kuckó pt, a Vita Humana pt, a Kultúráért és Turizmusért pt, a Pro LE-TI pt, valamint a KCSSZ példás összefogásának az eredménye.

 

Családi MÓKA-LAND – Nagycsaládosok Tiszavasvári Egyesülete

Tiszavasvári, 2016.09.23-25

A Nagycsaládosok Tiszavasvári Egyesülete 2016. szeptember 23-a és 25-e között "Családi MÓKA-LAND, avagy Mesélj, Olvass, Kutass, Alkoss, KaLandosan Nagycsaládosan"címmel szakmai, kulturális napokat szervezett Tiszavasváriban. A rendezvényre a Kárpát-medence minden részéről érkeztek gasztronómiai és kulturális kalandokat kedvelő családok. A látogatók olyan helyi specialitások elkészítésében - és temészetesen elfogyasztásában – vehettek részt, mint a zúzoslé, a lepcsánk és az öhön, de lehetőség volt más tájegységek kedvenc ételeinek elkészítésére és a receptek kicserélésére is.

Székely Fonó az Operában – KCSSZ

Budapest, 2016.09.29.

A Magyar Állami Operaház a hagyományainak megfelelően idén is előadáson látta vendégül a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségében közösségi tevékenységet vállaló magyar családokat. A több száz, határon túli és belföldi magyar család, szeptember 29-én a Székely fonó című Kodály-mű főpróbáját tekinthette meg. Az előadás előtt a nagyszínpadon 20 új magyar állampolgár ünnepélyes eskütételére került sor. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Hassay Zsófia terézvárosi polgármester.

Nagycsaládos Hétvége Beregszentmiklóson – KMNE,

Beregszász, 2016.09.30-10.02.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete szeptember 30-a és október 2-a között a beregszászi Vodogray Hotelben rendezte meg az V. Magyar Nagycsaládos Hétvége elnevezésű programját. A találkozón a kárpátaljai nagycsaládok mellett Erdélyből, a Vajdaságból és Felvidékről érkeztek vendégek. A rendezvény célja az volt, hogy erősítse a kapcsolatot a történelmi Magyarország területén, különböző régiókban működő családszervezetek között.
 

II. Kárpát-medencei Életmese Felolvasó Verseny – Mosolyvirág N.E.

Debrecen, 206.10.07-09.

Az elmúlt évben megjelent, gyerekek és felnőttek által írt történetekből tartott felolvasást a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete. Az egyesület nyolc éve hirdette meg először történetíró pályázatát. A legjobb művekből azóta több kötet is megjelent. Ezekből tartottak felolvasási versenyt Debrecenben. .A II. Kárpát-medencei Életmese Felolvasási Versenyre több magyarországi városból és a Felvidékről is érkeztek  résztvevők. 

 

Éves Küldöttgyűlés Budapesten – KCSSZ

Budapest, 2016.10.07-09.

Küldöttgyűlést tartott októberben a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. A szervezet jövőbeli működését meghatározó fórumon a küldöttek az Alapszabályban és a Szervezeti Működési Szabályzatban szükségessé vált módosításokat beszélték át és szavazták meg egyhangúan. A szombati munkanapon a résztvevők a jogi szabályozás mellett a Szövetség gyakorlati tevékenységét érintő kérdésekkel is foglalkoztak. Értékelték a szervezet és a vezetőség munkáját, de konkrét elképzeléseket fogalmaztak meg a jövő évi közös munkával kapcsolatosan is. Vasárnap délelőtt a működést biztosító alapdokumentumok megszavazása után dr. Kecskés Péter, az EMMI főosztályvezető-helyettese a minisztérium közelmúltban bekövetkezett szervezeti változásairól adott tájékoztatást a jelen lévő tagszervezeti vezetőknek és képviselőknek. Krizsán Vilmos meleg hangvételű beszédben emlékezett meg a KCSSZ elmúlt 15 évéről, valamint a szervezeti munkát korábban markánsan meghatározó, elhunyt tagtársakról, Szendi-Horváth Editről és Csíki Sándorról. A résztvevők szerint a kétnapos találkozó baráti, jókedvű légkörben zajlott, és talán ennek is köszönhetően, rendkívül eredményes volt.

 

 

 

Házaspárok Lelki Napja Kárpátalján – Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet Palágykomoróc, 2016.10.14-15.

„Házaspárok lelki napjai” címmel szervezett október 14-én és október 15-én kétnapos lelki gyakorlatot házaspárok számára a kárpátaljai Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. A rendezvény helyszíne a Jánosiban található Helikon Hotel volt. A programban az elmélkedés, az imádság és a különböző játékos feladatok mellett szaunás és sóskamrás felfrissülés is szerepelt.  A lelki napokat Ábrány Krisztián atya vezette.

 

Fókuszban a család: háromnapos családi rendezvény - Kolibri a Családokért

Palics, 2016.10.23-25.

Szombaton kerekasztal-beszélgetéssel, vasárnap családi nappal folytatódott Palicson a "Fókuszban a család" elnevezésű délvidéki programsorozat.  A szombati rendezvényen részt vett és felszólalt Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke és Pataki János, a KCSSZ vezetője. Az eseményen elhangzó előadások olyan fontos társadalmi és családi kérdésekkel foglalkoztak, mint a gyermekek egészségügyi ellátásának jogi aspektusai, a kamaszkor okozta családi feszültségek kezelése, valamint az apák, illetve a stabil család szerepe a gyermeknevelésben. A rendezvény céljáról Gajda Nóra, a kezdeményező Kolibri a Családokért Egyesület vezetője elmondta, szeretnék megmutatni, hogy a civil szervezek képesek olyan hiánypótló családtámogatási tevékenységek ellátására, amelyeket az erőforrások hiánya, vagy egyéb okok miatt az önkormányzatok nem tudnak felvállalni. A találkozó egyedi volt abból a szempontból is, hogy az előadók és a résztvevők a gyermekeiket is magukkal hozhatták: a kicsikkel a babaklub önkéntesei játszottak a nagyobbak pedig kézműves-foglalkozáson tehették próbára a kézügyességüket.

 

III. Küküllő-menti Sokadalom Segesváron – Homo Novus Egyesület

Segesvár, 2016.10.29.

A segesvári Homo Novus Egyesület idén is megrendezte az erdélyi családszervezetek hagyományos találkozójának számító, Nagy-Küküllő-menti Sokadalom elnevezésű rendezvényét. Az eseményt a szervezők a Kárpát-medence különböző területeiről érkező tánccsoportok seregszemléjének is szánták. Az október 29-én 17 órakor, a segesvári CFR Dísztermében kezdődött előadáson délvidéki, erdélyi és magyarországi tánccsoportok léptek fel.
 

Magyar Szórvány Napja Kőrősréven – Pro Rév Egyesület

Rév, 2016.11.11-12.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a Pro Rév Egyesület és a Révi Református Egyházközség elnöksége, presbitériuma november 12-én és 13-án második alkalommal rendezi meg Réven a Magyar Szórvány Napját. A kétnapos rendezvénysorozat hivatalos programja vasárnap, Istentisztelettel kezdődik a révi református templomban. Igét hirdet Csűry István református püspök. A délelőtt további részében helyi óvodások és iskolások műsorát tekinthetik meg a résztvevők, majd dr. Pető Csilla tanfelügyelő tart előadást az anyanyelv megőrzésének lehetőségeiről a szórványoktatásban. A templomi programban versekkel lépnek fel még a Hajdúszovát Kulturális Fejlődéséért Közhasznú Egyesület tagjai, valamint Meleg Vilmos színművész is. Az ünnepség délután a hajdúszoboszlói Brass Band, majd magyarremetei és köröstárkányi néptánccsoportok fellépésével a Művelődési Házban folytatódik. A rendezvény, este a hajdúszováti Tóth Károly operettműsorával fejeződik be. 

 

Mézeskalácsosok Találkozója Nagyváradon – Pro Familiae Alapítvány

Nagyvárad, 2016.11.16-20.

November 16-a és 20-a között immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a Pro Familiae Alapítvány és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a nagyváradi Ady Endre Gimnáziumban a Mézeskalácsos Mesterek Találkozóját. A Magyarországról, a Partiumból és Erdélyből érkezett mesterek kiállításokon és bemutatókon avatták be a résztvevőket a mézeskalács-készítés titkaiba. A nagyváradi találkozó látogatói kulturális programokat is megtekinthettek: pénteken és szombaton az Ady Endre erdélyi regionális szavalóverseny fellépőinek szurkolhattak, vasárnap pedig gyermekcsoportok, szalárdi néptáncosok és a Tücsök Zenekar népdalokkal és táncokkal szórakoztatták őket.

 

Népmesemondó verseny gyermekeknek  – Smile Nagycsaládosok Egyesülete

Szabadka, 2016.11.26.

A SMILE Szabadkai Nagycsaládos Egyesület magyar népmesemondó versenyt és rajzpályázatot hirdetett óvodás és általános iskolás gyermekek részére. A bátor jelentkezők november 26-án, délelőtt 9 órai kezdettel a Szabadkai Városi Könyvtár Olvasótermében mérhették össze tudásukat. 

 

Festőtábor a Segesvári Várban – Homo Novus Egyesület

Segesvár, 2016.11.31-12.01.

A Homo Novus Egyesület 2016. november 30-a és december 1-je között festő és fotó alkotótábort szervezett a segesvári középkori várban. A kétnapos rendezvényre Veres Zsuzsanna festőművésznő ás Both Gyula fotóművész kapott meghívást a tevékenységek irányítására. Az 57 résztvevő Kelementelkéről, Gyulakútáról, Nyárádszeredáról, Makfalváról, Kendről és Segesvárról érkezett. A tábor keretén belül gyerekek és felnőttek egyaránt betekintést nyerhettek a festés és fotózás művészetébe. Az izgalmas tevékenységeket hangulatos esti program zárta.

 

Családi Advent – József Attila Magyar Művelődési Egyesület

Szentmihály, 2016.11.30-12.23. 

A Szentmihályi Családi Advent rendezvénysorozat Szentmihályon a teljes Adventi időszakban zajlott. Nemcsak a MME tagjai,csoportjai vették  ki a részüket, hanem más helyi szervezetek tagjai  is. A Vidékfejlesztési Egyesület Szentmihály,a Szentmihályi Motoros klub tagjai, valamint a helybéli SonjaMarinkovic Általános Iskola óvodásai, iskolásai, tanítói és tanárai is.

 

Adventi ünnepség az Óbudai Népzenei Iskolában – KCSSZ

Budapest, 2016.12.04.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége idén is az Óbudai Népzenei Iskolával közösen rendezte meg a karácsonyi ünnepségét. A rendezvényen a zeneiskola növendékei mellett Gömör-vidéki gyerekek is felléptek. A rozsnyói Borostyán Néptáncegyüttes programjában gömöri, erdélyi és anyaországbeli táncok szerepeltek. Az ünnepségen részt vett Dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár is. Köszöntőbeszédében a népi kultúra nemzetmegtartó szerepét hangsúlyozta. Pataki János, a KCSSZ elnöke a városi és vidéki lakóközösségekben tapasztalható elidegenedés ellen emelte fel szavát, és a népi hagyományok közösségerősítő hatásaira hívta fel a vendégek figyelmét. Az ünnepséget vidám, estig tartó közös zenélés zárta.

 

Advent a felvidéki Tardoskedden – MÁNCSE

Pered, 2016.12.10.

Adventi ünnepséget rendezett december 10-én a felvidéki Tardoskedden a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. A rendezvény délután 1 órakor a Művelődési Központban kezdődött, ahol a köszöntéseket és a bemutatkozásokat követően helyi óvodások, iskolások és kultúrcsoportok műsorát tekinthették meg a vendégek. Az Adventi Szentmise 5 órakor kezdődött a tardoskeddi katolikus templomban: fellépett a galántai Kodály Zoltán Daloskör, vezényelt Józsa Mónika.  A közösen elfogyasztott vacsora után helyi gyerekek betlehemi színjátékot adtak elő.

 

A Carissimi két lapszámának megjelentetése – Carissimi

Pozsony, 2017.01.03.

A Carissimi 1400 példányban jelenik meg (a 3. oldalon az impresszumban is fel van tüntetve).

Ebből megrendelés alapján több mint 1300 darabot címekre küldenek szét egész Dél-Szlovákiában, a többit rendezvényeken terjesztik.

Fogyatékossággal élő személyek, családtagjaik, idősek, szakemberek: pszichológusok, gyógypedagógusok, pedagógusok, orvosok rendelik meg, továbbá idősek otthonai, szociális otthonok, iskolák, óvodák, fogyatékos szervezetek. Küldenek kötelező példányt a központi könyvtárakba, több járási könyvtárba, néhány város könyvesboltjába. Magyarországról szintén vannak megrendelései a kiadónak.

 

V. Családi Nap – KMNE

Beregszász, 2017.01.12.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete január 12-én ötödik alkalommal szervezte meg Beregszászon a K&aac



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

december 21.

-
március 31.

február 01.

-
április 10.

Életmese - Pályázati felhívás

Esemény
„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

február 22.

-
március 31.

Palást, Felvidék

Segítő Tábor 2024

Esemény
SZMCS