KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Kárpátaljai családfesztivál Nyíregyházán

2018. május 30.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a 2001-es megalakulása óta a térség magyar családjaiért, a magyar közösségek megmaradásáért dolgozik.  A tíz szervezet összefogásából létrejött kezdeményezéshez mára közel száz magyarországi és külhoni civil szervezet csatlakozott. A határokon átívelő összefogás célja a hagyományos családmodell, a tudatos családtervezés és a gyermekvállalás népszerűsítése, valamint a nemzeti identitás megőrzése, erősítése.

A külhoni magyarok az állampolgárság és a szavazati jog megadása, valamint a családtámogatási rendszer határon túli kiterjesztése révén az utóbbi években egyre jobban érezhetik, hogy a magyar nemzet szerves részévé váltak. Itthon, otthon vannak. Azt azonban, hogy családban és nemzetben élni jó, nem elég szűk körben megélni, meg kell mutatni a nagyvilágnak is. A Családok Éve programsorozat ennek az életérzésnek az intenzív, közösségi megélését teszi lehetővé, akár olyan fiatalok számára is, akik ezt saját környezetükben esetleg kevésbé tapasztalhatják meg.  A kárpátaljai családok nyíregyházi fesztiválja jó alkalom lesz arra, hogy a határok által elválasztott magyarok megismerjék egymás kultúráját, népszokásait és mintát mutassanak a fiatal útkeresőknek is az élet valódi értékeiről.

Nyíregyháza egy igazi családbarát város. Ezt a rendezvény önzetlen támogatásával is bizonyította. Az önkormányzat, a helyszínt biztosító Múzeumfalu, az Állatpark, valamint számos szállásadó egyaránt lelkesen álltak e kezdeményezés mellé. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének helyi nagycsaládos tagegyesülete és civil segítői még most is éjt nappallá téve dolgoznak a találkozó sikeres megszervezésén.

A rendezvényre Kárpátaljáról több mint háromszáz, a közeli és távolabbi hazai városokból további több száz család jelezte előzetesen a részvételét. A június 9-én, 11 órakor kezdődő eseményen minden gyermekkel érkező család ingyenesen vehet részt. Lesz zene, tánc, színi előadás, hagyományos kézműves foglalkozások, íjászat, mentős, tűzoltó és sportbemutató, tehát minden lehetőség adott az igazi fesztiválhangulathoz.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a Családok Éve 2018 programsorozat keretében márciusban már nagy sikerrel szervezte meg Csongrádon a vajdaságiak fesztiválját, június végén az erdélyiek bemutatkozására kerül sor Debrecenben, szeptemberben pedig a felvidéki magyar családok lépnek majd fel Mosonmagyaróváron.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete