KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Demográfiai konferencia Dunaszerdahelyen

2018. november 26.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a FEMIT Polgári Társulás és a SZAKC közös szervezésében Dunaszerdahelyen került sor az első Kárpát-medencei Demográfiai Konferenciára. A köszöntőbeszédek a közösségi szerveződések szerepének fontosságát hangsúlyozták a társadalmi problémák megoldásában. Duray Miklós, a SZAKC elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalmak rendszerváltás után tapasztalható szétesését a családszervezetekhez hasonló szerveződések ellensúlyozhatják. Pataki János KCSSZ-elnök a közösségi szellem jövőépítő képességéről beszélt, Dr. Beneda Attila helyettes államtitkár pedig a civil szerveződések és a kormányzati családpolitika szerepének jelentőségét emelte ki a családi értékek megőrzésében. Molnár Balázs, a KINCS helyettes vezetője szerint a rendkívül sikeres Babakötvényhez hasonló programokkal ösztönözni lehet a fiatalok gyermekvállalását.

A tudományos kutatók előadásai pontos képet vázoltak fel a Kárpát-medencei, azon belül a felvidéki magyarság demográfiai helyzetéről. Felvezetőjében Dr. Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója leszögezte, hogy a demográfiai gyarapodást olyan programok kiépítésével lehet elérni, amelyek megerősítik a családokat magyar identitásukban.

Gurgyík László, a Fórum Intézet munkatársa a felvidéki magyarság 40 ezres fogyását prognosztizálta az elkövetkező három évben. Elmondta, hogy a trendeket rövidtávon már nem lehet befolyásolni, azonban a mai gyermekek tudatformálásával, családi életre nevelésével évtizedes távlatokban komoly eredmények érhetők el.

Vita Emese, a Nemzetpolitikai Intézet munkatársa az előadásában rámutatott, hogy a fiatalok és az elváltak egyre gyakrabban az együttélést választják a házasság helyett.

Lampl Zsuzsanna, a Fórum Intézettől arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovákiai magyarság fogyásának elsődleges tényezője az asszimiláció. A nemzeti identitás megőrzésében a magyar nyelvű alapiskoláknak és a nyelvhasználat szabadságának kulcsszerepe van.

Székely Levente, a Kutatópont munkatársa a nagymintás ifjúsági kutatás felvidéki eredményeit mutatta be. A felvidéki fiatalok több mint fele a szabadidejét passzív médiafogyasztással tölti, a politika iránt kevésbé érdeklődnek, csupán az ötödük szeretne továbbtanulni és 14 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a későbbiekben külföldön szeretne élni.

A délutáni kerekasztal-beszélgetésen Orosz Őrs, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet tudományos munkatársa a Gombaszögi Nyári Táborral kapcsolatosan elmondta, hogy minden felvidéki magyarnak szüksége van tömegélményekre. Gombaszög egy olyan platform, amely minőségi kultúrát, a művelődés és a nemzettársakkal való találkozás lehetőségét biztosítja a résztvevőknek.

Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke fontos felvidéki problémaként határozta meg a belső migrációt. A politikus kiemelt önkormányzati feladatként tekint a fiatalok és a magyar közösségek megtartására.

Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke bemutatta azt a közösségépítő tevékenységet, mely során összefogják, mentorálják a fiatal felvidéki vállalkozásokat, és segítséget nyújtanak a kapcsolati tőkéjük növelésében.

Pataki János szerint a civil közösségekben tevékenykedő fiatalok a kortársaiknál felelősebben élik az életüket, párkapcsolati és gyermekvállalási döntéseikben a családbarát hagyományokat követik. Ezért tartja fontosnak a fiatalok szélesebb körének bevonását a KCSSZ munkájába.

Tiboldi Bea, a KCSSZ elnökhelyettese a hiányos román családpolitika következményeinek taglalása mellett magyar gyakorlatot is méltatta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a civilek nem ülhetnek a babérjaikon. Folyamatosan dolgozniuk kell azért, hogy a társadalmakban eluralkodó önzést és közömbösséget a szolidaritás, az egymás iránti felelősség váltsa fel.

Török Dénes, a Kárpátaljai Nagycsaládos Egyesület vezetője a küldetésükről elmondta, szeretnék a többségi társadalom felé megmutatni, hogy többgyermekes, szerető családban élni egy élhető, valódi boldogságot biztosító életforma. Egyesületük tagsága folyamatosan gyarapszik, jelenleg 77 településen vannak jelen és 4 ezer ember közösségi életét szervezik.   



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár