KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Felvidéki Magyar Családok Fesztiválja Mosonmagyaróváron

2018. szeptember 6.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete és a felvidéki Szövetség a Közös Célokért társulás a Családok éve 2018 programsorozat keretében szeptember 8-án, Mosonmagyaróváron, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának Dísztermében és Aulájában rendezi meg az Felvidéki Magyar Családok Fesztiválját. Fellépők érkeznek Felvidék szinte minden részéből, de a vendéglátó Mosonmagyaróvárt is számos művészeti együttes képviseli majd. A szervezők a műsor összeállításánál elsősorban a gyermekekkel érkező családoknak igyekeztek kedvezni.

Délelőtt 11 órakor a kulturális seregszemle vendégeit és résztvevőit Széles Sándor kormánymegbízott, Fűrész Tünde a KINCS elnöke, Menyhárt József a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnöke, Dr. Árvay István polgármester, Dr. Szalka Éva dékán és Pataki János, a KCSSZ elnöke köszönti. A Díszterem színpadán egész nap egymást követik majd a fellépők: lesz mese, mazsorett-előadás, bábszínház, vers, népdal, népi és modern tánc, komoly- és könnyűzene, valamint sok-sok operett. Délután Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke a magán- és a közélet társadalmi vetületeiről beszélget a rendezvény műsorvezetőjével, Bögös Sándor újságíróval. Az egyetem aulájában a Pozsonyi Magyar Intézet A reformáció ötszáz éve című kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, de lesz egészségfelmérés és egészséges ételek kóstolója, valamint kapcsolatépítési tanácsadás civil szervezetek számára, kézműves-foglalkozások, de bemutatkoznak a búcsi Népviseletes Babamúzeum méltán népszerű babái is.


A Családok éve 2018 kezdeményezés belföldi programjaiba a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének javaslatára kerültek be a külhoni magyar családszervezetek bemutatkozó fesztiváljai. A kormányzati támogatásnak köszönhetően márciusban a vajdasági családok Csongrádon, június elején a kárpátaljai szervezetek Nyíregyházán, június végén pedig az erdélyi egyesületek Debrecenben léptek fel nagy sikerrel a helyszínenként több ezer fős hazai közönség előtt.  A KCSSZ kezdeményezésének kormányzati felkarolása sokat jelent az elcsatolt területeken élő magyar családoknak. Kultúrájuk és hagyományaik életben tartása, egyben a megmaradásuk zálogai is. Aki ebben segíti őket, az a külhoni magyarság szülőföldön történő boldogulását, gyarapodását támogatja. Ezért van kiemelkedő jelentősége annak az értő figyelemnek, amelyet az anyaország az elmúlt években a határon túli magyar családok iránt tanúsít.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár