KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Erdélyi magyar családok lépnek fel Debrecenben

2018. június 22.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége június 23-án a Családok éve 2018 programsorozat keretében a Nagyerdőn, a Békás-tó melletti területen rendezi meg az Erdélyi Magyar Családok Fesztiválját. Fellépők érkeznek Erdély szinte minden részéből, de a vendéglátó Debrecent is számos művész és egyesület képviseli majd. A szervezők a műsor összeállításakor főleg a gyermekekkel érkező családoknak igyekeztek kedvezni, de természetesen a Nagyerdőre szombaton kilátogató érdeklődők is számos programmal találkozhatnak. Az esemény már délelőtt 10-től elkezdődik egy ráhangoló mesével, majd a Székelyek parkjába meghirdetett közös fotózás után háromnegyed 11-kor a Medgyessy sétánytól a rendezvény helyszínéig mazsorettesek vezetik fel a családokat a Békás-tó irányába. A színpadon egész nap egymást követik a fellépők: lesz mese, bábszínház, vers, népdal, népi és modern tánc, valamint komoly- és könnyűzene. A családok rendkívül sok, színpadon kívüli programból is válogathatnak. Szakértőkkel lehet majd beszélgetni szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról, a kisebbségi lét mindennapjairól, történelemről és hazafiságról. Különböző szakmák mesterei avatják majd be az érdeklődőket a fafaragás, hímzés, körmönfonás, a mézeskalács-készítés és a gyertyaöntés rejtelmeibe. Lesz továbbá sakkterápia, mesesátor, gólyalábas produkció és rendőrségi bemutató rendőrkutyákkal. A nap folyamán családi pecsétgyűjtő játék segíti, hogy minél több helyre eljussanak az érdeklődők.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete társszervezőként, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. pedig az egyedülálló fesztivál lebonyolításában vállalt szerepet. Az eseményre több száz erdélyi családot és több mint ezer belföldi résztvevőt várnak a szervezők.

Családok éve 2018 kezdeményezés belföldi programjaiba a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének javaslatára kerültek be a külhoni magyar családszervezetek bemutatkozó fesztiváljai. A kormányzati támogatásnak köszönhetően márciusban a vajdasági családok Csongrádon, június elején pedig a kárpátaljai szervezetek Nyíregyházán léptek fel nagy sikerrel a helyszínenként több ezer fős hazai közönség előtt. Ősszel a felvidéki magyar családok Mosonmagyaróváron tartják a bemutatkozó fesztiváljukat. A KCSSZ kezdeményezésének kormányzati felkarolása sokat jelent az elcsatolt területeken élő magyar családoknak. Kultúrájuk és hagyományaik életben tartása egyben a megmaradásuk zálogai is. Aki ebben segíti őket, az a külhoni magyarság szülőföldön történő boldogulását, gyarapodását támogatja. Ezért van kiemelkedő jelentősége annak az értő figyelemnek, amelyet az anyaország az elmúlt években a határon túli magyar családok iránt tanúsít.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a 2001-es megalakulása óta a térség magyar családjaiért, a magyar közösségek megmaradásáért dolgozik. A tíz szervezet összefogásából létrejött kezdeményezéshez mára közel száz magyarországi és külhoni civil szervezet csatlakozott. A határokon átívelő összefogás célja a hagyományos családmodell, a tudatos családtervezés és a gyermekvállalás népszerűsítése, valamint a nemzeti identitás megőrzése, erősítése.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár