KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Hideghéthy Andrea csongrádi tudósítása a Vajdasági Magyar Családok Fesztiváljáról

2018. március 19.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete partnereivel március 17-én, Csongrádon szervezte meg a Vajdasági Magyar Családok Fesztiválját a helyi sportcsarnokban. A fesztivált Farkas Sándor, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki a szép számban összegyűlt közönség figyelmét azokra a kulcsszavakra irányította, amelyek köré a nagyszabású rendezvény felépült. Ezek a közösség, az érték és a jövő. Kiemelte, hogy Csongrádon olyan családok élnek, amelyek példák, összefognak, együtt örülnek és nyitottak. Ebben nagy szerepe van a csongrádi nagycsaládos egyesületnek, amelynek képviselői sokrétű feladatot látnak el, és ezt sikeresen és rendületlenül teszik hosszú évek óta. Meghatározó szerepet vállalnak a helyi közösség életében, de szorosan együttműködnek más szervezetekkel is, így igazi nagycsaláddá kötik össze a helyi és Kárpát-medencei családokat a nyelv, és a kultúra eszközeivel.

Az országgyűlési képviselő kiemelte mennyire fontos, hogy ezek a kapcsolatok a hétköznapokra is megmaradjanak. Hiszen Magyarország jövője a családokban, a jövő nemzedékében rejlik. A család megtartó erejét azért kell hangsúlyozni, mert a hosszú távú jövőt csak ezekre az értékekre lehet eredményesen építeni. Magyarország kormánya elköteleződött a családok, a nagycsaládok támogatása mellett, amelyet a nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló családpolitikai intézkedések megerősítenek. A kiterjesztett intézkedések pedig elérhetőek a határon túli magyar családok számára is. Záró szavaiban Farkas Sándor kiemelte: Magyarország ereje a magyar családokban rejlik.

Bedő Tamás, polgármester köszöntötte a családokat, majd elmondta, megtiszteltetés, hogy a KCSSZ Csongrádra gondolt a fesztivál első helyszínéül. Az önkormányzat örül, hogy vendégül láthatják a vajdasági családokat, mert a városnak komoly elköteleződése van a határon túli magyarsággal. Jelentős hagyományokat ápolnak a Vajdasággal, testvérvárosi kapcsolatot is ápolnak ezzel a nemzetrésszel. Ezért egyfajta természetes nyitottság a jellemző a városra és a lakóira, akik szeretettel várják és fogadják a határon túli magyarokat, és mindent megtesznek, hogy Csongrádon otthon érezzék magukat.

Pataki János, a KCSSZ elnöke elmondta, hogy Csongrád az a bölcső, ahol a szervezet megalakult. Így ez a város mindig különleges szerepet tölt be a már 84 tagszervezetet számláló szövetség életében. Az elnök kiemelte, hogy A családok évében négy rendezvényt szerveznek, ebből ez a márciusi, a Vajdasági Magyar Családok Fesztiválja az első a sorban. Pataki Jánostól megtudtuk, hogy az év további részében Debrecenben és Nyíregyházán lesz hasonló programjuk. A Felvidéki Magyar Családok Fesztiválját augusztus végén, Mosonmagyaróváron tartják a Mosonmagyaróvári Életfa Nagycsaládos Egyesület és a felvidéki Szövetség a Közös Célokért társulás együttműködésével.

A fesztiválról Pataki János kifejtette: a szövetségünk feladata, hogy megmutassuk, a család az a forma, amelyben az embereknek természetüknél fogva a legjobb élni. Ezen a fesztiválon értékeinket látva egyre többen igaznak gondolják üzenetünket.

A Családok éve 2018 programsorozat keretében a délelőttől estig tartó rendezvényen helyi és vajdasági kulturális egyesületek, énekesek, táncosok, színjátszó csoportok nagy sikerrel mutatkoztak be.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár