KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Március 10. - A Székely Szabadság Napja

2018. március 9.

A Székely Szabadság Napját 2013-tól ünnepli meg a magyarság a Székelyföldön, a Kárpát-medencében és szerte a nagyvilágban, amerre csak elhallatszik a magyar szó. Marosvásárhelyen, szombaton idén is több tízezer ember vonul majd fel a megemlékezésen. 1857. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálfi Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Mihály földbirtokost. A kivégzett székely hősök az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját szerették volna ismét fellobbantani Székelyföldön. A mártírok Székely Vértanúk néven kerültek a magyar történelmi emlékezet képzeletbeli panteonjába. A Székely Szabadság Napja életre hívója a Székely Nemzeti Tanács. A kezdeményezés célja a megemlékezés és a székely összefogás erősítése az autonómia visszaszerzéséért. 

Az önrendelkezés jogáért zajló küzdelemben mérföldkőnek számított a három legnagyobb erdélyi párt, az RMDSZ, az MPP és az EMNP januári megállapodása az autonómia-elképzelések összehangolásáról. A pártok ragaszkodnak ahhoz, hogy a tömbben élő magyarokat területi autonómia, az elszigetelt magyar többségű településeket önkormányzati autonómia, a vegyes lakosságú területeken élő magyarokat pedig kulturális autonómia illesse meg. Székelyföld területi autonómiáját Székelyföld történelmi határai között képzelik el, és az autonóm Székelyföldön a magyar nyelvnek egyenrangúnak kell lennie a román nyelvvel. A pártok közös céljuknak tekintetik Partium történelmi régió sajátos, kétnyelvű közigazgatási jogállásának kialakítását és az egész magyarságot érintő kulturális autonómia elérését is.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége egyetért az autonómiatörekvésekkel és minden lehetőségét kihasználva, támogatja azt. Ceausescu azért vette el a székelyek autonómiáját, mert tudta, az gyengíti a kommunista diktatúrát. Az EU-tag Romániának viszont azért kell visszaadnia, mert az önrendelkezés egy olyan demokratikus alapjog, amelynek megadása erősítené a demokráciát, a jogállamiságot, tehát az országot.

     « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete