KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Felvidéki magyar családok fesztiváloztak Mosonmagyaróváron

2018. szeptember 9.

A Családok Éve 2018 rendezvénysorozat keretében látványos színpadi produkciókkal, kiállításokkal és számos más szabadidős programmal színesített fesztivált rendeztek szeptember 8-án a felvidéki és mosonmagyaróvári családbarát civil szervezetek Mosonmagyaróváron, a helyi egyetem dísztermében és aulájában. Az eseményen közel ezer határon túli és hazai érdeklődő vett részt. Köszöntőjében Pataki János, a KCSSZ elnöke elmondta, hogy a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a jövőben is kiemelt feladatának tekinti a gyermekvállalás népszerűsítését. Az elnök szerint ez egy olyan nemzeti ügy, amely mögött minden magyarnak fel kell sorakoznia. Dr. Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott Böjte Csaba gondolatát idézve hívta fel a figyelmet arra, hogy az élet azért van, hogy odaadjuk. Az élet gyermek nélkül is eltelik, de érdemtelenül – állapította meg a kormánymegbízott. A magyar családpolitika a Köldökzsinór Program elindításával immár átlépte a határokat – jelentette ki beszédében Fűrész Tünde, a KINCS megbízott elnöke. Arra biztatta a felvidéki magyarokat, minél többen váltsák ki a magyar igazolványukat és éljenek a Köldökzsinór Program nyújtotta lehetősségekkel. Az elnök asszony köszöntőjében kitért a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programra is, melynek keretében csak a Felvidéken 132 bölcsődét és óvodát terveznek átadni a közeljövőben. A kormány 132 milliárd forintot fordít ezekre a felvidéki fejlesztésekre. A város nevében Dr. Árvay István polgármester, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudomány Kara képviseletében pedig Dr. Kovács Attila helyettes dékán köszöntötte a résztvevőket.

A színpadon volt nép- és modern tánc, keresztény rock és musical, vers, bábszínház, nóta és operett. Az egyetem aulájában a Pozsonyi Magyar Intézet A reformáció ötszáz éve című kiállítását tekinthették meg az érdeklődők, de részt vehettek egészségfelmérésen és egészséges ételek kóstolóján, kézműves-foglalkozásokon, valamint kapcsolatépítési tanácsadáson civil szervezetek számára és bemutatkoztak a búcsi Népviseletes Babamúzeum méltán népszerű babái is.

A délután folyamán Bögös Sándor műsorvezető Duray Miklóssal, a Szövetség a Közös Célokért elnökével, az íróval, a közéleti személyiséggel, a csehszlovák idők legendás ellenzéki alakjával a személyes élettörténetéről, azon keresztül pedig a múlt, illetve a jelen fontos társadalmi kérdéseiről beszélgetett a színpadon. Duray Miklós a negyedórás beszélgetés zárszavaként elmondta, hogy a közéletben ma a negyven évvel ezelőttihez hasonló értékzavar tapasztalható. A családszervezetek sokat tehetnek a jelenség ellen, hiszen a család közvetíti az embert a társadalomba, és egyáltalán nem mindegy, hogy ez a közvetítő kapocs miként működik.

A fesztivál tombolabevételét, 200 ezer forintot a szervezők a Mosonmagyaróváron hamarosan megnyíló hospice-háznak ajánlották fel.

A Felvidéki Magyar Családok Fesztiválja szervezésében a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete és a Szövetség a Közös Célokért társulás munkatársai vettek részt. Áldozatos, minden tekintetben eredményes munkájukat és a fellépők csodás produkcióit a tagszervezeteink nevében köszönjük. 

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete